Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Ekim '08

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

İnsan ömrü yarattığı eserler gibi süreğen değil/Terracota Army

İnsan ömrü yarattığı eserler gibi süreğen değil/Terracota Army
 

Çin’i kültürel açıdan izlemek isteyen bir araştırmacının başvuracağı ilk kaynak Qin Shihuang dönemi olmalıdır. Daha doğrusu eğer böyle bir çalışma içindeyseniz Qin Shihuang dönemine ilişkin bilgilere/belgelere/söylencelere yönelmek koskoca bir kültürü fethetmek için bir çıkar yol olabilir. Ama zorlu bir yola girdiğiniz hemen söylenebilir.

Baktığımız kaynaklar Qin Shihuang’ın M.Ö. 259-210 yılları arasında yaşadığını gösteriyor. Ama Shihuang bu 49 yıllık kısacık ömrüne,

· <ı>Çin feodal toplumunun ilk imparatoru,

· <ı>Çin’i birleştiren, ortak para, yazı, uzunluk, hacim ve ağırlık birimlerini uygulamaya koyan ilk şahsiyet,

· <ı>Toplumsal ekonomiyi ve kültürel gelişmeyi hızlandıran ilk kişi gibi unvanları sığdırmıştır. <ı>Bütün bunların yanı sıra;

· <ı>Çin tarihinin en tartışmalı kişiliği unvanını da sahiptir.

Çin tarihi boyunca “iyi bir siyasetçi” olarak da anılmasını sağlayan Çin Seddi’ni o inşa ettirmiştir. Ülkeyi kuzeyde bulunan kavimlerin saldırılarından korumak için yaptırdığı bu inşaat sırasında Çin’in, bu kavimlerle yapılacak bir savaş esnasında meydana gelebilecek kayıplarının yüzlerce mislini verdiği söylenmektedir.

Qin Shuhiang öylesine baskıcı bir hükümdardı ki, insan düşüncesini sınırlandırmak için kitapların yakılmasından, bunları dile getiren düşün adamlarının diri diri gömülmesine değin bir dolu tarihsel sabıkası vardır. Günümüzde kimi kaynaklarca, bağlı olduğu Qui hanedanını korumak için bunları bizzat kendisinin yaptırdığı ifade edilmektedir. Ona göre yönetimini eleştiren, uyguladığı yöntemleri beğenmeyen herkes düşmandır, yok edilmelidir.

Çin Seddi benzerinde olduğu gibi insan emeğini aşırı kullanarak kendi mezarını da yaptırmıştır. Bu mezarın yapımını Çin’i birleştirdikten hemen sonra başlatmıştır. 40 yıl süren inşaatta 700 bin kişi çalışmıştır. Ölümüne kadar da tamamlanamamıştır.

Qin Shihuang’ın mezarı, Çin’in Xi’an kenti civarındaki Lishan bölgesinde bulunmaktadır. Mezar 56 kilometrekareyi kapsamaktadır. Genel olarak piramit şeklinde olan mezarın temeli güneyden kuzeye 350, doğudan batıya 345, yüksekliği ise 76 metreye ulaşmaktadır. Mezarlıkta bulunan üç çukur göze batmaktadır. Bunlar;

· <ı>Qin Shihuang’ın bakırdan yapılan at arabasına binmesini gösteren çukur,

· <ı>Sarayda atların korunduğu ahırları anlatan çukur ve

· <ı>Qin hanedanı döneminde milyonlarca asker bulunduğunu simgeleyen heykel ordusu çukurlarıdır.

Köylülerin 1974 yılında kuyu açmak için toprağı kazmasıyla bulunan çömlek parçaları büyük bir buluşun ortaya çıkmasına neden olmuştur. Böylece şu ana kadar 500 asker heykeli, tahtadan yapılmış 18 savaş arabası ve 100’den fazla at heykelinin çıkarıldığı Yeraltı Heykel Ordusuna ulaşılmıştır.

Ortalama boyları 1 metre 80 santimetre civarında olan ve gerçek birer kişilermiş gibi görünen bu heykel askerlerin her birinin yüz ifadesinin farklı olması, Qin hanedanı döneminde Çin’deki heykel sanatının eriştiği düzeyi yansıtması bakımından önemlidir. Burası Mısır piramitleriyle kıyaslanarak, “Dünyanın 8. Harikası” olarak adlandırılmaktadır.


Çin tarihi kitaplarındaki kayıtlara göre, Qin Shihuang öldükten yalnızca üç yıl sonra, Qin hanedanı, aykırı düşüncede olan bilim adamları ve kitapları yakılan yazarlar tarafından değil, farklı gerekçelerle bir köylü ayaklanmasıyla yıkılmıştır.

Kaynaklar:

http://www.forumilat.com/gizemli-mezarlar t3709.html?s=10f8e67b383119c1b36fa8c60458560d&
http://www.bizzceforum.com/showthread.php?t=31797

http://www.ozgurcedusler.com/showpost.php?p=103587&postcount=1

http://www.milliyet.com.tr/content/galeri/yeni/goster.asp?prm=0, 533424&id=1&galeriid=4681#galeriStart&ver=70

Resim:

http://www.trekearth.com/gallery/photo476131.htm#

 
Toplam blog
: 340
: 1591
Kayıt tarihi
: 10.03.08
 
 

Basınla ilgili bir kuruluşda çalışmaktayım. Uzun yıllar basınla ilgili konularda danışmanlık yapt..