Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Ekim '13

 
Kategori
Dünya
 

İlham Aliyev politikası Kafkaslar için refah faktörü

İLHAM ALİYEV: AZERBAYCAN İÇİN İSTİKRAR GARANTİSİ

Azerbaycan Cumhuriyeti bağımsızlık tarihinin sayıca yedinci cumhurbaşkanı seçimlerini başarı ile tamamlamış oldu. Büyük farkla üçüncü kez cumhurbaşkanı seçilmiş İlham Aliyev daha 5 sene 9 milyon kişilik nüfusu, ekonomik ve politik istikrarı olan ükeni yönetmek yetkisi ile görevlendirildi. Peki, yüzde 84 seçmenin oyunu hak etmiş İlham Aliyev son 10 senede ne yaptı?

Cihan haritasına bakınca nokta gibi görünen, az nüfuzu ve arazisi olan Azerbaycan ekonomide büyük başarılar kazandı. Azerbaycan’da son 10 yılda 130 milyar dolar yatırım yapıldı. Bunun yarısıyabancı sermaye ve özellikle petrol yatırımları olarak gerçekleşti. İşsizlik yüzde 5‘e düşerken enflasyon oranı ise sadece yüzde 1 olarak gerçekleşti. Bugün Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi Socar’ın kasasında 30 milyar dolar bulunuyor. Sadece 22 yıl önce bağımsızlığını kazanan Azerbaycan Türkiye’de PETKİM’i satın aldıktan sonra şimdi 17,5 milyar dolarlık Star Rafinerisi ve Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi’ni (TANAP) hızla gerçekleştiriyor. Bunlar 10 yıl önce hayal bile edilemezdi. Azerbaycan ekonomide tam bir sıçrama gerçekleştirirken ABD, Rusya, Türkiye ve AB ve İslam Ülkeleri ile ilişkilerini dengeli bir biçimde yürütüyor.

İlham Aliyev, Azerbaycan Merkezi Seçim Kurulu tarafından resmi olmayan ilk seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından ulusa sesleniş konuşması yaptı. Kendisine büyük itimat göstererek yeniden Cumhurbaşkanı seçen Azerbaycan halkına teşekkürlerini ileten Aliyev, bundan sonra da halka liyakatli bir şekilde hizmet edeceğini ve her zaman ülkenin çıkarlarını savunacağını vurguladı.

Seçimlerin demoktarik ve şeffaf şekilde gerçekleştirildiğini ve halkın iradesini ortaya koyduğunu söyleyen Aliyev, seçimleri "demokrisinin zaferi" olarak niteledi. Azerbaycan'da düşünce, basın, siyaset, din ve vicdan özgürlüklerinin temin edildiğini ifade eden Aliyev, ülkede bütün inanç kesimleri ve azınlıkların barış içerisinde bir aile olarak yaşadığını bildirdi.

Ülkede bütün süreçlerin iyi yönde olduğuna dikkati çeken Cumhurbaşkanı Aliyev, halkın, son seçimde son 10 yılda yapılan işleri değerlendirerek seçim yaptığını kaydetti. İktidarda olduğu son 10 yılda devletçiliğin temellerini güçlendirdiklerini söyleyen Aliyev, Azerbaycan'ın güçlü ve bağımsız politika yürüten bir devlet olduğunu, güçlü ideolojik temele dayandıklarını bu temelin de "Azerbaycancılık" mefkuresi olduğunu vurguladı.

Bütün alanlarda ilerleme kaydettiklerini söyleyen Aliyev, uluslararası konuların çözülmesinde de dünya çaplında önemli ülke haline geldiklerini ifade ederek, Azerbaycan'ın 2 yıl önce BM Güvenlik Konseyi'ne geçici üye olmasına ve bu gün bu kuruma başkanlık yapmasına hatırlatmada bulundu.

İktidarı dönemin gerçekleştirilen ekonomik atılımlardan da bahseden Aliyev, son 10 yılda ekonominin 3,4 oranında arttığını, yoksulluk düzeyinin 10 kez azaldığını bunun da yürütülen ekonomik ve sosyal politikalar sonucunda gerçekleştirildiğini söyledi.

Kazanılan ekonomik gücün, ülke çıkarlarını uluslararası arenada savunmak için olanak sağladığını belirten Aliyev, Azerbaycan'ın günümüzde hem bölgesel hem de küresel sorunların çözülmesinde önemli rol aldığını ve bu rolün daha da artacağını kaydetti.

Önümüzdeki yıllarda Azerbaycan'ın hem ekonomik, hem sosyal politikalar hem de dış politika konusunda ilerleyeceğini ifade eden Cumhurbaşkanı Aliyev, konuşmasını şöyle tamamladı

"Gelecek kalkınmamız konusunda hiçbir şüphem yok. Azerbaycan bundan sonra da inançlı bir şekilde kalkınma devrini yaşayacak. Cumhurbaşkanı olarak ülkenin ulusal çıkarlarını savunacağım, halkın sosyal refah düzeyinin daha da iyileşmesini temin edeceğim. Bana verdiğiniz destek için teşekkür ederim. Birlikte daha çok büyük zaferlere imza atacağız. Yaşasın Bağımsız Azerbaycan Cumhuriyeti."

Dünyada yaşanan ekonomik krizlerin aksine Azerbaycan'da ilerleme kaydedildiğini söyleyen İlham Aliyev, ''Son on yılda yaptığımız ekonomik reformlar sayesinde ülkede işsizlik oranı yüzde 2,5'e , yoksulluk oranı da yüzde 6'ya indi. Bütçe harcamalarımız yüzde 20 oranında arttı. Enflasyonumuz ise  yüzde 1 oranında'' diye konuştu. Dünyada yaşanan ekonomik krizlerin aksine Azerbaycan'da ilerleme kaydedildiğini söyleyen İlham Aliyev, ''Son on yılda yaptığımız ekonomik reformlar sayesinde ülkede işsizlik oranı yüzde 2,5'e , yoksulluk oranı da yüzde 6'ya indi. Bütçe harcamalarımız yüzde 20 oranında arttı. Enflasyonumuz ise  yüzde 1 oranında'' diye konuştu. 

Son dönemde Rusya’nın Azerbaycan üzerindeki etkisi azalırken Azerbaycan, Türkiye ilişkileri ise adeta zirveye çıkmış görünüyor. 8 milyon nüfuslu Azerbaycan dünyanın en gelişmiş 50 ekonomisi arasına girmeyi başardı olimpiyatlarda Türkiye’den fazla madalya kazandı. 4 dil bilen uluslararası İlişkilerde uzman ve aynı zamanda tarih doktoru olan İlham Aliyev görevinde 10. yılını sürdürürken dünyanın genç fakat tecrübeli liderleri arasında yer alıyor. Aliyev’in 2020 planlarında petrol dışı sektörlerde büyümek hedefi var. 2015 yılında Avrupa Olimpiyatları ilk kez Bakü’de yapılacak. 2012 yılında Bakü’de gerçekleştirilen Eurovision Şarkı Yarışması’ndan sonra Avrupa Olimpiyatları ile Azerbaycan bir kez daha dünyanın ilgi odağı olacak. 16 Ekim’de yapılacak seçimlerde 3. kez Cumhurbaşkanlığı’na aday olan İlham Aliyev’in karşısında kendisini zorlayacak ciddi bir rakip bulunmuyor. Azerbaycan topraklarının yüzde 20’si Karabağ başta olmak üzere Ermenistan tarafından işgal edilmiş durumda.

Azerbaycan halkının tek üzüntüsü Karabağ’ın süren işgal. İlham Aliyev 3. Cumhurbaşkanlığı döneminde bu sorunu çözmek için çaba harcayacak. 10 yıl öncesine göre Ermenistan yalnız ve tecrit edilmiş bir halde ekonomik çöküntü yaşarken, Azerbaycan bir yıldız gibi parlıyor. İşte tüm bu sebeplerden dolayı İlham Aliyev Kafkasya ve Orta Asya’da 10 yılın devlet adamı ödülünü hak ediyor.

Geçen 10 yılda Azerbaycan'ın Avrupa Birliği (AB) ile işbirliği ülkenin güvenlik ihtiyaçları dışına çıkarak ekonomik, siyasi ve sosyal alanlarda da genişledi. Avrupa Komşuluk Politikası çerçevesinde 2006 yılında AB-Azerbaycan Faaliyet Planı kabul edildi, bu plan Azerbaycan ve AB arasında siyasi diyaloğu güçlendiriyor, siyasi, ekonomik ve kurumsal reformlar alanlarında işbirliğini geliştiriyor, işbirliğinin kalite açısından yeni seviyeye kaldırılması için esaslar yaratıyor. AB Azerbaycan Faaliyet Planı'nın uygulanması AB ile Azerbaycan arasında karşılıklı siyasi ve ekonomik bağımlılığın daha da güçlenmesine hizmet edecektir. Sonradan Azerbaycan AB Doğu Ortaklığı inisiyatifine katılan öncü ülkelerden biri oldu. Azerbaycan'ın Avrupa'nın enerji güvenliğinin sağlanması açısından stratejik önemi, onun bölgenin önde gelen devleti olması AB ile ortaklığın özel ağırlığını daha da arttırdı. Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hatları ve Güney Kafkasya gaz boru hattı gibi bölgesel altyapı projelerinin başarıyla gerçekleştirilmesi Azerbaycan'ın Avrupa için önemini daha da arttırdı, Avrupa ve küresel enerji güvenliğine katkıda bulunmuş ve Avrupa için yeni, hayati önemli enerji kaynaklarının temelini atmıştır. Sadece enerji üreticisi ve ihracatçısı gibi değil, aynı zamanda, önemli transit ülkesi olarak Azerbaycan'ın bölgenin merkezi oyuncusu ve uluslararası arenada önemli aktör olarak imkanları gittikçe artıyor. Geçen 10 yılda Azerbaycan'ın Avrupa Birliği (AB) ile işbirliği ülkenin güvenlik ihtiyaçları dışına çıkarak ekonomik, siyasi ve sosyal alanlarda da genişledi. Avrupa Komşuluk Politikası çerçevesinde 2006 yılında AB-Azerbaycan Faaliyet Planı kabul edildi, bu plan Azerbaycan ve AB arasında siyasi diyaloğu güçlendiriyor, siyasi, ekonomik ve kurumsal reformlar alanlarında işbirliğini geliştiriyor, işbirliğinin kalite açısından yeni seviyeye kaldırılması için esaslar yaratıyor. AB Azerbaycan Faaliyet Planı'nın uygulanması AB ile Azerbaycan arasında karşılıklı siyasi ve ekonomik bağımlılığın daha da güçlenmesine hizmet edecektir. Sonradan Azerbaycan AB Doğu Ortaklığı inisiyatifine katılan öncü ülkelerden biri oldu. Azerbaycan'ın Avrupa'nın enerji güvenliğinin sağlanması açısından stratejik önemi, onun bölgenin önde gelen devleti olması AB ile ortaklığın özel ağırlığını daha da arttırdı. Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hatları ve Güney Kafkasya gaz boru hattı gibi bölgesel altyapı projelerinin başarıyla gerçekleştirilmesi Azerbaycan'ın Avrupa için önemini daha da arttırdı, Avrupa ve küresel enerji güvenliğine katkıda bulunmuş ve Avrupa için yeni, hayati önemli enerji kaynaklarının temelini atmıştır. Sadece enerji üreticisi ve ihracatçısı gibi değil, aynı zamanda, önemli transit ülkesi olarak Azerbaycan'ın bölgenin merkezi oyuncusu ve uluslararası arenada önemli aktör olarak imkanları gittikçe artıyor. 

 

 
Toplam blog
: 5
: 810
Kayıt tarihi
: 14.03.11
 
 

Ankara"da gazetecilik yapıyorum. Mesleğim gazeteci. ..