Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Mayıs '08

 
Kategori
Siyaset
 

ali babacan haksiz mi?

ali babacan haksiz mi?
 

farkli renkler de hakim renkler kadar ozgur olabilmeli


Universite profosoru bir beyin kiralik verdigi isyerinde kalan kiracisinin hanimini basortulu gordugunde agza alinmayacak kufurler ettigi bir ulkede, askeri erkamimizin basortulu gordukleri protokol alanlarinda zaman zaman vatandasa "usul ogrettigi" bir ulkede, basortusu yasagini kaldirdigi icin bir parti hakkinda kapatma davasinin acildigi varsayilan bir ulkede, "namaz icin gece otobus durduruluyor" diye medyanin basbas bagirdigi bir ulkede, yine medyada ucakta erkegi yanindan kaldiran basortulu kadinin davranisinin sansasyonal haber yapildigi bir ulkede, muslumanlarin inanc sorunu var demektir.

Bu orneklere dayanarak ulke icin genelleme yapmak elbette dogru degildir ama bunlar sorun degilmidir? Cok devasa sorunlar degildir belki ama mukemmelden de cok otedir, inancli insanlarin bu baglamda sorunlari elbette vardir. Bunlarin tumu gundelik hayatta sorun teskil eder. Avrupada yasayan insanimiz cok iyi bilir su gercegi: hergun irkci bir saldiriya rastlamazsiniz, hergun birileri cikip "evine don" demez size, her disariya ciktiginizda yuzunuze haykirmazlar yabanci oldugunuzu. Ama senede bir veya iki defa da rastlasaniz boyle tatsiz seylere kafidir. Zira o size yeter, irkciliktan muzdarip olmussunuzdur, huzurunuz kacar, urkersiniz her gordugunuz yerliden. Gocmen psikolojisi budur, ezik yasarsiniz, garip olursunuz. Ama bunlarin hicbiri bazi gocmenlerin de yasadiklari duzeni somurme, vergiden kacma, calisan yerlinin verdigi vergiye bel baglama, yani devletten haksiz yere gecinme huyuna hak vermez. Birinin davranisinin digerini izledigini soyler taraflar. Yani tavuk mu yumurtadan yumurta mi tavukdan dogar cikmazidir bu. Cozumu cok zordur bu denklemin.

Aynanin oteki yuzu mu? Namaz kilmayan insanlarla ticaret yapmayan zumrelerin oldugu, oruc tutmayanlarin suratlarina tukuruldugu, dovuldugu, icki icenlerin horlandigi, mini etekli kizlarin ayiplandigi, basi aciklarin uyarildigi yerleri de var memleketin. Yine genelleme yapamazsiniz ancak yasayanlar bilirler, "mahalle baskisi"ndan korkarlar ve bu tur insanlari simartan siyasi iktidarlar oldugu kanaatine kapilip, hepten azmasinlar diye siyasi iktidarlarin onune gecmek isterler. Mahalle baskisina maruz kalan insanimizin bilincaltinda, "gun gelir bu munferit olaylar yayginlasir, toplumdan genel kabul gormeye baslar, sonrasinda bizler de kabullenmeye baslariz. Once teamul, sonra kanun haline gelir. Ve bir bakarsiniz rejim degismis" seklinde bir korku vardir. Yukaridaki gocmen psikozundan hicbir farki da yoktur, kisa vadede cozumu yoktur bunun, ulkemiz bu kavgayi asmakta cok zorlanacaktir.

Agir bir surectir bu; ulke modernlesmeye devam ettikce her iki taraf da modern yasamin sundugu alanlari birbiriyle daha fazla paylasmak zorunda kalacak ve alisacaktir birbirinin yasam bicimine. Sonunda kimse "abooo kadinin etegine bak", "Allah islah etsin sizi, beynamazlar" veya "ayol bunlar nerden geldiler, iran'dan mi", "ninjalara baksana ayol" seklinde "xenephobic" yakinmalar duymayacagiz!

O gunleri iple cekenlere selam olsun, insallah bizim yasam surecimizde gerceklesir!

 
Toplam blog
: 7
: 553
Kayıt tarihi
: 04.05.08
 
 

Trabzon dogumluyum. Elbette Trabzonsporluyum. Endustri Muhendisligi mezunuyum. Birkbeck, Londra u..