Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Şubat '07

 
Kategori
İnternet
 

İnternet bankacılığına dikkat..!

İnternet bankacılığına dikkat..!
 

Teknoloji isan hayatına sürekli yeni birşeyler sokuyor. Bundan yıllar önce de "İnternet Bankacılığı" kavramıyla tanıştık. Büyük kolaylıktı doğrusu, insanlar küçük işlemler için bile bankaya gitmek veya bir ATM' nin misafiri olmak zorunda iken şimdi oturduğu yerden bir iki tıkla pekçok şeyi yapabilecek duruma gelmişti. Hem de bunları evinden veya işyerinden ayrılmadan yapabilecekti. Buraya da kadar herşey çok güzeldi; ancak madalyonun bir de öbür tarafı vardı. O da birilerinin de bu sanal bankacılık hizmetinin sunduğu imkanları kullanarak -yine oturduğu yerden- diğerlerinin parasına ek koyması gerçeğiydi.

Başlangıçta asıl hedefler bankaların kendileri iken bir süre sonra hedefte banka müşterileri vardı. Türkiye' de internet bankaclığı sonucunda zarara uğramış insanların sayısı giderek arttı. Bankalar en fazla müşterilerini bu tür olaylara karşı uyardılar ve birtakım koruma mekanizmları devreye aldılar. Ancak her güvenlik sorununda olduğu gibi burada da en temel gerçek en zayıf halkanın "insan" olduğuydu.

Bankalar internet bankacılığı için bir kullanımlık şifre üreten "Şifre Üreteci Anahtarlık"' lardan SMS yoluyla internet bankacılığı için gerekli şifreyi müşterisine doğrudan iletmeye, belirli bir limitin üzerindeki işlemleri doğrudan müşterisine sorarak onay almaya kadar değişik mekanizmaları devreye aldılar. Hani son dönemde çıkan fındık reklamında fındığın pekçok faydası sayıldıktan sonra:

- ... tabii yerseniz..!

diyor ya, yani bu faydalar ancak yenmesi koşuluyla geçerli olabilir. Benzer şekilde bu koruyucu mekanizmalarda ancak siz onları devreye alır uygularsanız size ekstra bir koruma sağlar. Aksi halde olduklarıyla kalırlar. Bankalar her ne kadar "Seçim hakkı" vb.. gibi ifadelerle müşterilerini bu tür koruma mekanizmalarını kullanmaya zorlamazken olası bir kötü durumda da çok rahatlıkla:

-"Biz ne yapalım, biz bu tür mekanizmalar oluşturduk. Ancak incelediğimizde sizin bunları kullanmadığınız farkettik. Kusura bakmayın, sorumluluk tamamen size aittir. PARDON..!!!"

diyebiliyorlar. Çünkü kanuni olarak da bizleri güvenceye alan ve bankaya bu yükümlülüğü yükleyen bir kanun da benim bildiğim kadarıyla yok. Daha üç gün önce bir abimizin internet hesabına girilerek 5000TL değerindeki birikimi çalındı. Bankanın cevabı da yukarıda genel ifadelerle verdiğimiz cümleye çok benzerdi.

Yani kısaca eğer internet bankacılığı bizim vazgeçilmezimiz ise ilgili bankaya ait tüm koruma mekanizmalarını devreye almak kaçınılmaz bir gerekliliktir. Bu kötü bir durumda bankaya karşı sizin elinizi nispeten kuvvetlendirecektir. Bir şifre anahtarını kullanmak, o an kullanacağınız şifrenin cebinize gelmesini beklemek ve bunun için küçük de olsa bir meblağ ödemek, birtakım işlemlere limitler koymak vb.. biraz sizi yorsa da zorla biriktirdiğiniz birikimlerinizi birilerinin aç gözlüğü ve kolay para kazanma hırsı uğranda kaybetmemiş olursunuz. Çünkü şu an bizleri BİZDEN daha iyi koruyacak başka bir mekanizma yok..! Ayrıca son uyarı kimlerin kullandığını bilmediğiniz PC' ler üzerinden kesinlikle internet bankacılığı işlemleri yapmayın..!

Hoşcakalın..!

 
Toplam blog
: 410
: 3283
Kayıt tarihi
: 13.04.06
 
 

Bilgisayar, elektronik, internet alanındaki son gelişmeler. Tüketici elektroniğindeki trendler. Otom..