Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Ocak '13

 
Kategori
TV Programları
 

İntikam dizisi ne kadar tutar ?

İntikam dizisi ne kadar tutar ?
 

İntikam Dizisi Ne Kadar Tutar, intikam, bereb saat, nejat işler


Bir diziyi izlettiren nedir? İyi bir senaryo, iyi oyuncular, iyi bir yönetmen ve ilk üç bölüm. İnsanlar ilk üç bölümde diziye ısınırlarsa bir daha onu bırakmazlar.

Revenge dizisini izleyen bir kişi olarak dört dörtlük bir senaryo, iyi oyuncular, ve iyi bir yönetmenle çekilen dizi Dünyayı kasıp kavuran Lost dizisinin izlenme oranlarına yetişmiş ve Prime Time’da en çok izlenen dizi sıralamasına girmiştir. Başarı ortadadır. Gelelim Türk versiyonu İntikam dizisine;

Çok kötü bir çakma dizi olmuş, o kadar kötü ki oyuncular repliklerinin altında eziliyorlar. Peki replikler çok mu kötü hayır !  hatta orijinalden neredeyse birebir çeviri. Lakin oyuncularımızın üstüne oturamayan bir elbise gibi rahatsız edici bir görüntü oluşturuyor. Çünkü biz Türküz senaryonun bize adaptasyonundaki replik çevirileri uygun değil. Umutsuz Ev Kadınlarını izlerken ki keyfi alamıyorsunuz.

Peki oyuncular kötü mü oyunuyor ? Bence kast çok iyi çalışmış ve seçilebilecek en doğru oyuncuları seçmiş ama senkron tutmuyor. Repliği okuyan oyuncular bir kişi dışında hiç birisinin beden diline yansımıyor. Beden ayrı konuşuyor, ağız ayrı. Bence oyuncularımıza yakın replik çevirisi yapılırsa daha fazla kendilerini gösterebilecek hatta oyunculukları bir kademe daha yukarı taşıyacaklardır. Çünkü hepsi hakkını verebilecek kudrettedir. Birkaç oyuncuya deyinmek istiyorum.

Nick Wechsler – Nejat işler

Nejat İşler bu rol için biraz yaşlı gözükse de bence en uygun oyuncudur. Orijinalinde dizinin Nick Wechsler’ın çok etkin bir rolü olmasa da bence Nejat İşler eğer replik düzeltilmeye giderse kendini belirgin bir şekilde  göstericektir. Zaten kendiside yapı gereği oyunculukta kendine bir şey katmayan bir roldeyse o diziden ayrılır. Onun sinemaya ve televizyona kattığı renk bambaşkadır.Bana göre memleketin sayılı iyi oyuncularındandır.

Emily Van Camp – Beren Saat

Emily Van Camp gibi birisinin oyunculuğunun aynısını ve hatta bence biraz üstüne katabileceğini düşündüğüm oyunculuğu Beren Saat belki bu senaryoda ki repliklerin bize uyarlanamamasından da nasibini alabilir. Nedense yabancı versiyonu Revenge dizisindeki intikam alma arzum daha Beren Saati izlerken içime işlemedi. Kendisi Türk halkının sevdiği türde inanarak ve yaşarayarak  oynayan bir oyuncu. Umalımda bu dizide de hakkını verebilsin. Çünkü bu kalitede ve güçte bir insan.

Madeleine Stowe – Arzu Gamze Kılınç

Gelelim güçlü kadın karakterimiz Madeleine Stowe adlı oyuncumuza dizinin 2.sezondur soluksuz izlenmesine büyük katkısı olan, sert bir tavır ortaya koyarken gözleriyle duygusal bakabilen, tam vicdanlı kadın diyeceğiniz yerde katil ruhu ortaya çıkan, belki bizdendir derken asil tavrını yüzünüze çarpan karakteristik oyuncu yerine türkiyede tek konulabilecek kişi bence Arzu Gamze Kılınç’tır. Lakin , yine üzülerek söylüyorum. Defalarca değindiğim bu replik faciası bize göre uyarlanmadığı için tüm oyuncular da bir rahatsızlık gözlemledim. Bu söyleneni yapacam, ama yapamıyorum, ama yapacam kaosu.

Nedense bazı sahnelerde aşırı despot tavır, aşırı asil çıkışlar yapılıyor, bence bu oyuncuyu yükseltecekken alçaltıyor. Tekrar ediyorum bu rolü en iyi oynayacak kişi Arzu Gamze Kılınç’tır. Bir an önce repliklerin oyuncuların vücut diline görede çevrilip, oyuncuya iyi yönde yansıtılması, sonra o oyuncudan güzel bir rol sergilemesi beklenmelidir.Ben dört gözle bunu beklicem.

Gabriel Mann – Engin Hepileri

Bence bu yılın en başarılı yan oyuncu ödülü kendisine gidebilir.Yukarıda belirttiğim bir kişi hariç diğer herkeste replik hatası var sözüm Engin Hepileri için geçerli değil. Hatta bu dizi sayesinde çok önceden gelmesi gereken şöhret bu dizi ile gelecek. Bunu kendisinin çok önceden hakettiğini düşünüyorum, ama yapımların yeterince onu bu güne kadar parlatamaması yüzünden geç gelen şöhret diyorum ve artık onun olacağına inanıyorum. İlerleyen bölümlerde yağmur karakterine yardımcı çok olacağı için onu daha da çok seveceğiz.

Henry Czerny – Zafer Algöz

Henry Czerny’nin oyunculuğunun yanında Zafer Algöz gibi bir oyuncunun yukarı çıta yükseltecekken aşağı inişe geçtiğini düşünüyorum. Yine tabi ki oyuncunun yeterliliği çok yüksek ama replik bozukluğundan bu bize uyarlama işlemlerini bir an önce yapmaları dileğiyle.Böylece hak ettiği yeri gösteren bir oyuncu ile karşılaşıcağımızı düşünüyorum.

Joshua Bowman – Mert Fırat

Joshua Bowman’dan on kat daha fazla oyunculuğunu sergileyeceğini düşündüğüm Mert Fırat herkesin seveceği bir karakter olucak bence dizide ayrı bir takipçileri olucak. Bir zamanlar Lost dizisinde izlediğimiz Kate için jack’mi  yoksa sawyer konuşmaları tweetlerde konuşulabilir. Benden söylemesi.

Bu dizi izlenir mi sorusuna gelirsek reytingde her zaman 6.00 izlenme oranını alıcaktır. Diyelim ki replikler değiştirilmedi. Oyunculara bu şekilde okuyun dendi. Olacak olanı söyleyeyim size birincisi senaryo iyi olduğu için ayakta kalır. İkincisi sağlam bir Beren Saat ve Nejat İşler fanları olduğu için dizi izlenir. Yine tekrar etmek istiyorum oyunculuk konusunda bence her oyuncu bu dizi için harika seçilmiş tek sorun bana göre replik hataları ve bu yüzden oluşan senronizasyon sorunu, bir an önce bunu düzelmesi dileğiyle.

Size tavsiyem bir hata yapıp Revenge dizisini izlemeyin izlerseniz şu anki haliyle yayınlanan İntikam dizisinin yüzüne bile bakmazsınız. Kanal sahipleri diziyi Türkiyede bir ilk yapıp üç defa arka arkaya koydukları günde, bu sefer on defa daha koysalar bir işe yaramaz. Birde izleyenlere isyan bayrağını kaldıttırırlar. Geçen hafta üç bölüm yayınlayacağım diye, Kayıp Şehir gibi değerli bir diziyi yayına koymamaları gibi. Sen sen ol kanal D varolan kalitenden vazgeçme, izleyicini kaybetme, Dizilerini  ikide bir,  gün ve saat olarak değiştirme.

Hepinize iyi seyirler.

Murat sarı

https://twitter.com/muratsari8084

(06.01.2013 )

 
Toplam blog
: 52
: 1367
Kayıt tarihi
: 25.11.12
 
 

Düşüncelerimi, hayallerimi, bilgilerimi paylaşmayı seviyorum, dünyaya birbirimizi anlamak çin gel..