Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Şubat '15

 
Kategori
Güncel
 

Huysuz ve tatlı kadın

Huysuz ve tatlı kadın
 

alıntıdır


Ve her şey başladığı yerde bitiyor bir gün.

Gözümüzü ilk Dünya’da açıyor, yine en son Dünya’da kapatıyoruz. Kimimiz dolu dolu yaşıyor kendisine verilen ömrü, kimimiz ruhunu çoktan öldürmüş sadece bedenini taşıyor.

Ne kadar yaşadığın değil nasıl yaşadığındır önemli olan. Ve bir tek senin yaşamın değil, bütüne ne kattığındır ardında bıraktığın.

“Doğduğunda herkes gülerken sen ağlıyordun! Öyle bir yaşam sür ki, ölürken ardında bıraktığın herkes ağlarken sen tebessüm et” diye bir söz vardı çok sevdiğim.

Müzeyyen Senar böyle yaşayanlardan biri benim gözümde. Gerçek bir sanatçı. Bugün hayata gözlerini yumarken yaşamadığı, içinde kalan bir şeyler olduğunu sanmıyorum.

Her şeyin başı Atatürk’ün karşısında şarkı söylemiş biri o.

Televizyonda vefat ettiğini duyunca babam “yaşadım diyebilecek ender insanlardan” deyince düşündüm.

Gerçekten dolu dolu yaşadı ve ardında güzel izler bıraktı.

Hayatı hakkında yazılanlardan bir kesit paylaşmak istedim;

(…)

7 yaşında hayata gözlerini yuman Müzeyyen Senar, 1918 Bursa – Keles doğumluydu. Müzikle genç yaşta tanışan Müzeyyen Senar müzik eğitimine, Anadolu Musiki Cemiyeti’nde kemençe üstadı Kemal Niyazi Seyhun Bey ve udi Hayriye Hanım gözetiminde başladı. Güçlü sesi dikkat çeken Müzeyyen Senar’ın ünü yayıldıkça hafız Sadettin Kaynak, Selahattin Pınar, Lem’i Atlı, Mustafa Nafiz Irmak gibi devrin önemli üstatları da ona dersler verdi.

Kemal Niyazi Bey ile İstanbul Radyosu’nda şarkı söylemeye başlayan Müzeyyen Senar, Perşembe günleri ilgiyle izlenen bu programla geniş kitlelere adını duyurdu. Müzeyyen Senar’ı bu programda dinleyenler arasında, İstanbul’un en önemli müzikhollerinden biri olan 10. Yıl Belvü Gazinosu’nun sahibi İbrahim Dervişzâde de bulunuyordu ve gazinonun 1933 yılının yaz sezonunun yıldızlar programına Müzeyyen Senar’ı da aldı. Müzeyyen Senar, sonraki yıllarda İstanbul’un başka ünlü gazinolarında da sahne aldı.

Müzeyyen Senar’ın yeteneği, Cumhuriyet’in kurucusu ve Türk sanat müziğinin büyük hayranı Mustafa Kemal Atatürk’ün de ilgisini çekti ve sanatçı birçok kez onun huzurunda, özel meclislerinde şarkı okudu. Müzeyyen Senar Atatürk’ün en sevdiği sanatçılardan biriydi.

1938 yılında Ankara Radyosu’nun ilk yayınlarına katıldı ve 1941 yılına dek radyo aracılığıyla dinleyicileri ile buluşmayı sürdürdü. Türkiye’nin ünlü gazinolarında yaptığı başarılı sahne programları ve plak çalışmalarıyla Türk musikisine yeni bir soluk getiren Müzeyyen Senar, son sahne konserlerini 1983 yılında İstanbul Bebek Gazinosu’nda verdi. Bu tarihten sonra yalnızca ender anlarda, müzikli özel toplantılarda şarkı söyledi.

Müzeyyen Senar 1998 yılında Devlet Sanatçısı seçildi. Senar, 2004 yılında Sezen Aksu tarafından düzenlenilen ve sanatçı dostlarınında katıldığı gecede 73.sanat yılını kutladı.

 

Artık Huysuz ve Tatlı Kadın şarkısını onun sesinden onun için dinliyor olacağız.

Allah rahmet eylesin, yakınlarına sabır versin.

 

 
Toplam blog
: 670
: 1923
Kayıt tarihi
: 19.12.10
 
 

İstanbul doğumlu. Kuantum Yaşam Koçu. EFT, NLP, ETKİLİ İLETİŞİM, BEDEN DİLİ gibi bir çok konuda e..