Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Ocak '09

 
Kategori
Haber
 

İmamın arkasında kim durur?

İmamın arkasında kim durur?
 

Bugün öyle bir haber düştü ki sayfalara, akıllara zarar cinsinden. Tam anlamıyla “<ı>yurdum insanı”ndan, güleriz ağlanacak halimize manzarasıydı yaşananlar.


Haber aynen şöyle: <ı>“Denizli’de camide saf tutma tartışması yüzünden çıkan kavgada bir kişi silahla vurularak yaralandı. Alınan bilgiye göre, Denizli’nin Kiremitçi Mahallesi’ndeki Mevlana Camisi’nde, akşam namazı için camiye gelen M.T ile M.G, cami imamının arkasında saf tutma tartışması yüzünden tartışmaya başladı. Tartışmanın büyümesiyle tabancasına sarılan M.G, M.T’ye ateş etti. M.T. başından vuruldu.


Yahu Kardeşim! Orası bir ibadethane, orası İslam itikadına göre Cenab-ı Allah’ın evi. Kendisi’nin huzuruna çıkılacak kutsal mekan. Neyse...


Bakın yıllar önce yaşanmış, kahramanlarını yakından tanıdığım bir gerçek olay anlatayım size.


* * *


Camii cemaati, imam efendinin tekbiriyle namaza durmuştur. Ancak kısa süre sonra, insanlık hali ya, hoca efendi abdestini bozmak zorunda kalır. Ve selam verir, tabi cemaat de. Namaz kıldırma görevini, cemaatten bir başkası devam ettirip, bitirmek durumundadır.


Abdestini bozmak zorunda kaldığı için zaten zor duruma düşmüş ve mahcup olmuş olan İmam, utana-sıkıla cemaate yüzünü döner ve hemen arka sağında bulunan kişiye, yerine geçip namazı kıldırmasını rica eder.


Adam, fara tutulmuş tavşan gibi ne yapacağını şaşırır ve “<ı>aman hocam, etme eyleme, ben kıldıramam, beceremem” der fısıltıyla.


Hoca Efendi biraz sinirlenir ama belli etmemeye çalışır. Sol arkasına döner ve cemaatten ikinci kişiye teklif eder.
Ama o adamdan aldığı cevap ve tepki de ilkinden hiç aşağı kalır değildir.


İmam artık iyice sinirlenmiştir ve bir an evvel ne yapacağına karar vermeye çalışmaktadır ki cemaatin en arka sıralarından bir vatandaş öne, kendisine doğru bağırır:


“<ı>Hocam, hocam...Ben geleyim kıldırayım mı?”


İmamın verdiği tepki, camilerde eşine az rastlanır belki de hiç rastlanmaz niteliktedir:


“<ı>Has....tir oradan lan. Cenab-ı Allah sizlere muhtaç etmesin bizi. Haydin Allah-ü Ekber.”


Ve namaz kaldığı yerden kılınmaya devam eder.


* * *


İşte böyle dostlar. Cemaatle namaz kılınan ortamlarda, imamın arkasına oturan insanların, olur ya hoca efendi bir şekilde namazı kıldıramaz duruma düşecek olursa, namaz kıldırmaya ehil, bu görevi yerine getirebilecek bilgi ve cesarete sahip kişiler olmaları gereklidir.


Hele hele de ibadet etmeye gidip de birbirini vurmanın hangi akla, mantığa, inanç ve geleneğe sığacağını açıklamaya kimin gücü yeter, apayrı bir tartışma konusudur. Hatta tartışamama konusu.


Benim aklıma gelen en mantıklı sebep şudur ki bu iki kişi arasında öncelere dayanan bir hesap vardır ve bu hesabın görüleceği mekan ve görünür sebep de mübarek camii içerisinde vuku bulmuştur.


Yazık... <ı>

 
Toplam blog
: 898
: 3759
Kayıt tarihi
: 09.06.06
 
 

İzmir'de yaşıyorum.    Çok uzun yıllar öncesinden başlayıp, hiç ara vermeden bugünlere kada..