Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Nisan '07

 
Kategori
Sağlık
 

Polenlere dikkat edelim

Polenlere dikkat  edelim
 

Polenler... Bazen çiçeklere dokunduğumuzda savrulan renkli bir toz bulutu gibi gördüğümüz, bazen gökyüzünde, pamuklar gibi uçuşurken seyrettiğimiz bazen de bir yağmurdan sonra bir kenarda toplaşan sarı bir toz kümesi olarak gözümüze çarpan çiçek tozları. Burnumuz aktığında, hapşırdığımızda, gözlerimiz sulandığında, kızardığında, öksürdüğümüzde, nefesimiz tıkandığında, göğsümüz hırladığında suçladığımız şu çiçek tozları...

Polen tohumlu bitkilerde erkek organların başçık kısımlarında bulunan erkek döl hücreleridir. Bitkilerin üremeleri için polenlerin aynı türden diğer bitkilere taşınmaları gerekir. Bu taşınma böceklerle veya rüzgarla olur. Bazı bitkilerin kokulu, parlak ve nektarlı polenleri vardır. Arılar ve böcekler tarafından taşınan ve çapları ortalama 100 mikron olan polenler alerji bakımından o kadar önemli değildir. Alerji hastalıklar bakımından asıl önemli olanlar, 20-60 mikron büyüklüğünde rüzgarın etkisiyle çok uzak mesafelere de taşınabilen polenlerdir. Bu boyuttaki rüzgar ve yağmur gibi meteorolojik faktörlerin etkisiyle birkaç mikronluk çok daha küçük taneciklerle parçalanırlar.

Polenler kapı ve pencerelerden, hatta pencerelerdeki tellerden geçerek evlerimizin içine kadar girebilirler. Oda içerisinde hiçbir zaman dış atmosfer havasındaki kadar çok polen bulunmaz. Her polen alerji yapmaz, polenlerin alerjik hastalıklara neden olma potansiyelleri farklıdır. Bunu belirleyen polenin boyutları polenin havada kalma süreleri ve solunan havadaki polen miktarı gibi faktörü vardır.

Bazı polenler o kadar büyüktür ki havada çok kısa sürede kalabilir ve salındıktan sonra hemen toprağa düşerler. Bu yüzdende hastalık yapma özellikleri yoktur. Bitkilerin çoğu polenlerini, gün doğumu ile saat 08 arasında bir kısmı da öğle saatlerinde bir kısmı da öğleden sonra salarlar.

POLENLERDEN NASIL KORUNURUZ?
- Polenlere alerjik olduğunuz bitkilerden uzak durun,
- Evinizin kapı ve pencerelerini sıkıca kapatın,
- Polenlerin olduğu zamanlarda dışarı çıkmamaya özen gösterin,
- Deniz kenarlarını tercih edin ( deniz kenarlarında çok az bulunur)
- Dışarıda mutlaka güneş gözlüğü kullanın,
-Şapka takın takmıyorsanız yatmadan önce mutlaka saçınızı yıkayın

polenlerden kurtulmuş olursunuz.

SAĞLIKLI GÜNLER DİLEĞİYLE

 
Toplam blog
: 110
: 4498
Kayıt tarihi
: 10.03.07
 
 

Muhasebeciyim. Hep yazmak istedim fakat içimdekileri yazıya dökemiyorum. Bu ana kadar hiç denemed..