Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Nisan '10

 
Kategori
Otomobil
 

İngiliz soylusu Jaguar hakkında bilinmesi gerekenler

İngiliz soylusu Jaguar hakkında bilinmesi gerekenler
 

Jaguar-XF 2.7D


Bu yazımda Avrupa’nın sayılı soylu markalarından biri olan Jaguar markasının doğuşundan ve ülkemizde bulunduğu konumdan kısaca bahsedeceğim. Böyle kaliteli bir marka hakkında aklınıza gelen soruları ve merak ettiklerinizi yazımda kendimce anlatmaya çalışacağım.

*****

Köklü İngiliz firmasının kuruluş aşamasına kısaca değinirsek William Lyons ve William Walmsley tarafında 1920 yılında İngiltere’de kuruldu. ilk yıllarında bildiğimiz tarzda yuvarlak hatlı modeller çıkaran marka her zaman konfora ve sportifliğe önem verdiğini her modelinde bir kez daha göstermiştir. O yıllarda Avrupa’da spor araba üreticileri arasında iyi bir konuma sahip olan Jaguar firması gelişimini iyi bir şekilde devam ettiren Jaguar markası 1960 ve 1990 yıllara kadar tanıtımını ve reklâmını iyi yapmasına rağmen 1990 yılında Amerikan Ford firmayı satın alarak bünyesine kattı. Jaguarın şu anki son sahibi ise Hindistanlı Motor devi Tata’dır.

*****

James Bond ve Jaguar

Otomobilleri bilmek, modelleri yakından takip etmek arabalar hakkında yazı yazmaya yetmez. İyi bir bakış açısı ve analiz yeteneğine sahip olmak gerekir. Daha da önemlisi onları hissetmeniz gerekir. Duruşunu, gidişini adeta arabalara içinde bir ruh varmış gibi bakmak gerekir. 1952 yılında Lan Fleming tarafından yaratılan İngiliz ajan karakteri 007 James Bond’un ilerde Jaguar firması için büyük bir reklam olacağını kim tahmin edebilirdi. James Bond filmini içimizde izlemeyen yoktur. Filmlerin çoğunda Jaguar markasına gözlerimiz aşinadır. Her zaman yeni bir model ile rakiplerinden 3-4 yıl daha ilerde bir teknolojisi ile karşımıza çıkmıştır Jaguar, Bond filmlerinde. Boş arabada değildir. Filmde arabayı gördüğümüz de bu kadar da olur mu? Demişizdir hepimiz... Sonra 5-6 yıla kalmadan aynı arabanın piyasaya çıktığını da görmüşüzdür.

*****

İleri teknoloji

Jaguar markası her zaman İngilizlerin gururu olmuştur. Asaletin zenginliğin simgesi haline gelmiştir. Ülkemizde ise o yıllarda zenginliğin fakat sonradan görme denilen kişilerin tercihi olmuştur. Aynı yıllardaki rakipleri ile kıyaslandığında adeta bir ajan arabasına andıran özellikler ile donatılmış olduğu görüyoruz. Şimdiki modellerde ise örneğin XF modelinde aracın içerisindeki çoğu gözler ve fonksiyonlar dokunmatik. Dokunmatik derken orta konsolda büyük bir ekrandan bahsetmiyorum. XF modeli ile ilgili ilk göze çarpanlar; Şanzımanı kusursuz, vites kolu yok, farklı arka stop tasarımı ile kendini gösteriyor. Motoru anlatmıyorum bile…

*****

Alınası bir araç değil!

Ülkemizin şartlarına baktığımızda ithal bir araç olması, büyük silindir hacimleri yüzünden yüksek vergilendirilmesi, yakıt fiyatları ve araç bakım masrafları ile 2.el satış değerini düşündüğümüzde jaguar markasını iyi bir geliriniz yoksa sıfır almanın bir anlamı yok. Orta seviyede bir gelire sahip olanlar ikinci eline bakabilirler fakat bilmelidirler ki 2. eli zayıf olan bir arabanın 3. el değeri olmaz…

*****

SAMET SERBEST

S&S

 
Toplam blog
: 112
: 2756
Kayıt tarihi
: 15.09.09
 
 

Ülke meselelerine kafa yoran ulusal çıkarları korumaya çalışan düşünen bir genç. İlkelerim; Üstün..