Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Aralık '06

     
    Kategori
    İnternet
     

    İnternet hırsızları

    İnternet hırsızları
     

    İnsanoğlunun fıtratında vardır gülmek, eğlenmek. Hayatın neşesidir şakalar. Yüzyıllardır şakalarla somurtan yüzlerimize gülümseme gelmesi sağlanmıştır. Hacivat'la Karagöz'den Nasrettin Hoca'ya bir çok yüzümüzü güldüren insanlar olmuştur. Sonra yıllar gelip geçti şakaların isimleri ve şekilleri de değişti. Su şakaları, arkadaş şakaları, eşek şakaları, telefon şakaları, kamera şakaları gibi. Teknoloji ile paralel bu şakalar gelişti.

    Şimdi moda internet şakaları. Bu şakalardan biri bana yapıldı. Bu şakayı sizlerle paylaşmak istedim bende. Anlayışınıza ve samimiyetinize sığınarak tabii ki. Ama benim sizlerle paylaşmayı istediğim asıl konum internet hırsızları. İnternet gibi yüzyılın en büyük ve en önemli teknolojik gelişmesi olan bir ürün, ne yazık ki, beraberinde de kötülükleri de getirdi.

    Artık hayatımızın bir parçası ve vazgeçilmezi olan internetten her alanda yararlanmaktayız. E-Devlet projeleri sayesinde oturduğumuz yerden her türlü işlemlerimizi yapabilmekteyiz. İnternetin bize getirdiği kolaylıklardan biride e-postalarımız. E-postalar sayesinde artık, saniyeler içinde yazışmalarımızı yapabiliyoruz. İşte bu noktada internet hırsızları konusuna değinmenin zamanı geldi.

    İnternet hırsızları veya hackerler diye de nitelendirilen ard niyetli insanlar, kişilerin e-posta adreslerinin şifrelerini kırarak, bu e-postalar üzerinden hırsızlık yapmaktalar. Daha bir hafta önce şahsımında dört yıldan beri kullandığım e-postam çalındı. Üstelik bu konuda duyarlı bir insan olmama rağmen. E-posta adresimi çalan kişi daha sonra adresi geri satmak için utanmadan da para talebinde bulunmuştur. Eminimki benim bu yaşadığım olay bir çok internet kullanıcısınında başına gelmiştir. Çoğu zaman vahlanıyoruz ama hiç bir şey de yapmıyoruz. Bunun için ben nacizane fikirlerimi sizinle paylaşmak istiyorum. Gerci benim bu sizlerle paylaşacağım bilgiler benim e-posta adresimin çalınmamasını önleyemedi isede sizlere yardımcı olacağı kanısındayım.

    Bunun için yapmanız gerekenler:

    1- Şifrenizi oluştururken mutlaka şifrenizde büyük harf, küçük harf, sembol ve rakamları bir arada kullanarak oluşturun.
    2- Gizli sorunuzu çapraz yazınız. Örneğin: Sorunuz ilk arabanız olsun; cevabınız ise en çok sevdiğiniz hayvan olsun.
    3- Kesinlikle kim olduğunu bilmediğiniz kişileri listenize eklemeyiniz. Yine size gelen e-postaların güvenirliğinden emin olmadıktan sonra açmayınız.
    4- Size gelen dosyalara dikkat ediniz. Uzantıları .scr ve .zip olan dosyalar virüs ve trojen taşıma riski en yüksek olan dosyalardır. Bu nedenle bu dosyalar çok önemli değilse kabul etmeyiniz, bu dosyaları açmayınız.
    5- Bilgisayarınızda mutlaka lisanslı ve sürekli güncellenmesi yapılan bir anti-virüs programı kullanınız. Programınızı mutlaka güncelleyiniz.
    6- Bilgisayarınızda otomatik müzik indirme gibi dosya indirme programlarınız var ise indirilen dosyaları virüs taraması gecirdikten sonra açınız.
    7- Son zamanlarda gelişen bir yöntem de; link yönlendirme yöntemi. E-postanızda size bir link verilmekte ve bu linki tıklamanız isteniliyorsa adresin doğruluğundan ve güvenirliğinden emin olmaya çalışın.
    8- Size gönderilen linkte bedava kontör, bedaya resimler veya bedava programlar vaad ediliyorsa ve linki tıkladığınızda e-posta adresiniz ve şifreniz girilmesi isteniyorsa bu mutlaka bir casus yazılımdır. Böyle durumlar da hiç bir zaman e-posta adresinizi yazmayınız ve şifrenizi girmeyiniz.
    9- Son rastlanan bir bir yöntemde bedava görüntülü sohbet odaları altında verilen bir site linki. Linki tıkladığınızda normal bir site açılıyor ve sohbet için adresinizi girmeniz, şifrenizi yazmanız isteniyor. Bu girdiğiniz bilgiler aynı zaman da bir başka kimseye bilgi olarak gönderilmektedir.

    Bütün bu tedbirlere rağmen e-posta adresiniz çalınmışsa, hemen T.C. Cumhuriyet Baş Savcılıklarına müraacat ederek durumu bildirmenizi tavsiye ediyorum. 15-20 gün boyunca yapılan bir tetkik ve takipten sonra size cevap verilecektir.

    Bu vesile ile sorunsuz bir internet ve bol eğlenceli günler diliyorum.

     
    Toplam blog
    : 1
    : 1423
    Kayıt tarihi
    : 06.12.06
     
     

    Gerçekten hiç beceremediğim birşeydir kendimi anlatmak. Beni en iyi sizler tanıdıkça tanıyın. Sadece..