Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Mayıs '08

 
Kategori
Siyaset
 

İktidar, muhalefet, otekiler ve demokrasi

İktidar, muhalefet, otekiler ve demokrasi
 

farkli renkler de hakim renkler kadar ozgur olabilmeli....


Malumunuz ulke tam ayrismasada bir cesit tasnife teslim. Kimileri kendini AKP tarafinda, kimileri de karsisinda goruyor. Birde ucuncu bir grup var: AKP'ye karsi yapilan mucadelenin araclarinin yanlisligina, belalti guresildigine inaniyor ancak AKP'nin de cok iyi bir sinav veremedigini dusunuyor ozellikle son bir senedir. Bu nedenle bu ucuncu gruba ait yurttaslar, geldigimiz nokta icin her ne kadar AKP'yi elestirmede hoyrat iseler de demokrasi geregi AKP karsitlarinin karsisindalar.

AKP karsitlarinin icinde de belirli alt gruplar var. Bu gruplardan birinin durus olarak kabulu mumkun genel kanisi AKP'nin demokrasi mucadelesinin samimi olmadigi yonunde. Diger bir grup var ki bu kampta, onlar demokrasinin gerekliligine zaten inanmiyorlar. Yukaridaki ucuncu gruba AKP'yi savunma icgudusu veren de bu tehlikeli grup zaten. AKP'nin %47 oy aldigi bir ulkede demokrasinin bir gereklilik olmadigi yonunde onlarin dusuncesi. Bizim halkimiz ne demokrasiyi ne de cumhuriyeti hakediyor onlara gore. Aralarinda onca okumus yazmis, murekkep yalamis, konustuklarinda "aman Allahim" dedirten insanimizin bulundugu bu kesime gore AKP'yi indirmek icin heryol mubah. Onlar, Saddam veya Hafiz Esad tarzi da olsa, kendilerini devamli isbasinda tutan bir sistem istiyor. Ekonomi, istikrar, AB sureci, sivil anayasa vs onlarin gundeminde ya yok, ya da izafi, goreceli veya sanal kabul edilmekte.

Bu noktaya nasil geldik?

Akli basinda bircok insanimiz irticanin bir yutturmaca oldugunu, bir sebep degil perde oldugunu, asil kavganin perdenin arkasinda yasandigini biliyor. Bu tur taktikler yuzyillardir kullanilir. Eskiden Avrupada derebeyleri hakimiyetlerini sinirsiz surdurmek icin kendilerine direnen/ taviz isteyen ahaliyi, "bakin turkler geliyor" diye korkuturmus. Tabiri caizse olumu gosterip sitmaya razi ederlermis zavalli halki.

Onlarin sikintisi degisim ile ilgili. Statukonun degismesini istemiyorlar. Bu nedenle hem AB'ye hemde yabanci sermayeye karsilar. Kucuk olsun bizim olsun istiyorlar. Sorun burada.

Bu demek degilki bence AKP herseyi dogru yapti.

Benim icin AKP'nin elestiri hakededen bir cok yonu var. Genel yonuyle, dunyanin heryanindaki iktidarlar gibi onlar da mukemmel degil. Zaten siyaset bilimi "trade-off"'larla dolu, kimini mutlu ederken kimini de mutsuz ediyorsunuz, kacinilmaz bu. Ornegin mutsuz onca ciftci var, isci var, veya issiz var ulkede. Her ne kadar aldiklari, kosullari bilinen Turkiye'yi Norvec yapmalarini beklemesemde, bu tur elestirilere hakkimiz var. Cunku daha iyisini istiyorsak bulundugumuz yeri sorgulamak zorundayiz ilk once.

Daha ozele inmek gerekirse ne tur yonleri ile elestiriyi hakettiklerini aciklamak icin, aklima dogu toplumlarinda daha bir cok gorulen o "ele gecen guc ile simarma" olgusu var karsimizda.

Daha iktidara geldikleri ilk gunlerde yasanan bir olay anlatildi bana bizzat yasayan zat tarafindan. Buyukce bir ilimizin merkez postanesinde mudurluk gorevi yapan bu burokrat beyefendi, bir gun memurlarinin birisiyle tartismakta olan bir gence aciklama yapmak geregi duyuyor. Genc kardesimizin maruzatinin posta isletmelerinin calisma sekliyle ilgili oldugunu, ve kendilerinin butunun bir parcasi olarak yururlukteki kararname ve is tanimina gore hareket ettiklerini ifade ediyor. Genc beyefendi mudurun bu aciklamasi ile tatmin olmamakta ve istedigi sekliyle isin yapilmasini istemektedir. En sonunda tartisma gencin devletin bu kurumunun mudurune nasil calismalari gerektigini anlatmasi, buna binaen de mudurun "benim senin yasinda cocugum var" seklinde bir ifadesi ile son buluyor.

Cok gecmeden AKP il ikinci baskani aliyor telefonu eline ve devletin mudurunu ariyor. Kendisine tartistiklari gencin cok sevdikleri bir kardesleri oldugunu, genclik kollari baskanlari oldugunu ifade ettikten sonra "hizimiza ayak uyduracaksiniz" diyor. Akabinde cok gecmeden mudur gorev bolgesinden suruluyor, emekli oluyor gittigi yerden.

Yasanmis bir olay, ulkenin bir ucundan digerine yasanmaya devam etti iktidarlari boyunca, kusku yok.

Sordum, son secimlerde butun partilerin ustune basmisti muhuru bu emekli mudur.

Neden muhalafet partileri bu beyefendinin oyunu alamadi bilen var mi?

 
Toplam blog
: 7
: 553
Kayıt tarihi
: 04.05.08
 
 

Trabzon dogumluyum. Elbette Trabzonsporluyum. Endustri Muhendisligi mezunuyum. Birkbeck, Londra u..