Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Aralık '16

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

İnsanların seni istemesini sağla: Çekiciliğin Psikolojisi

İnsanların seni istemesini sağla: Çekiciliğin Psikolojisi
 

Güzel günler görebilmenin umuduyla herkese merhaba. Bu aralar ülke olarak üst üste çok kötü şeyler yaşıyoruz, belki umudumuz kalmadı güzel günlerin geleceğine, belki çok çaresiz hissediyoruz belki de bazılarımız hiç umursamıyor bile ama ben yine de güzel şeylere inanmak istiyorum. İnsan başka türlü hayatta kalamaz bence. Belki 2017 bizim yılımız olur ve bu sefer yüzümüz güler. Ve son olarak umarım acı bir şekilde kaybettiğimiz canlar hiç unutulmaz, umarım huzur içindedirler. Başımız sağ olsun demeyeceğim çünkü artık söyleye söyleye sıradanlaştı bu kelime! Aslında daha fazla şeyler söylenmesi gerekiyor fakat öyle bir akıl durgunluğu yaşıyoruz ki söyleyecek sözümüz yok.

Bugün en en sevdiğim ve faydalı bulduğum websitesi Science of People'dan çevirdiğim Vanessa Van Edwards'ın yazdığı Make People Want You (İnsanların Seni İstemesini Sağla) adlı yazıyı paylaşmak istedim. Başlıktan sırf romantik anlamda istenmeyi çıkarmayın, bu istenme her alanda işinize yarayacak türde bir şey. İnsanların sizinle iş yapması için istenmeniz, arkadaş ortamında istenmeniz veya karşı cins tarafından istenmeniz için işinize yarayacak kısaca ortamlarda aranan biri olmanız için faydalı bir yazı. 

İnsanlar seni çekici buluyor mu?

Çekicilik sadece görünüşle alakalı değil. Çekicilik belli bir temel cazibe hakkındadır. Tabii, birisinin fiziksel olarak cazibesine kapılabiliriz ama biz daha çok onların güvenine, tutkusuna ve kişiliğine kapılırız. Aslında:

Çekicilik tüm insan ilişkilerinin temelidir.

Açıklayayım. Çekicilik romantik bir eş bulmanın temeli değil, ayrıca belli insanlarla çalışmak için çekiciyiz. Kahve dükkanını çekici buluyoruz çünkü onların uyandırdığı hissi seviyoruz, onların menüsünü veya yerlerini. Çekicilik insanları neyin motive ettiğini anlamanın önemli bir parçası.

Eğer insanların seni istemesini istiyorsan, çekici olmak istiyorsan, insanları anlamak istiyorsan, öğrenmen gereken:

Çekiciliğin Kuralları:

#1 Sıkıcı Olmayı Bırak

Beyinlerimiz gerçekten aç olan yeni yürümeye başlayan çocuklar gibi- kolaylıkla sıkılırlar ve eğlenceli tavuk parçalarıyla beslenmeyi talep ederler. Sadece "seksi" olmak yeterli değil.

New York Times en çok satan yazar ve gelişimsel moleküler biyolog John Medina beynin çok kısa dikkat süresine sahip olduğınu keşfetti. Beyinleriniz ilgi çekici, ilginç, alımlı insanlara ve şeylere ilgi duyarç Şansına, sen ilgi çekici, ilginç ve çekici birisin!

Evet, konuşma etkinliklerinde, konferanslarda, ağ oluşturma etkinliklerinde binlerce insanla tanıştım, ve asla sıkıcı bir insanla tanışmadım.

Bazen sıkıcı davranırız çünkü "tuhaf" veya "farklı" olarak görünmekten korkarız. Bu yüzden aynı, son derece sıkıcı "Ne iş yapıyorsun?" ve "Nerelisin?" gibi sosyal metinlere sahibiz. Gerçekten nasıl hissettiğimizi paylaşmıyoruz, tuhaflıklarımızı saklıyor ve uyum sağlamaya çalışıyoruz. Ama ne var biliyor musunuz? Uyum sağlamak berbat. Tek düze ve itici.

Uyum sağlamama korkumuz bizi sıkıcı yapıyor.

Bilimsel araştırma bize sıkıcılıkla savaşmak, çekiciliğimizi arttırmak ve bizi hatırlanır kılmak için kullanabileceğimiz araçlar olduğunu gösterdi.

2: 30 Saniyen Var, Başla

Kimseye sana farklı olduğunu söylemesine izin verme. İnsanlar seni odaya girdiğin anda yargılar.

Eğer sosyal inceliklerden kurtulutsak ve bilime gelirsek, çekicilik ilk 30 saniyede olur. Ve her ne kadar kabul etmek istemesek de, beyinlerimiz başka birisini cazip bulduğumuzu neredeyse hemen karar verir. 

 Araştırmalar birisiyle birlikte olmak istediğimizi onlarla tanışmamızın ilk 30 saniyesinde bildiğimizi gösteriyor.

Rutgers Üniversitesi antropolog Helen Fisher yüzlerce aşık çiftleri çalıştı ve insan vücudu birisinin fiziksel olarak çekici olup olmadığını bir saniye içerisinde bildiğini buldu. Biz farkına varamayabiliriz ama beynimiz yeni bir insanla tanışmamızın ilk birkaç saniyesinde inanılmaz derecede doğru ve uzun süren anlık kararlar verir.

Randevunun olmadığı cazibe bilimi dünyasında, araştırmalar ilk izlenim yaratmak için biraz daha zamanımız olduğunu gösteriyor, fakat çok değil. İlk izlenim için bilimsel terim açıklaması ince kesittir- Tufts Üniversitesi'nden Nalini Ambady tarafından ilk kez kullanılan terim. (Kişilerin yaşamından kısa bir kesit veya dilim alarak varacağımız yargıların şaşırtıcı bir şekilde başarılı olmasını anlatır.) Ambady ilk izlenimlerimizin ne kadar doğru oldunu test etmek istedi. 13 öğretmeni video'ya kaydetti ve katılımcılara 30 saniyelik klip gösterdi. Katılımcılara öğretmenlerin etkileyiciliklerini puanlamalarını istedi. Ambady daha sonra bu puanlamalrı öğretmenlerini gerçek öğrenciler tarafından dönem sonu değerlendirmeleri ile karşılaştırdı.

Katılımcılar 30 saniyelik videolardan hangi öğretmenlerin daha başarılı olacaklarını kesin olarak tahmin ettiler. 

Ambady, hatta klipleri 15 saniye olarak kısalttı, daha sonra 6 saniye. Yeniden, öğrenciler en başarılı öğretmenleri doğru bir şeklde tahmin edebildi.

3: En Seksi Tek Özellik

Seni ne etkiler? Gözler? Mizah? Bacaklar? Araştırma bir kişinin en çekici özelliği onların uygunlukları olduğunu gösteriyor. Yine de, bu insanların nasıl çalıştığının en gözden kaçırılan yönleri. Ve bu hayatın her alanında önemli.

Tanışmada, bu fiziksel uygunluk hakkında. "Bu kişi benimle eşlecek mi?"

Arkadaşlıkda ve uzun dönem romantık eşlerde bu duygusal uygunluk hakkında. "Bu kişi bana açılacak mı?"

İş hayatında bu ekonomik ve entelektüel uygunluk hakkında. "Bu insanlan benimle çalışacak mı?"

Bir ağ etkinliğinde, partide, iş toplantılarında veya randevuda uygunluğu göstermenin en iyi yolu uygunluğu ispatlamadır. İnsanlarla bağlantı kurmak istediğini göster, konuş ve bir ilişki başlat. Bir etlinlikte bir kadın bana bir keresinde "Bağlantı kurmaya uygun olduğum belli değil mi? Ben buradayım değil mi?" diye sordu.

Görünmek yeterli değil! İnsanlara duygusal olarak bağlantı kurmaya uygun olduğunu göstermek zorundasın.

Bunu Dene: Bir sonraki sosyal etkinliğinde insanlara neden orada olduğunu ve ne aradığını söylemeye özen göster. şöyle bir şey, "Seninle tanışmaktan dolayı çok heyecanşıyım çünkü bu wtkinlikte gerçekten ilginç bağlar kurmayı umuyordum." veya "Bu etkinlik harika olacak. Buraya bazı işleri başlatmayı isteyerek geldim ve şimdiden birkaç kartvizit dağıttım bile. Size bir tane verebilir miyim?" Uygunluğumuzun düşündüğümüz kadar belli olmadığını farkına varmıyoruz. Uygunluğunu gösteremeyi dene ve insanların karşılığında ne kadar hoşnut ve meraklı olduklarını hoş bir şekilde şaşıracaksın.

Uygunluğu göstermenin diğer yolu sözssüzdür.

4: Seksi Beden Dili

Belirgin beden dili herhangi bir kıyafetten, saç stilinden veya dans harekentinden daha çekicidir.

Kadın ve erkeğin beden dili farklıdır.

Beden dilini uygunluğunu göstermek ve iletişimde çekiciliğini arttırmak için kullanabilirsin.

Resim 1: Engellenmiş Gövde ve Saklanmış Eller                         Resim 2: Açık Gövde ve Görünür Eller

Açık Gövde: Beden dili uzmanları gövdeni, göğsünü ve karnını dünyaya açık tutmak uygunluğunu göstermenin en iyi yoludur. Çapraz kollar, bir şarap kadehini midenin önünde sıkıca tutmak, göğsünün önünde telefonunu kontrol etmek veya vücudunun merkezine doğru bir cüzdana sarılmak vücut dilimizi kapatma ve uygun olmadığımızı göstermekdir.

Eller: İnsanların ellerini görmeyi severiz. Çalışmalar biz insanların elinin göremediğimiz zaman onlara güvenmekte zorluk çektiğimizi gösteriyor. Ellerini cebine koyduğun, masanın altına soktuğun zaman veya bir ceketin arkasında sakladığım zaman çekiciliğin azalıyor çünkü insanlar sana açılamaz.

 Vücut dilinin ve açık görüşlülüğün nasıl elden ele geçtiğinin ilginç bir hikayesi: Bir bağlantı kurma etkinliğinde insanları izleyendim ve bir erkek ile kadının sohbet etmesini izledim. Konuşmanın başında kadın çantasını göğsünün önünde ve erkek şarap kadehini önünde tutuyordu. Bir noktada erkek bir şaka yaptı ve ikiside gülmeye başladı. Onların duygusal olarak rahatladıklarını ve açıldıklarını görebilirdin. O anda kadın çantasını omzuna ladı ve beden dilini açtı. Bir sonraki saniyede adam kadehini yanlarındaki kokteyl masasına koydu ve bir kartvizit çıkardı. İkiside gecenin geri kalanında konuşmaya devam ettiler.

 Eğer çekiciliğine seksilik eklemek istiyorsan, boynunu ortaya çıkarabilirsin (Marilyn Monroe'nin başını arkaya eğip gülmesini düşün). Bir beden dili perspektifinden açık, ortaya çıkmış boyun sadece daha şehveli değil ayrıca baştan çıkarıcı feromanları rahatlatır.

Bunu Dene: Kendine dürüst ol. Bİr etkinlikte kolların bağlı ne kadar sıklıkla duruyorsun? Telefonunu sinirsel alışkanlığından dolayı kontrol ediyorsun? Bunlar seni yaklaşılamaz ve uygun olmayan yapar - ve bu yüzden itici. Bir sonraki randevunda veya etkinliğinde kendine telefonunu kontrol etmeyeceğine, ellerini cebinden uzak tutacağına ve kollarını bağlamayacağına dair kendine meydan oku.

 Bir çeviri yazısının daha sonuna geldik, bu sefer kendimi tebrik ediyorum çünkü çevirmek için 3 ayın geçmesini beklemedim, sıkılmadım. Ben bu yazıyı çok faydalı bulduğum için sizinle paylaşmak istedim, içerisinde vücut dilini kullanma gibi faydalı öneriler var. Umarım bu yazıdan kendiniz için bir şeyler öğrenir ve uygularsınız, sonuçta her şey cazibede bitiyor. 

Yazının orjinali:

 

 

 
Toplam blog
: 31
: 1276
Kayıt tarihi
: 29.04.15
 
 

Işık Üniversitesi, Uluslararası İlişkiler mezunuyum. Erken mezun olmuş biri olarak mesleğime henü..