Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Aralık '10

 
Kategori
Güncel
 

İleri Demokrasi ve gerçekler...

İleri Demokrasi ve gerçekler...
 

Bildiğiniz gibi 12 Eylül günü yapılan referandumla, demokrasinin bir ileri aşaması olan “İleri Demokrasi”ye geçtik!

Bu öylesine ileri bir demokrasi ki; eğer iktidardan yana iseniz, sizin yaptığınız her türlü kanunsuzluk görmezden gelinir, yok değilseniz; YÖK’ün kaldırılmasını isteyip, Başbakanı protesto eder ve üniversitelerin ücretsiz olmasını talep ederseniz, yaka paça gözaltına alınıp içeri tıkılırsınız.

Bu öylesine ileri bir demokrasi ki; Seyahat özgürlüğü bile insanların görünümlerine göre ayarlanır! Örneğin Ankara’dan İstanbul’a giden öğrenciler, Başbakan’ı protesto edeceği gerekçesiyle dağ başında otobüsleri durdurulup, öğrenciler otobüsten indirilerek bir güzel sopadan geçirilir! Kimisinin burnu kırılır, gözü morarır, kimisinin karnındaki üç-beş aylık bebeği düşer! Tabi biber gazı ile yaptırılan banyo hariç! Bu vesile ile Başbakan protestodan kurtulmuş olur.

Bu öylesine ileri bir demokrasi ki; OTÜ’lü öğrenciler Başbakan’ı protesto ettikleri gerekçesiyle 5 saat polisler tarafından coplarla dövülüp, üzerlerine biber gazı sıkılır. Ayrıca OTÜ polisçe işgal edilir! Oysa OTÜ Jandarma idaresindedir!

Bu öylesine ileri bir demokrasi ki; Dünyanın hiçbir yerinde görülmeyen hukuk kuralları(!) ülkemizde çok rahat işleyebilir! Örneğin 196 sanıklı Balyoz davasının başlamasına iki gün kala, mahkemenin başkanı başka bir ile atanır. Yerine atanan yeni hâkimin, 900 sayfalık iddianame ve 60 bin sayfalık dosya içeriğini incelemesine gerek yoktur. Yeni atanan hâkim bunlara bakmadan bile kararını verip, paşaların tutuklanması yönündeki kararın altına imza atabilir.

“İleri Demokrasi” için bu kadar örnek yeter mi?

Yetmez diyenler için İngiliz Economist dergisinde yayınlanan araştırmaya bir bakmak lazım. İngiliz Economist dergisinin birimi olan Intelligence Unit, Dünya’da ve Türkiye'de demokrasiyi değerlendirmiş.

Değerlendirmeyi görünce siz de benim gibi şaşırmayın! Demokrasinin bir ileri aşamasına geçmemize rağmen, iki yıl öncesine göre demokrasimiz iki basamak gerilemiş! Demokrasimiz bunca ilerlemeye rağmen Nikaragua’ya aynı kaderi paylaşmış.

Geçtiğimiz “İleri Demokrasi” Economist dergisinin yayınladığı veriye göre; tam demokrasi ve kusurlu demokrasiler arasında bile yer alamamış! Biz ancak Nikaragua’yla 89’unculuğu paylaşmışız. Ülkemiz, Tanzanya ve Uganda’nın da bulunduğu hibrit (melez) rejimler grubunda yer alıyormuş!

Dikkatinize sunmak istediğim bir husus; bu araştırma167 ülkeyi kapsıyor. Ülkemiz, tıpkı 2008’de olduğu gibi yine “hibrit(melez) rejimler” arasında gösteriliyor.

Economistin araştırma birimi “Economis Inteligence Unit” tarafından yapılan ankette; devletler, seçim süreci ile çoğulculuk, sivil özgürlükler, hükümetlerin işlevi, siyasal katılım ve siyasal kültür dikkate alınarak dört ana kategoride yapılıyormuş.

Birinci kategoride Tam demokrasi: Bu bölümünde 26 ülke yer alıyor. Bu kategoride Norveç 10 üzerinden 9.80 ortalamayla en demokratik ülke…

İkinci kategoride Kusurlu demokrasi: Bu bölümde Yunanistan, İtalya, Güney Afrika, Fransa gibi ülkeler var…

Üçüncü kategoride hibrit (melez)rejimler: Bu bölümde Türkiye dâhil birçok Afrika ve Orta Amerika ülkesi var. İşte o ülkelerden bazıları: Nikaragua, Tanzanya, Filistin, Uganda, Sierra Leone, Pakistan ve Haiti gibi ülkeler yer alıyor…

Dördüncü kategoride Karma rejimler: Bu bölümdeki ülkeler de bizden sonra gelen ülkeler!..

Ayrıca, ülkemiz medya özgürlüğü alanında da kötüye giden ülkeler kategorisinde bulunuyor. 2008-2010 yılları arasında 36 ülkenin medya özgürlüğü alanında geri gittiği tespit edilmiş. Bunlar Avrupa’da; Türkiye, Fransa ve İtalya gibi ülkeler...

Ülkemiz, seçim süreci değerlendirmesinde de gerilerde kalmış! Puanı 7.92! Sadece Sri Lanka’yı geçebilmişiz!

Hükümet işlevi kategorisinde; 7.14 alan Türkiye, Fransa’yla aynı puanı paylaşmış! Sevinilecek tarafı; İtalya’yı geçmişiz!

Siyasi katılımda; 3.89 puanla otoriter rejimler kategorisindeki ülkelerden bile geride kalmışız!

Siyasi gelenek kategorisinde; Latin ülkelerini geride bırakmışız!

Sivil özgürlüklerde; 132. sıradaki Kazakistan’ın gerisinde kalmışız!

Evet, Dünya Demokrasi sıralaması şöyle: 1 Norveç, 2 İzlanda, 3 Danimarka, 4 İsveç… 14 Almanya, 17 ABD, 18 İspanya, 19 İngiltere… 86 Lübnan, 87 Ekvator, 88 Honduras, 89 Türkiye, 89 Nikaragua, 91 Zambiya, 92 Tanzany, a 98 Uganda…

Yani geçtiğimiz “İleri Demokrasi” hiçbir işe yaramamış!

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..