Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Nisan '07

 
Kategori
Futbol
 

İddaa

İddaa
 

“Cucuta ve Gremio” sözcükleri nedir, bilenimiz var mı acaba? Veya bilen varsa kaç kişidir? İspanyolca kökenli olduğunu sanabiliriz, ancak anlamlı bir sözcük müdür, yoksa özel isim midir, yorum yapabilir miyiz? Yorum yapacaklar mutlaka olabilir, ancak kaç kişidir bunlar? Eğer bu “kaç kişi” sorularının yanıtına “büyük bir yoğunluk oluşturur” dersek abartmış mı oluruz? İlginç ve şaşırtıcı gelen, bu yoğunluğun içinde bırakın yetişkinleri çocuklar da varsa şaşırmak gerekir mi?

Cucuta Deportivo, Güney Amerika kıtasındaki Colombiya ülkesinin bir futbol takımı, Gremio ise yine aynı kıtanın Brezilya ülkesinin bir futbol takımıdır.

12.Nisan.2007 günü uykum kaçtığı için erken kalktığımda TV8 kanalında bu iki takımın maçı vardı. Ülkemizdeki saat farkından dolayı sabahın beş buçuğunda canlı yayınlanan bu maçın son dakikaları oynanıyordu. Demek ki maç 03.45’de başlamıştı. Maçı anlatan spiker, “gecenin bu saatinde uykunuzdan fedakârlık yaptınız ama değmiştir herhalde, gerçekten güzel maç oluyor” diye yorum yapıyordu. Adlarını ilk defa duyduğum bu iki takımın ne maçı oynadıklarını maçın sonu gelmesine rağmen öğrenemedim. Çünkü o sırada benim gibi ilk defa bu takımların adlarını duyanlar için bu sorunun yanıtı yoktu. Ya maç başlamadan önce bilgilendirilmişti ya da spikerin dediği gibi uykularından fedakârlık yaparak ekran karşısına oturanlar, zaten bunun ne maçı olduğunu biliyorlardı. Üç dört saat sonra iş yerimde internetten öğrendiğime göre, “Libertadores Kupası”ymış. Sadece bunu öğrenebildim. Bu kupanın anlamı nedir onu öğrenemedim. Bu iki takımın güç ve performansları nedir, liglerinde kaçıncı sıradadırlar, bu kupanın anlamı her iki takıma da ne ifade eder, kupa organizasyon fikstürü nedir, grupları kimlerdir, gruplarındaki diğer takımların performansları ve daha önceki maçları nedir, kaç maç üzerinden oynanır, eleme midir, tur atlama mıdır, daha kaç maç oynayacaklar, kupanın kaçıncı maçıdır, galip veya yenilen takım için bu sonuç ne anlam ifade eder, avantaj veya averaj durumları nedir, kaç ayak sonra final oynanacaktır, kupanın geçmişi, tarihi, önemi nedir, sorularının hiçbir yanıtı yoktu bende. Ama bunları, kendi soyadları kadar kesin olarak bilenler mutlaka vardı. Hatta çocuk yaştakiler bile biliyorlardı belki de.

Bu iki takımın adlarını öğrenmek için internette sorguladığım bütün adresler, beni “lotarya sitelerine, iddaa sitelerine” yönlendiriyordu. Günümüzde en yaygın biçimde devlet eliyle oynatılan lotaryalar, son birkaç yılın ürünüdür. İşte bu yüzden, çocuklar dahi biliyorlar bu “çatkapı takımla kütkapı takımın” adlarını, maçlarını. Yasa gereği çocuklara yasak olmasına rağmen, bayilerin önünde bekleyip tanımadığı bir büyüğe rica ederek oynatılan lotarya-iddaa kuponları görmekteyiz. Başımızı nereye çevirsek, bir lotarya bayisi mutlaka var.

Gerçek dünya ile kitle iletişim araçları vasıtasıyla yaratılan dünya arasında fark olmasına rağmen, endüstriyel futbol bu açığı hızla kapatarak, televizyonu devreye sokmuştur.

Sayısal Loto ile Milli Piyango bileti alanların işi kolay. Gidersin bayiye, oynar çıkarsın. İddaa ediyorum bu iddaacıların işi gerçekten çok zor. Takımları bileceksin, tanıyacaksın, gecenin üçünde kalkıp televizyondan seyredeceksin. Herkesin şansı bol olsun.

 
Toplam blog
: 135
: 1226
Kayıt tarihi
: 11.10.06
 
 

Ankara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Öğretim Üyesi. Spor Sosyolojisi, Popüler Kültü..