Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Haziran '15

 
Kategori
Otomobil
 

İlginç arabalar

İlginç arabalar
 

sonolay.com


Dünyada teknoloji ilerliyor. Her yıl hatta son zamanlarda her ay yeni bir teknoloji olayı özellikle yeni arabalar konusunda kamuoyunu sarsıyor.
 
Ben de nedense bu gibi olayları izlemekten ve okumaktan büyük zevk alıyorum. Özellikle bizim gibi bilimi ve teknolojiyi anlamadan dinlemeden almakta ve taklit etmekte birinci olan ama yeni icatlar konusunda oldukça gerilerden gelen bir ülke olarak yeni haberlere belli ki çok muhtacız. 
 
Şimdi son zamanlarda özellikle arabaların değişiminde çok yeni haberler var. Ve bu bizim gibi hep geriden gelen ülkeleri çok ilgilendirebilir.
 
Gerçi bu haberlerin bir bölümü hayali çok geniş, aslında gerçekleştirilmesi ve çoğaltılması mümkün olmayan olaylar için kullanılsa bile; yine de , bu ilginç otomobilleri izlemek çok şaşırtıcı ve güzel.
 
Şimdi  bakın şunlara:
 
Toryumla çalışan araba:
 
Toryum bir çeşit nükleer madde. Ama Uranyumla karşılaştırıldığında zararı çok az; hemen hemen yok gibi bir şey ama son zamanlarda araba yakıtı olarak kullanılabileceği anlaşılmış.
 
“ABD’de bir şirket, toryum ile 100 yıl yakıtı bitmeden çalışabilen bir otomobil ürettiğini iddia ediyor. ABD’nin Connecticut eyaletinde bulunan Laser Power Systems isimli bir firma, toryum ile çalışan bir otomobil yapmış. Şirket, bir tür nükleer güçle çalışan otomobilin, 8 gramlık toryum ile 100 yıl çalışabileceğini öne sürdü. Atom enerjisi kaynağı olan toryum elementi; Çin, Avustralya, Hindistan ve Norveç’in yanı sıra Türkiye’de de bulunuyor.
Toryumun, uranyumdan daha güvenli bir nükleer yakıt maddesi olduğu ifade ediliyor.” (ensonhaber.com/29.5.15) 
 
Böyle bir otomobiliniz olduğunu düşünün , çok az yakıt masrafı olmadığı için; her halde herkesin bütün dünyayı gezmek isteyeceği bir araba olacaktır. Ama araba henüz çizim halindedir. Uygulamaya geçilmemiştir. Acaba satış fiyatı ne olacaktır. Her halde 1 milyon doları aşar!!
 
Diğer bir haber.
 
Sıkıştırılmış hava ile çalışan araba: 
 
Bu haberi duyunca , hemen “bundan iyisi olamaz..” demeyin.. Belki de bundan da iyisi yapılacaktır. Çünkü insanoğlunun kafası çalıştığı, veya çalıştırıldığı müddetçe yapamayacağı yeni şeyler yoktur. İnsan, durmadan yeni aletler, cihazlar, teknolojiler icat etmek, bulmak için yaratılmıştır. Yeter ki, doğru bir eğitim alsın; teknikten, fenden ve bilimden uzaklaştırılmasın.
 
“Hindistanlı araba üreticisi, Dünyanın en ucuz aracını piyasaya sürerek adından söz ettiren Tata şimdi de sıkıştırılmış havayla çalışan AirPod adlı otomobilini duyurdu. Üç koltuklu araç ne biyodizel, ne hidrojen, ne de doğalgazla çalışıyor. Bildiğiniz havanın sıkıştırılmış haliyle çalışan araç saatte 43 mil hız yapabiliyor. Ayrıca bir elektrik motoru da bulunan araç görünüş olarak pek başarılı değilse de Hindistan yolları için gayet uygun görünüyor.Hindistan merkezli otomobil üreticisi Tata, yılları ucuz araba üretimi ile tanınan bir şirket. Dünyanın en ucuz arabası olarak tanınan Tato Nano'yu üreten şirket, 2.3 milyar dolara Jaguar ve LandRover gibi markaları da bünyesine katarak çıtayı yükseltmiş bir marka. Dolu bir depo ile ortalama 200km yol katedebilen aracın deposunun dolum maliyeti ise 4 TL'den daha az.” (bilimania.com)
 
Bu araba Toryumlu araba gibi maket veya prototip safhasında değil; bayağı imal etmişler ve sekli çok yakında da çoğaltıp Hindistan sokaklarına inekler gibi salıverecekler. Ondan sonra, artık benzin istasyonu değil; belki de “Hava İstasyonu” arayacağız.
 
Bu tipi araçlar yine de bazı eksiklikler ve dezavantajlar yüzünden benzinli ve mazotlu arabalar kadar verimli olmuyorlar. Ama yine de “öncü  yapımlar” olarak dikkat çekiyorlar. Her şeyin bir ilki vardır. Ondan sonra daha da düzeltilerek mükemmel hale getirilir.
 
Türkiye’de araba konusunda ne oluyor?
 
Bizde palavralar çok olduğu için son birkaç yıl için de envai türlü “Yerli Araba” icat edip, imal edip , sokaklarımıza salıverdik..! Tabii, hayal gücümüzü çalıştırarak. Bu şimdilik böyle gidiyor. Bakalım gerçeğini sokaklarımızda ne zaman göreceğiz.
 
En son haber şu:
 
Bakan Işık’a göre yerli arabanın: "Ağustos ayında dört modelin de prototipi çıkacak. 2016'da ise üretilecek filonun her türlü testleri yapılacak.” Dedi. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, yerli otomobile  ilişkin, "Bir taraftan içten yanmalı motor, bir taraftan sadece elektrikli olacak ama ticarileşmesinde de Ar-Ge noktasında da yoğunlaştığımız, menzili uzatılmış elektrikli araç olacak" dedi.(ensonhaber.com/2.6.15) 
 
Haydi hayırlısı. Görüyorsunuz söylenen tarihler pek de uzak değil. Biraz daha sabırla bekleyelim. Daha önce Toryumlu; Havalı araçlar çıkıp sokaklarımızı doldurmazlarsa; içten yanmalı arabamızla  caddelerde koşturur dururuz.
 
Ne demiş atalarımız: “İnsan bu dünyada hayal ettiği müddetçe yaşar..” 
 
Hadi bakalım. Ümit Mehmet’in ekmeği.. Ye Memet ye…
 
Toplam blog
: 2579
: 848
Kayıt tarihi
: 24.10.10
 
 

Mesleğim eğitimcilik… Şimdi artık emekli bir vatandaşım… biraz şairlik, biraz hayalcilik, biraz s..