Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Mayıs '20

 
Kategori
Sağlık
 

İdrar hakkında

İdrar Hakkında

Yaşlı komşumuzda  idrar problemi var sık sık idrara gidiyor, gece bile 5 -6 kez idrara çıktğını uyku uyuyamadığını belirtti. Doktora götürmüşler gerekli incelemeleri yaptıktan sonra   aşağıdaki bilgileri aktarmış. İşte o bilgiler. Sağlık ve mutluluk dileklerim.

NAHİDE ÇELEBİ

İnsanların çoğu günde ortalama 7 kere idrarını  yapar.  Bu miktar yeme içme alışkanlıklarına göre çeşitlilik gösterebilir. Sağlıklı bir insanın idrara gitmesi i ortalama 7-8 saniye sürer. Bu süre kişiden kişiye değişebilir fakat 1-2 saniye işeyip kısa süre sonra yeniden çişiniz geliyorsa bir enfeksiyon probleminiz olabilir. İnsanlarda idrar kesesi ortalama 300 ila 500 mililitre arasında idrar  alma kapasitesine sahiptir.
Yetişkinlerde idrar kesesi genellikle birbirine yakın boyutlardadır. İdrar vücudun ihtiyacı olmayan atık maddelerden oluşur. Toksinlerden ve atık maddelerden arınmak vücut için çok önemlidir ve idrar bu sürecin bir parçasıdır. Vücudunuza aldığınız yiyecek, içecek ya da ilaç gibi maddeler işlenmez hale gelinceye kadar vücutta bulunur ve işe yarayacak bir şey kalmadığında ise böbreklere ulaşır. Oradan idrar olarak dışarı atılır. İdrar kesesinde biriken idrar sıvısı üretra yoluyla atılır. Yaşlandıkça daha yavaş ve sık işersiniz. İdrar renginiz sağlığınıza dair birçok şey ifade edebilir. İdrar renginize göre sıvı tüketiminiz hakkında bilgi edinebiliriz. Açık renk berrak gelirse sıvı tüketiyorsunuz. Koyu sarı ise susuz kalmışsınız. Kahverengi ise, kirli kan idrara karışmış böbrek enfeksiyonu söz konusu.                                                                         
İdrarın bulanık ya da köpüklü olması büyük anlamlar taşıyabilir.*Bulanık idrar vücuttaki enfeksiyonların göstergesidir. İdrarın dayanılmayacak kadar kötü kokması tehlikeli olabilir. Her zamanki gibi beslenmenize ve yeterince su içmenize rağmen çişinizin kokusuna siz bile katlanamıyorsanız; vücudunuzda bir enfeksiyon olduğu kuvvetle muhtemeldir.                             
İdrara karışan glikoz hoş kokulara sebep olabilir. Ancak bu karışımın sebebi şeker hastalığına dayanıyor olabilir. Gülerken ya da hapşırırken altına kaçırmanız tıp dünyasında ''stres üriner inkontinans'' olarak adlandırılır. Bu kısaca çişini tutamamak ya da altına kaçırmaktır.                                                                        *Birkaç egzersizle kaslarınızı güçlendirerek üstesinden gelebileceğiniz bir durumdur İdrar kaçırma yaşça olgun kadınlarda daha sık görülür. Erkeklerde prostat problemi olmadığı sürece idrar kaçırma sorunuyla çok sık karşılaşılmaz Çiş tutmak genellikle tehlikeli değildir. Tuvalete vaktinden biraz geç gitmek sağlığınızı berbat etmez. Ama yine de sırası gelince tuvalete gitmek tutmaktan iyidir. Çünkü çişinizi tutmak enfeksiyonlara da sebep olabilir. İşedikçe vücudunuz atık maddelerden kurtulur, siz de rahatlarsınız. Siz iyisi mi tutmayın. İşerken acı ya da yanma hissediyorsanız derhal bir doktora görünmelisiniz. Sıkıntılı bir işeme süreci birçok idrar yolu hastalığının göstergesi olabilir. Bu hastalıklar, enfeksiyonlara sebep olan bakteriler sayesinde; böbrekleri, idrar yolunu ve idrar kesesini kolayca etkileyebilir. Sonrasında daha ciddi sorunlara yol açabilir İşerken acı çekmenizin sebebi cinsel yolla bulaşan bir hastalık da olabilir. İşerken duyulan yanma hissi belsoğukluğu ve frengi gibi cinsel yolla bulaşan hastalıkların belirtisi olabilir. Hamilelik sürecinde idrar kesesi bebek sayesinde küçülür ve daha çok işeme ihtiyacı duyulur. Umumi tuvaletlere oturmamak sizi mikroplardan korumaz.
Ayrıca oturmadan işemeye çalışmak kaslarınızı zorlayabilir. İdrar ana maddesi su olsa da; neredeyse 3000 farklı madde içerir. İdrarın %95'i su, %3'ü; protein, sodyum, kreatin gibi maddelerin emilimiyle oluşan üre ve geri kalanı da çok sayıda çeşitli maddelerden oluşur. İşerken küçük böbrek taşlarından kurtulabilirsiniz.3 milimetreden büyük böbrek taşları idrar yolunu tıkayabilir ve işerken acı çekmenize sebep olur. İdrar kesesinde biriken üre enfeksiyonlara yol açabilir. Doktora gitmekte fayda var.                                                            

 

 
Toplam blog
: 1977
: 1045
Kayıt tarihi
: 25.11.08
 
 

Erzurum doğumlu, Ankara'da yaşıyor. D.T.C.F mezunu, emekli lise öğretmeni, evli, 2 çocuklu. "İsya..