Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Temmuz '09

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Teğet ve krizin faydaları - 10 (Akaryakıttan alınan vergi ve harçlar)

Teğet ve krizin faydaları - 10 (Akaryakıttan alınan vergi ve harçlar)
 

Bildiğiniz gibi bundan iki yıl kadar önce ABD de baş gösteren finansal kriz, bizim ülkeye gelinceye kadar cinsiyet(!) değiştirip, Reel krize dönüşmüştü. Takkeli liboşların dolmuşuna binen iktidar, ekonominin çok güçlü olduğuna inandığı için, her ortamda ve fırsatta en yetkili ağızlar tarafından kriz kabul edilmedi. O yetkililer; “Hamdolsun, ayağımızın yere sağlam bastığı, krizin bizi teğet geçeceği, krizle ilgili uyarı yapanların, kendi yönetimlerini çekemediğini vs…” söyleyerek, halka güven aşıladılar! Bu yılın mart ayında yapılan seçimlerden önce, tarihinde görülmemiş vaziyette Sosyal Devlet (!) olduğunu hatırlayan, devletimizi yönetenler, dağa taşa kömür, yiyecek maddesi, hatta beyaz eşya, çek-yat dağıttılar!

Amaç, krizden etkilenen gariban halkımıza yardım etmekti! Bu arada daha öncesinden yapılan zamlar bile, bir bir geri alınarak, yapılacak seçimlerde halka şirin görünmeye çalışıldı. Tabi bu arada krizin etkisinde kalan ekonomimiz, üst üste rekorlar kırmaya başladı. İşsizlik, sanayi üretimindeki düşüş, ihracattaki azalma ve en sonunda ekonomideki küçülme gibi… Bu arada dünya piyasalarında hızla değer kaybeden ham petrol, bizim ülkemizde de kullanılmasına rağmen, bir türlü akaryakıt fiyatları aşağı çekilmiyordu.

Ham petrolün fiyatı düştükçe, bizdeki akaryakıt üzerinden alınan ÖTV yükseliyordu. Bu öylesine mekanik bir aldı ki! Bir haftada beş kez zam yapılan akaryakıt fiyatlarına, iki kerede fiyat indirimi uygulanıyordu. Yani tam bir yazboz tahtası haline gelmişti. Geçen yıl bu zamanlarda ham petrolün varil fiyatı 150$ civarında iken bu günlerde bu fiyat 65$ civarında. Hatta 48$ bile gördü. Ancak bizdeki akaryakıt fiyatları bir türlü düşmedi. Şimdi seçimlerden önce harcanan paraların, nerden çıkartıldığına bir bakalım. En son düzenleme ile Benzin’den alınan verginin ne kadar olduğunu biliyor musunuz?

Son gelinen noktada 3.12 TL’lık 1 litre benzin fiyatının 2.12 lirasını ÖTV ve KDV oluşturuyor. Bir başka ifade ile bir litre benzin için ödenen paranın yüzde 67'si vergi olarak devlete gidiyor. Bir de içine girmeye çalıştığımız AB ülkelerindeki duruma bir bakalım. AB ülkelerinde tüketicinin 1 litre benzine ödediği vergi ortalama yüzde 54.8.. Bu devletten devlete değişkenlik gösteriyor. AB ülkeleri arasında, benzinde litrede en yüksek fiyat Hollanda uygularken, en yüksek vergi ve harç ise Almanya’da ödeniyor. Oran yüzde 58.3 Almanya’yı yüzde 58.2 vergi ve harç ile İsveç, yüzde 57.8 ile Finlandiya, yüzde 57.3 ile İngiltere, yüzde 57 ile de Fransa yüzde 55.8 ile Danimarka ve Portekiz, yüzde 55.5 ile Hollanda, yüzde 55.4 ile Belçika, yüzde 53.7 ile İtalya, yüzde 53.6 ile Slovakya, yüzde 53.3 ile Polonya… Ve en düşük yüzde 39.6 ile Kıbrıs Rum Kesimi. Bu ülkelerin kişi başına düşen Milli Gelirlerinin ne olduğunu aşağı yukarı hepimiz biliyoruz. Bir örnek, Lüksemburg’un kişi başına düşen Milli Geliri’nin 125.000$ olduğunu biliyor muydunuz?

İçinizde, niye bizi bu ülkelerle mukayese ediyorsunuz diyenler olabilir. Haklılar da! Bu topluluğa bizi niye almadıklarını biliyoruz. Halkın ekmeğinden yüzde 5 KDV alınmasını isteyen bir topluluk, pırlantadan KDV istemiyorsa, elbette bizi içine almazlar. Çünkü pırlantayı onlar üretiyor, ekmeği biz. Ekmek, ülkemizde çok tüketilen bir gıda maddesi, pırlanta ise az kullanılan bir materyal. Bizim halkımız da ekmek yiyeceğine, koluna, kulağına, boynuna, ayağına (Halhal) pırlanta taksa, hemen AB’ye gireceğiz! Şimdi AB’yi bir kenara bırakıp, biraz daha ekonomik gerçeklerden bahsedelim. 2009 yılının ilk çeyreğinde yüzde 396 açık veren bütçenin nasıl kapatılacağını düşünüyorsunuz? İşte böyle! Vergiyi tabana yayarak! Herkesin ortak kullanımındaki materyallere yüksek oranda zam yaparak! Eskiden akaryakıt ürünlerine yapılan küçük bir zam, iktidarın başını yerken, bu gün bir hafta içinde beş kez zam yapılan akaryakıt ürünleri, iktidara oy olarak geri dönüyor! Bu verilere bakarsak, Türk Halkının büyük bir değişime uğradığını, tabana yayılan vergiden (!) fazlasıyla memnun olduğunu söyleyebiliriz.

İşte krizin teğet geçtiğini, vergilerin tabana yayılarak, vergi adaletinin sağlandığını, krizin bir faydası olarak kayıtlara geçmemize neden olduğunu söyleyebiliriz! Buradan mucitlere bir önerim olacak. Sakın suyla çalışan araba falan yapmayın. Yoksa Türk halkının en ucuza aldığı bu içecek maddesi, çok kısa sürede benzin fiyatlarını geçer!
 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..