Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Temmuz '12

 
Kategori
KOBİ
 

İflas etmek isteyenlere uzmanından parlak fikirler /14 - dürüstlük ve itibar

İflas etmek isteyenlere uzmanından parlak fikirler /14 - dürüstlük ve itibar
 

İtibar nakit paradan daha değerli bir varlığınızdır. Zamanla, sabırla ve emekle biriktirilir ancak çok kolay ve hızlı bir şekilde sıfırlanabilir. Üzerinde titizlikle durulması gereken nadide bir bitki gibidir.

İtibarın temel taşı söz vermek ve yerine getirmektir. Bu da söz verirken ne kadar cimri olmak gerektiğini bize anlatır. İnsanlara ürününüzün özelliklerini anlatırken garanti verirken teslim ve ödeme süresi ile ilgili taahhütte bulunurken hep söz veririz. Ürününüzün özellikleri hakkında ne eksik ne fazla konuşun. İnsanların sizden duymak istediklerini değil doğruyu söyleyin. Bu kısa vadede bazen sinir bozucu, imkânsız, can yakıcı olabilir. Uzun vadede meyve yiyen siz olursunuz. Yalan söyleyenlerse daha önce söylediklerinin esiri olurlar. Yalanları onları kovalar durur. Yapamayacağınız şeyler için söz vermeyin. Ben bu inşaatı 3 ayda teslim ederim diyorsanız teslim edin. Zarar etmeyi göze alın yine de teslim edin. En iyisi baştan sizi zorlayacak sözler vermeyin. Bu insanların size olan güvenini artıracak ve ikna olmaları kolaylaşacaktır.

Çalışanlarınıza karşı dürüst olun. Onlara olup biten her şeyi anlatın demiyorum. Onlara verdiğiniz sözleri tutun. Prim vermeyi taahhüt etmişseniz zamanında verin. Taahhüt ettiğiniz şeyi zamanında yerine getirmek de sözünüzü tutmuş olmanızın ayrılmaz bir parçasıdır.

Randevularınıza sadık olun. Geç kalmamak için önlem alın. Azıcık geç kalmayı alışkanlık haline getirirseniz arada sırada daha da geç kalmanız doğaldır.

Dürüst olmanız sizi liderlik koltuğuna oturtan temel faktörlerden biridir. Sizin söylediklerinizin arkasında olduğunuza inanan insanları peşinizde sürüklemeniz çok daha kolaydır. Bunu elde ettiğinizde göreceksiniz ki iş yapma kapasiteniz zirveye doğru tırmanacak. Finansman bulmak, eleman bulmak ve onlara istediklerinizi yaptırmak kolaylaşacak.

Tabii burada şunu da söylemeden geçmek olmaz. Dürüst olmaya çalışmanız inançlarınıza, kişisel bütünlüğünüzü korumaya dayanıyorsa sağlam bir şekilde devam eder. Ticari sebeplerle ve içi boş bir felsefeyle yola çıkanlardansanız bir süre sonra bir noktada taviz vermeye açık vermeye başlarsınız.

Rüşvetten uzak durun. En azından hak etmediğiniz bir şey için hakkınız olmayan bir avantajı elde etmek için rüşvet vermeyin. Kopya ile sınıf geçen öğrenci eninde sonunda tökezler ve sınıfta kalır.

Peki bir insanın dürüst mü yoksa sahtekar mı olduğunu nasıl anlasınız? Cevap: anlayamazsınız. Yine de size güven vermeyen insanlarla iş yapmayın. Güven veren insanlarla da onlara güvenmeden kendinizi mümkün mertebe garantiye alacak şekilde güvenli ticaret yapın. Bu sizi de daha güvenilir bir girişimci yapar. Girişimcilerin çoğu başlangıçta sözlerini yerine getirmeyi ödemelerini zamanında yapmayı şiar edinirler ancak alacaklarını zamanında tahsil edemediklerinden veya tedarikçilerinin kendilerine verdikleri sözleri yerine getirmemelerinden, yani kendilerinden kaynaklanmadığını düşündükleri sebeplerden dolayı sözlerini, taahhütlerini yerine getirmezler. Müşteriye bir hafta içinde teslim edeceklerini söyledikleri kanepe fabrikadan bir türlü çıkmaz, çıkar ama bu sefer nakliye firması gecikir. Halbuki üretici firma siparişten 4 gün sonrasına teslimat yapacağını söylemiştir veya taşıma işini üstlenen firma 24 saatte teslim edeceğini taahhüt ettiği teslimatı 3 günde anca yapabilmiştir. Bunlar müşteriyi hiç ilgilendirmez. Yüz müşteriden birinde bunlar oluyorsa telafisi mümkündür. Bu oran bile çok yüksektir ve aşağı çekilmelidir. Ama bunun da üzerindeyse siz artık sözünü yerine getirmeyen işletme sınıfına girmeye başlarsınız. Bu sorunun kaynağı size hammadde, ürün, aramal vs temin etmekte olan firmaların olması sizi kurtarmaz. Sizin sözlerinizi tutmanız konusunda size zarar veren unsurları ayıklamak zorundasınız. Bu haftada iki gün işe geç kalan ve trafiği yada otobüsü bahane eden elemanınıza benzer. İstisna olursa anlaşılabilir ancak bu sıklıkta olunca sorun trafik değildir. Elemanınız ya daha önce yola çıkmalı yada taşınmalıdır. Üçüncü bir şık daha vardır ama burada ifade edip canınızı sıkmayalım.

 
 
Toplam blog
: 34
: 1357
Kayıt tarihi
: 30.01.12
 
 

İTÜ Mimarlık fakültesi Mimarlık bölümü mezunuyum. Mimarlık ve fotoğraf ilgi alanlarım. Kendi ofis..