Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Mayıs '14

 
Kategori
Bilim
 

İlim - Bilim

İlim - Bilim
 

bilim.esk.tc


 İlim’le Bilim’in bir farklılığı var mı? İlim nedir, bilim nedir?

Bazılarına bakacak olursanız, ilimle bilimin hiçbir farkı yoktur; olsa olsa ilim, bilimin eski bir terimidir. İlim Arapça’dır ; bilim Türkçe’dir… İşte o kadar.

İş orada bitiyor mu? Hayır. Aslında, İlim bilim meselesi ta Fatih Sultan Mehmet dönemine kadar gidiyor.  Belki de daha öncelerine. Evet, evet, Farabi, Gazali… zamanlarına kadar.

Bazılarına göre ilimin merkezi, kökeni kutsal kitabımız Kuran’dır. Dünyada mevcut her şeyin açıklaması orada mevcuttur. Aslında Kuranı Kerimi çok iyi bildikten sonra başka bir kitaba da, başka bir kaynağa da ihtiyaç yoktur; yeter ki sen Kutsal kitabı çok iyi öğren, ezberle gerisi gelir ve sen de alim olur , çıkarsın, diyorlar.

Yalnız biz de değil, uzun bir süre bu tek kitaplılık dönemi batıda da sürüp gitmiş. Şimdi biz ona Orta Çağ karanlığı adını takıyoruz. Sadece İncil’e takılıp; dünyada olup bitenlere hiç aldırış etmeyen, kendi içine kapanık bir ilim yorumlama şekli, batıyı yüzyıllarca karanlıkta bırakmış.

Buna Skolastık Düşünce Biçimi de diyoruz. Yani “Ortaçağ Avrupası’nda kilisenin de etkisiyle hakim olan yeniliğe kapalı baskıcı bir düşünce sistemi” olarak, tanımlanan bir düşünce  biçimidir.

Onun için bazıları kafasını Kuran’dan kaldırmamışlar. Her şeyin, her ilmin oradan neşet ettiğini savunmuşlar. Onlar Kuran’ı durmadan hep kendilerine göre yorumlayarak, kendilerinin dışındaki yorumları durmadan yadsımışlardır.

İmam Gazali ve tilmizleri gerçeği aramada Kuran’a sıkı sıkıya bağlı kalmışlardır.

Diğer yandan Batıniler denen kişiler, gruplar ise Kuran’a çok geniş yorumlar katmışlar ve her birisi Kuran’ı kendine göre yorumlamıştır.

Onun dışında, dünyaya bakan ve varolan bilgiyle yetinmeyip, bilgiyi yeniden yaratıp, yorumlayan; doğanın sesine kulak veren eski Türk-İslam bilim adamları da, Batı’dan önce dünyanın bir çok gizlerine sahip olmuşlar ve bunları yazarak, yorumlayarak kendilerinden sonraki kuşaklara armağan bırakmışlar. İşte gerçek bilim adamları bunlardır. Batı’da ki bilim de bu bilim adamlarının katkılarıyla bir yere varmıştır.

Akli bilimler ve Nakli bilimler  ayrımı, ta Fatih Sultan Mehmet Dönemi’nde  başlamış. Nakli Bilimlere biz bugün “İlim” diyoruz; oysa Akli Bilimler gelişerek gerçek bilimlerin kaynağını oluşturmuşlardır.

Fatih zamanında başlayan bu Nakli-Akli çelişkisini, Fatih görmüş ve o zaman Akli bilimlerden yana bir tutum sergilemiş ve İstanbul’daki Medresesi’nin başına, devrin en önemli bilim adamı olan Ali Kuşçu’yu Semerkant’tan bulup davet ederek onu İstanbul’a getirtmiş; ona büyük saygı göstermiştir, onu medresesinin başına geçirmiştir.

Onuncu yüzyıldan itibaren Türk –İslam topluluklarında Akli bilimlere hizmet eden, onu geliştiren, kitaplar yazan bir çok bilim adamı yaşamıştır. Onların değerini bugün anlıyoruz. Onlardan bazı örnekler vermek gerekirse:

“Ahmed Bin Musa : ( 10 yüzyıl ) Sistem mühendisliğinin Öncüsü. Astronom ve Mekanikçi.
Akşemseddin : ( 1389 – 1459 ) Pasteur önce Mikrobu bulan ilk bilim adamı. İstanbulun fethinin manevi babasıdır. Fatih Sultan Mehmet’ in Hocasıdır.
Ali Bin Abbas : ( ? – 994 ) 1000 sene önce ilk kanser ameliyatını yapan bilim adamı. Kılcal damar sitemini ilk defa ortaya atan bilim adamıdır. Eski çağın en büyük hekimlerinden olan hipokratesin (Hipokrat) Doğum olayı görüşünü kökünden yıktı.
Ali Bin İsa : ( 11 yüzyıl ) İlk defa göz hastalıkları hakkında eser veren müslüman bilim adamı.
Ali Bin Rıdvan : ( ? – 1067 ) Batıya tedavi metodlarını öğreten islam alimi.
Ali Kuşçu : ( ? – 1474 ) Ünlü Bir türk astronomi ve matematik bilginidir.
Ammar : ( 11 yüzyıl ) İlk katarak ameliyatını kendine has biçimde yapan müslüman bilim adamı.
Battani : ( 858 – 929 ) Dünyanın en meşhur 20 astrononumdan biri trigonometrinin mucidi, sinus ve kosinüs tabirlerini kullanan ilk bilgin.
Beyruni : ( 973 – 1051 ) Dünyanın döndüğünü ilk bulan bilim adamı ümit burnu, amerika ve japonyanın varlığından bahseden ilk bilim adamı. Beyruni amerika kıtasının varlığını kristof colomb’un Keşfinden 500 sene önce bildirmiştir. Matematik, Jeoloji, Coğrafya, Tıp, Felsefe, Fizik, Astronomi gibi dallarda eserler yazmıştır. Çağın En Büyük Alimidir.
Bitruci : ( 13 yüzyıl ) Kopernik’e yol açan öncülük eden astronom bilim adamı. Cabir Bin
Eflah : ( 12 yüzyıl ) Ortaçağın büyük matematik ve astronom bilginidir . Çubuklu güneş saatini bulan ilk bilim adamıdır.
Cabir Bin Hayyan : ( 721 – 805 ) Atom bombası fikrinin ilk mucidi ve kimyanın babası sayılır. Maddenin en Küçük parçası atomun parçalana bileciğini bundan 1200 sene önce söylemiştir.
Cahiz : ( 776 – 869 ) Zooloji İlminin öncülerindendir. Hayvan gübresinden amonyak elde etmiştir.
Cezeri : ( 1136 – 1206 ) İlk sistem mühendisi ve ilk sibernetikçi ve elektronikçi Bilgisayarın babası; oysa bilgisayarın babası yanlış olarak ingiliz matematikçisi Charles Babbage olarak bilinir..
Demiri : ( 1349 – 1405 )Avrupalılardan 400 yıl önce ilk zooloji ansiklopedisini yazan alimdir … Hayatül hayavan isimli kitabı yazmıştır.
Dinaveri : ( 815 – 895 ) Botanikçi Ve astronom bir alim olarak bilinir.
Ebu Kamil Şuca : ( ? – 951 ) Avrupaya matematiği öğreten islam bilgini.
Ebu’l Fida : ( 1271 – 1331 ) Büyük Bir bilgin tarihçi ve coğrafyacıdır.
Ebu’l Vefa : ( 940 – 998 ) Matematik ve Astronomi bilginidir trigonometriye tanjant, kotanjant, sekant ve kosekantı kazandıran matematik bilginidir.
Ebu Maşer : ( 785 – 886 ) Med-cezir olayını (gel-git) ilk keşfeden bilgindir.
Evliya Çelebi : ( 1611 – 1682 ) Büyük Türk seyyahı ve meşhur seyahatnamenin yazarıdır. Farabi : ( 870 – 950 ) Ses olayını ilk defa fiziki yönden ele alıp açıklayıp izah getiren ilk bilgindir.
Fatih Sultan Mehmet : ( 1432 – 1481 ) İstanbulu feth eden ve Havan topunu icad eden yivli topları döktüren padişahtır fatihin kendi icadı olan ve adı “şahi” olan topların ağırlığı 17 ton ve bakırdan dökülmüş olup 1.5 ton ağırlığındaki mermileri 1 km ileriye atabiliyordu bu topları 100 öküz ve 700 asker ancak çekebiliyordu..
Fergani : ( 9 yüzyıl ) Ekliptik meyli ilk defa tesbit eden astronomi alimi.
Gıyasüddin Cemşid : ( ? – 1429 ) Matematik alimi. Ondalık kesir sistemini bulan çemşid cebir ve astronomi alimi.
Harizmi : ( 780 – 850 ) İlk cebir kitabını yazan ve batıya cebiri öğreten bilgin. Adı algoritmaya isim oldu rakamları Avrupa’ ya öğreten bilgin. Cebiri sistemleştiren Bilgin.
Hasan Bin Musa : ( – ) Dünyanın çevresini ölçen, üç kardeşler olarak bilinen üç kardeşten biri..
Hazini : ( 6 – 7 yüzyıl ) Yerçekimi ve terazilerle ilgili izahlarda bulunan bilgin.
Hazerfen Ahmed Çelebi : ( 17 yüzyıl ) Havada uçan ilk Türk. Planörcülüğün öncüsü.
Huneyn Bin İshak : ( 809 – 873 ) Göz doktorlarına öncülük yapan bilgin.
İbni Avvam : ( 8 yüzyıl ) Tarım alanında ortaçağ boyunca kendini kabul ettiren bilgin.
İbni Battuta : ( 1304 – 1369 ) Ülke ülke , kıta kıta dolaşan büyük bir seyyah.
İbni Baytar : ( 1190 – 1248 ) Ortaçağın en büyük botanikçisi ve eczacısıdır.
İbni Cessar : ( ? – 1009 ) Cüzzam hastalığının sebeb ve tedavilerini 900 sene önce açıklayan müslüman doktor.
İbni Ebi Useybia : ( 1203 – 1270 ) Tıp Tarihi hakkında eşsiz bir eser veren doktor.
İbni Fazıl : ( 739 – 805 ) 12 asır önce ilk kağıt fabrikasını kuran vezir.
İbni Firnas : ( ? – 888 ) Wright kardeşlerden önce 1000 sene önce ilk uçağı yapıp uçmayı gerçekleştiren alim.
İbni Haldun : ( 1332 – 1406 ) Tarihi ilim haline getiren sosyolojiyi kuran mütefekkir. Psikolojiyi tarihe uygulamış, ilk defa tarih felsefesi yapan büyük bir islam tarihçisidir. Sosyolog ve şehircilik uzmanı.
İbni Hatip : ( 1313 – 1374 ) Vebanın bulaşıcı hastalık olduğunu ilmi yoldan açıklayan doktor.
İbni Havkal : ( 10 yüzyıl ) 10 asır önce ilmi değeri yüksek bir coğrafya kitabı yazan alim.
İbni Heysem : ( 965 – 1051 ) Optik ilminin kurucusu büyük fizikçi. İslam dünyasının en büyük fizikçisi, batılı bilginlerin öncüsü, göz ve görme sistemlerine açıklık kazandıran alim. Galile teleskopunun arkasındaki isim.
İbni Karaka : ( ? – 1100 ) Dokuzyüz yıl önce torna tezgahı yapan bilgin.
İbni Macit : ( 15 yüzyıl ) Ünlü bir denizci ve coğrafyacı. Vasco da Gama onun bilgilerinden ve rehberliğinden istifade ederek hindistana ulaştı.
İbni Rüşd : ( 1126 – 1198 ) Büyük bir doktor, astronom ve matematikçidir.
İbni Sina : ( 980 – 1037 ) Doktorların sultanı. Eserleri Avrupa üniversitelerinde 600 sene temel kitap olarak okutulan dahi doktor. Hastalık yayan küçük organizmalar, civa ile tedavi, pastör’ e ışık tutması, ilaç bilim ustası, dış belirtilere dayanarak teşhis koyma, botanik ve zooloji ile ilgilendi, Fizikle ilgilendi, jeoloji ilminin babası.
İbni Türk : ( 9 yüzyıl ) Cebirin temelini atan islam bilgini.
İbni Yunus : ( ? – 1009 ) Galile’den önce sarkacı bulan astronom.
İbni Zuhr : ( 1091 – 1162 ) Endülüsün en büyük müslüman doktorlarından asırlarca Avrupa’da eserleri ders kitabı olarak okutuldu.” (Forumdaş.net)

Fakat , her nedense Osmanlı Devleti’nde Kanuni Sultan Süleyman’dan sonra Nakli Bilim’in adamları , Akli Bilimin erlerini Bilim adamlarını bastırmışlar, seslerini soluklarını kesmişlerdir. Osmanlı Hükümdarı Üçüncü Murad (1574-1595)ın 1576 yılında İstanbulda (Tophanede) Takiyüddin Efendiye kurdurduğu  Rasathane, daha sonra Nakli din adamlarının kıskançlığı ve kışkırtmasıyla 1580 yılında bu rasathane yıktırılmıştır. Matbaa Avrupa’da kuruluşundan 300 yıl sonra bu memlekete ancak sokulabilmiştir.

Bu ilim bilim ayrılığı hala sürüp gitmektedir. Bazıları eski Batıni yorumların peşinde İlim, İlim diye sürüklenip giderken; gerçek Bilim Adamları bastığı yeri çok iyi bilerek , dünya ve Türk bilimine çok önemli katkılarda bulunmaktadır.

Anlaşılan odur ki, İlimXBilim ayrılığı insanların gerçek uyanışına kadar sürüp gidecektir. Bazı insanların hala Batıni İlimlere saplanıp kalması, kafalarını dogmatik, skolastik düşüncelerle oyalamaları, hem kendilerinin hem de insanlığın çok zaman kaybetmesine yol açmaktadır.
Oysa Dünyada daha nice bilinmedik, bulunmadık sırlar, gizler var. Nice hastalıklar çare bekliyor; nice aletler, araçlar keşfedilmeyi bekliyor… Bu tek bir kitabın içine takılıp kalmakla olmaz. Her yıl milyonlarca kitap yazılıyor. Bunların yararlı olanlarını mutlaka bulup kitaplıklarımıza koymalıyız. Gerekli olanlarını okumalıyız.

İnsanlık ancak böylece gelişecektir. Bilim böyle gelişecektir. Gevezelikle değil…


 

 
Toplam blog
: 2579
: 848
Kayıt tarihi
: 24.10.10
 
 

Mesleğim eğitimcilik… Şimdi artık emekli bir vatandaşım… biraz şairlik, biraz hayalcilik, biraz s..