Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Nisan '07

 
Kategori
Sosyoloji
 

İnsan ne ile yaşar

İnsan ne ile yaşar
 

Aşk nasıl bir körebe yarabbi ..

Bütün hücrelerin dökülüşüdür sevgilinin uzaklaşan ayak sesleri . Şimdi bir yokluktan başka bir yokluğa yolculuk başlıyor ve saatler gelmez ertesini gösteriyor değil mi ?

Aman allahım bu cümleleler benim mi? Asi bir yavruya yapılan serzenişe benzer cümleler döküldü parmaklarımdan sizde muhtemelen okuyorsunuz bu cümleleri ne tuhaf!

Hangimiz bizi hayatın hangi yönüne savuracağını bilebiliyoruz ki geleceğimizle ilgili garanti payı yüksek varsayımların altına düşünce imzamızı atabiliriz ki...

Bana bu satırları kim ve ne yazdırdı diye merak edenlere söylemek istiyorum; Tolstoyun ''İnsan Ne İle Yaşar adlı kitabı diye eklemek istiyorum. Bazı küçük ve kısa mutlulukların tadını andıran bir kitap ve kitapta en çok dikkatimi çeken önsöz babında yazılmış ilk metinden inciler; ''Hiç kimse tanrıyı görmedi , eğer birbirimizi seviyorsak tanrı içimizde demektir.

Ne kadar manidar değil mi ? bu cümleden herkez aynı şeyimi anlar bilemiyorum ama bakın fikirlerine değer verdiğim bir dost neler anlamış ve neler anlatmış: Hmm, bu cümleler iyimser cümleler bana kalırsa ama insanın Tanrı'nın (yaratıcı demek istiyorum) bir yansıması olduğunu her zaman düşünmüşümdür. Bu dünyayı anlamak için, yaratılanın (bizlerin) yaratıcımızın gözüyle bakmamız gerekiyor. Yaratıcı da bu dünyayı sevgi ile yarattığı ve kendi istedikleriyle yani doğru şeylerle bezediği için, sevgi üzerine kurulu bir dünyada yaşadığımızı düşünebiliriz.

Yaratıcı'nın ideali şu olabilir, bizi bu dünyayı sevmeye (dünyayı ve üzerindekileri sevmeye) göndermiş olabilir ama Yaratıcı'nın insan iradesine karışmaması, ki görünen o ki karışmıyor, sonuçları kötü şeyler yapan insanlar da var.

Ayrıca Yaratıcı korkusu diye bir şey mevcutsa, yaptıklarımızın cezasını yaşıyorken çekiyor olmamız, Yaratıcı'nın kötü olduğunu gösterir mi? :)

Ayrıca ecel ile ölmek dışındaki diğer ölümlerin çoğu ya diğer insanlardan ya da doğadan geliyor. Peki bu sence bu durum ortada bir kötülük olduğunu gösterir mi? İnsanlar kötü olabilirler, peki ya dünya? Yaratıcı'nın yansıması olan bir şey kötü olabilir mi?

Bu sorulara ancak şöyle bir cevap verilebilir. Kötü olduğu düşünülen şey ne olursa olsun, sonucunda, uzun veya kısa vadede nasıl sonuçlandığı önemlidir. İyilik ve kötülük, satranç oynadığımızda hamle yaparken, bilmem kaç hamle sonrasını düşünmek gibidir. Ne malum Yaratıcı'nın bizim aklımızın alması zor olan gelecek hesapları yapmadığı? :)))))

Aklımız almıyor diye, bir şeye gerçekleştiği anda kötü diyorsak, sonunu göremediğimiz için diyoruzdur... Üzülebiliriz sonuçta, duygusal varlıklarız... Yoksa birisi bize deseki, "bu gün olan şey kötü olabilir ama 5 yıl sonra bu şeye iyiki olmuş diyeceğiz..." Bu bilgiye sahip olan bir insana inanırsak eğer sorun yok ama inanmıyorsak, "Yaratıcı bilir" deriz ve geçeriz...

Evet son söz yine onun olsun demek istedim : İnsan anasız, babasız yaşarda tanrısız yaşayamaz !!

Her yolun sonuna bizi götüren beynimizde biriken umutlar ve inanç değilmidir ki zaten...

 
Toplam blog
: 9
: 896
Kayıt tarihi
: 01.09.06
 
 

Artık hakkımda söyleyecek bir şey yok. Kelimelerin büyüsünü kaybettiğine inanıyorum ve sessizliğe sı..