Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Mayıs '10

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Yunanistan AB’yi kandırıyor!

Yunanistan AB’yi kandırıyor!
 

Tüm Avrupa ayakta uyuyor. Alman basını boşuna dalga geçmiyor Yunanistanla...


Son yıllara ekonomik anlamda geriye dönüp baktığımız küresel bir krizin varlığını dünya basınında yerini almış gidiyordu. Wall Street’te başlayan sözde ekonomik krizin izleniri tüm dünyada hissettik. Bu numaraya inanan ülkelerin veya krizin isminin geçmesi bile yatırımcıların gözünü korkuttu. Bu yazımda küresel anlamda ülkemizi de etkileyen fakat bazı devlet adamlarımızın önlem almakta geciktiği yapay kriz hakkında bahsedeceğim.

*****

<ı>WALL STREET ÖZETİ

Amerika’da başlayan krizin ilk belirtilerini ABD’nin en büyük yatırım bankalarından olan Lehman Brothers’ın batırılışı ile evet batırılışı ile bu krizin global çaplı olması için gerekli bir adımdı buydu. Ve başarılı bir şekilde yapıldı. Lehman Brothers’ın batmasından sonra kendi içinde Wall Sreet bir hareketlenme oldu. Amerikan hükümeti tarafından batması göz yumulan şirketin ardından J.P Morgan için aynı tehlikeli bekleyiş başladı. Sanayi ve yatırım devi olan J.P Morgan’ın batışına aynı hükümet göz yummadı ve kredi musluklarını açtı. Morgate sisteminde bankaların insanları ödemeyecekleri krediler vererek piyasayı adeta şişirdiler. Amerika gibi ekonomi alanında dünya çapında sayılı ülkelerden olan bir devletin bankacılık sistemini bilinçsiz olarak böyle bir hareket yapması beklenilmemelidir. Yani her şey bilinçli yapılmıştı. Bir anlamda bazı kurumlara yani kapital sistemin Amerikalı ve diğer insanlara oynadığı kusursuz bir oyunu izledik hep beraber, izlemeye de devam ediyoruz.

*****

<ı>Avrupa etkileri

Avrupalı yatırım devlerinin Amerika’da işlem gören şirketleri ve şirket hesapları bunlardan olumsuz etkilendi. Hazırlıksız olan şirketler battı. Avrupa’daki etkilerine en güzel örnek HSCB Bank’tır. Avrupa’da o raddeye geldi ki neredeyse batacaktı. İspanya, Almanya’da nüfusu ile orantılı olarak işsizlik sorunu ortaya çıktı. Diğer gelişmekte olan Avrupa ülkelerinden bahsetmeme gerek bile yok…

*****

<ı>Yunanistan’ın yalanı

2007’nin son aylarından 2010 yılının ilk aylarına geldiğimizde genel anlamda dünya ekonomisine baktığımızda özellikle Avrupa’da “Yunanistan can çekişiyor” ya da “Yunanistan iflasın eşiğinde” söylemleri ile haberleri gördük ve görüyoruz. Bütün bu oyunlar sadece Avrupa Birliğinden yardım fonu adı altında hibe edilen parayı alabilmek. Şuanda Yunanistan’da söylentilerde ki gibi bir kriz yok. Rakamları şişirmek olanaklar içerisindedir. Bugün özel bir şirket gerçek gelirini devletten gizleye bildiğine göre bir ülkeden bahsettiğimizde neler yapılabileceğini göz ardı etmemeliyiz.

*****

<ı>Kredi kuruluşlarına güvenmeyin!

Dünya genelinde kapital sistemin, ekonomiye kattığı kredi derecelendirme kuruluşları! Fitch veya S&P (Standard & Poor’s) ve diğer kuruluş. Ülkeler arasında bir değerlendirme yaparken ne kadar objektif olabileceklerini sanıyorsunuz? Ben bu kuruluşların tarafsız olduğuna inanmıyorum. Uluslararası para fonu (IMF) ile Türkiye arasında anlaşma yapmak için neden bu kadar beklenildi? Neden IMF’ye net bir cevap verilmedi. Ülke yönetiminde başarısız fakat vatandaşlarını kandırmada başarılı olarak gördüğüm iktidar bu oyalama taktiği ile 3 yıl kazandı. IMF’ye müzakereler başladığı zamanlarda hayır denseydi. Kurumun belirli periyodik dönemlerde ülkeler hakkında açıkladığı raporlarda Türkiye gerçek karnesini görecekti. Fakat dediğim gibi tilki kurnazlığı ile bu engellendi. Bakın hala net bir cevap vermiş değiliz…

-

<ı>Son söz
”Ekonomik ve siyasi anlamda korktuğum yıllar 2013-2015 yılları arasıdır. Ülke ekonomisi ve seçim dönemine gelmesi 2011 yılında seçimleri kazanacak olan Akp’nin oynadığı son kapanış oyununu belirttiğim tarihlerde göreceğiz. Umarım düşündüklerim gerçekleşmez. Yoksa..."

-

<ı>*Dünya Ekonomisi hakkında diğer yazılarım;

<ı>-Fitch ve Türkiye’nin notu: http://blog.milliyet.com.tr/Fitch_ve_Turkiye_nin_notu/Blog/?BlogNo=217155

<ı>-Dünya Ekonomisine neler oluyor?: http://blog.milliyet.com.tr/Dunya_ekonomisine_neler_oluyor_/Blog/?BlogNo=221529

<ı>-Dünya’da Türkiye’nin yeri: http://blog.milliyet.com.tr/Dunyada_Turkiye_nin_yeri/Blog/?BlogNo=205853

<ı>-Kriz günlüğü: http://blog.milliyet.com.tr/Kriz_gunlugu/Blog/?BlogNo=208558

-

<ı>S&S (Her Zaman Önde)

<ı>SAMET SERBEST

<ı>serbestler@windowslive.com

 
Toplam blog
: 112
: 2756
Kayıt tarihi
: 15.09.09
 
 

Ülke meselelerine kafa yoran ulusal çıkarları korumaya çalışan düşünen bir genç. İlkelerim; Üstün..