Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Haziran '14

 
Kategori
Deneme
 

İnsanlara güvenmek gerekli değildir

İnsanlara güvenmek gerekli değildir
 

Tanıdığım kişilerin bildiğim ve tanımadığım kişilerin de bilmediğim yönleri yanıltacaksa yanılmaktan beni hiç kimse kurtaramaz. Yüzde yüz güvendiğin, asla yapmaz dediğin yapıyorsa güven kavramının manası yoktur. Bu nedenle güvenilmez insanların güvenilir olduklarını boşu boşuna ummak yerine kendimizi yiyeceğimiz kazığa göre hazırlamak daha mantıklı değil mi?

Tabii ki sen elini tutar tutmaz yatak odasına gidersen niye ikiz oldu diye sormaya hakkın olmaz. İnsanlarla ilişkilerimizi güven konusunu dikkate almadan düzenlemeliyiz. Ya güvenirsin ya da güvenmezsin dayatması güvenilmeze güvenmen için tuzaktır. Güvenilir olduğunu her çeşit ispatlarsın ama güvenilmez olduğun iş işten geçtikten sonra anlaşılır. Güvenilir olduğunu sözle bile inandırırsın ama güvenilmez olduğunun ortaya çıkması için tecrübenin yaşanması gerekir. Yani güvenilir olduğunun ispatı güvenilmez olduğunun anlaşılmasından kolaydır.

Seninle ilgili güvenilmezlik tecrübesi denek için senin dışındakileri güvenilir yapar. “Güvenmeden olmaz, güvenmek zorundayız; insanlara neleri teslim ediyoruz” Peki, neleri teslim ediyoruz? Hem niye teslim ediyoruz ki… Günümüzde insanların bir garanti, bir güvence olmadan güven yükü altına girmeleri gerekmiyor.

Güven gerektiren şeyler mesela borç alacak ilişkisi… Zaten yanlış bir şeydi. Adam senden para istiyor güvenip veriyorsun. Sonra da geri alamıyorsun. Ama artık buna da gerek kalmadı çünkü bankalar var. Birine borç vermen ya da borç alman gerekmiyor. Evlilik mesela… Güven gerektiren bir şey; çünkü zaten evlilik yanlış bir kurum. Ortada güvenmenizi gerektiren bir iş varsa yanlış bir iş yapılıyor demektir. Banka soyacaksınız mesela, bu işi birlikte yapacağınız kişiye güvenmeniz gerekir. Siz de banka soymayın.

İnternetten evlilik sitesinde bir erkekle tanışıp evlenmek istiyorsunuz. Geziyor tozuyorsunuz, adam evli çıkıyor. Yani yalan söylüyor size. Güveniniz sarsılıyor. Sanal bir sitede bu çok normal bir şey.  Onun (sizi kandıran erkeğin) yalan söyleyip evli çıkması normal. Asıl sizin güvenip beklentide olmanız yanlış. Yaşantınız, yaptıklarınız başkalarına bağlı ise elbette onlara güvenmeniz gerekir. Yani her şeyinizi başkalarına bağlar, onların desteği ile yaşarsanız güven konusunda darbe yemeniz kaçınılmaz.

Kendisini insanlara güvenmek zorunda hissedenler aslında kendine güvenmeyenlerdir. Doğrusunu söylemek gerekirse karşımızda da “bana güveneceksin” diye dayatan bir anlayış var. Güven duymaya ihtiyacımız varsa yandık, bizi kesin kandırırlar. İnsan hiç kimseye güven duymadan yaşayabilir. Hatta çok da mutlu olur. Çünkü güven nedeniyle aldanışlar olmaz. Güvenmediğiniz kişi yalan da söylese sorun olmaz. Yani güvendiğiniz için aldanıyor, acı çekiyorsunuz. Güveni hayatınızdan çıkarın rahat edin. 

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..