Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Temmuz '06

 
Kategori
Haber
 

İntihar yaşı 11’e indi!

Türkiye'de bir yılda ölen insan sayısı 3 bin civarında. 2003 itibariyle intihar eden kişi sayısı yüzbinde 4. İntiharlar aslında buzdağının görünen kısmı. Çünkü intihar girişimleri, 20-30 kat daha fazla; yüzbin kişide 115-120'lere çıkıyor.

Risk grupları maalesef gençler; 15-24 ve 24-35 yaş arası. Yani tam yetişmiş, üretken hale gelmiş, ülke için yararlı olan grubu hedef alan bir sorun bu. İntiharlarda erkekler önde, intihar girişimlerinde ise iki kat kadınlar önde. Çünkü kullanılan yöntemler farklı. Erkekler daha çok silah sahibi olduğu için bununla intihara başvuruyor.

Şimdi sıkı durun. Çünkü oldukça şaşırtıcı bir haberi sizinle paylaşacağım:
Konya'da bunalıma giren bir çocuk, kendisini evin tavanına asarak intihara teşebbüs etti. Bu çocuğun yaşı kaç biliyor musunuz? 11... Evet onbir..

Yaklaşık 1.5 ay önce annesi vefat eden 11 yaşındaki Ahmet K, babasının da başka bir şehirde işçi olarak çalışması nedeniyle akrabalarında kalmaya başlamış. Bir süredir yakınlarına rahatsızlık verdiğini düşünen Ahmet K, evde kimsenin olmadığı sırada evin tavanına bağladığı iple kendisini asarak intihara teşebbüs etmiş. Son anda eve gelen yakınları tarafından ipten indirilen Ahmet hemen hastaneye kaldırılmış ve kurtarılmış.

Aslında intihar vakalarını önlemek elimizde. Uzmanlara göre bunalıma giren yakınların kurtuluşu çevresindeki insanlar. Ama ilk şart intihar düşüncesi içerisinde olan insanı ciddiye almak.

Bir kişi depresyon geçiriyorsa, ruhsal bozukluğu varsa, farklı davranışlar sergiliyorsa, hayattan vazgeçmiş gibi görünüyorsa, intiharlardan bahsediyorsa risk artıyor demektir. Biri, intihardan söz etti mi onu ciddiye alacaksın. Oturup dinleyeceksin. Gerekiyorsa (durumun ciddiyeti kesin ise) bir uzmandan yardım alacak ve aldıracaksın.. İşte o zaman intihar vakalarının önüne geçebiliriz.

 
Toplam blog
: 3
: 451
Kayıt tarihi
: 14.07.06
 
 

1978 doğumluyum. İnternet üzerinden yaptığım siteler aracılığı ile "sanal insan" olarak da tarif edi..