Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Eylül '09

 
Kategori
İnsan Kaynakları
 

İş arayanlar için yeni sezon başlıyor

Öğrenim yılı ve yeni iş sezonu, birlikte başlıyor. Global Krizin sessiz ancak derinden ilerlemesi ülkemizde ilk önce, panik duygusunu, daha sonra diğerlerinden farkı yok, bu da önümüze atılan şişirilmiş bir balon düşüncesini ve nihayetinde ise, işsizlik yüzdelerinde ani rakam değişikliği tablolarını ortaya koydu.

Üniversitelerin verdiği mezunlar, önceki yıllarda mezun olanlar, mevcut işlerini kaybedenler, ne olacağım yarınım belli değil, bu iş yerinde kendimi güvende hissetmiyorum diyenler milyonlarla ölçülürken, bu yeni iş sezonu ve yeni öğrenim yılı çok umut vermiyor bu tabloyu derinden yaşayanların yüreğine. İş yerlerinde sayfalarca doldurulan iş başvuru formları artık eski düzenleri ile saklanmıyor ve ‘ben iş başvurusu için gelmiştim’ diyerek, insan kaynakları ofislerinin henüz kapısından ilk adımlarını atarlarken, ‘bu sıralar alım yapmıyoruz’ karşılama ve uğurlama cümleleri iş arayan milyonların, duymaktan nefret ettiği cümlelere dönüşüyor.

Kitaplar basılamıyor iş bulma yöntemleri üzerine veya mülakat teknikleri eğitimlerini satın alarak, rakiplerinden bir adım önde olmak isteyen adaylar bulunamıyor. Oysa yeni bir iş sezonu başlıyor. Yeni bir öğrenim yılı başlıyor.

Bu yıl elbette yine iş görüşmeleri olacak, bu yıl elbette üniversiteler, liseler yeni mezunlarını verecek. Peki, ne olacak? Hiç mi iş arayışları olmayacak? Hiç mi iş başvuru formları doldurmayacaklar?

Öncelikle şunu bilmek ve değerlendirmek gerekiyor. İş yerleri, yeni sezon ile birlikte, yeni hizmetler sunmaya, yeni ürünler imal etmeye, mevcutta kaybettiği müşterilerini yeniden kazanmak için yeni stratejilere, belki kampanyalara, yeni iş ortaklıklarına ve en önemlisi de, yeni mezunlara şans vermeye hazırlanıyor. Ancak bu hazırlıklar sessiz, sakin ve ağır halde ilerlemekte ve istihdam ihtiyacı artık başa çıkamaz olduğu noktada eyleme geçiyor. Global kriz ile birlikte, emekli olduğu halde çalışmaya devam edenleri, emekliliği gelenleri, mevcut iş profilinin dışında olan çalışanlarını, asistanları, sekreterleri, lise mezunu yöneticileri, müdür yardımcılarını eleyerek yeni bir kadro ile devam eden organizasyonlar, bu açığı kapatmak için hareket geçmeye hazırlanıyor.

İşyerleri ve işverenler böyle bir hazırlık içindeyken iş arayanlar ne yapacak?

Henüz mezun olmayan ancak mesleği ile ilişkili bir iş beklentisi olan ve staj dönemi ne bu yıl dâhil edilecek öğrenciler, mutlaka stajlarını tamamen mesleği ile doğru orantılı bir iş yerinde gerçekleştirmek için uğraşmalı, fax, fotokopi çekiminin haricinde, mesleği ile ilgili tecrübeler edinmek için çaba göstermelidir. Staj başarısı, yüksek olan öğrencilerin, eğitimleri sonunda, aynı yerde işe devam etme oranları şimdilerde oldukça yüksek değerlerde.

Yeni mezun olan erkek adaylar, askerlik görevlerini ertelemek yerine, kısa sürede bu görevi yerine getirmek durumundalar. Şu süreçte işverenler, kendi yetiştirdikleri bir çalışanı askere uğurlamayı geri dönüşümü olmayan maliyet şeklinde değerlendirmektedir ki, bu konuda haklılar. İşe alarak eğittiği, yetiştirdiği, yatırım yaptığı bir çalışanı kısa bir süre sonra askerlik nedeni ile ayrıldığında, en başa dönerek aynı yolu izlemek işverenlerin tercih etmediği bir uygulamadır.

Yeni mezun olan genç kızların seyahat ve şehir değişikliği engelleri varsa, bunu yeniden değerlendirmek durumundalar. Şu dönem içinde, bulunabilecek iyi bir işi, bu sebeplerle kaybetmek, ya da işe başladıktan sonra bu sebeplerden ötürü işi bırakmak kendileri için lüks, o işe başvuruda bulunmuş ve kaybetmiş diğer adaylar için ise adaletsizliktir.

İlanlarda geçen ‘part-time’ sözcüğü dikkate alınarak, bu iş yeri için değerlendirme yapılmalıdır. Yarı zamanlı bir iş, size ikinci bir iş olanağı ihtimali sağlamakla birlikte, kurumsal organizasyonlar yarı zamanlı çalışanlarını da sigortalamaktadır. Bu da iş arayanların öncelikle tercih etmesi gereken bir durumdur. Sigorta bir haktır, tercih değil.

İş görüşmelerinde ücret beklentisine ilişkin değerlendirmeleri şimdilik işverenlerin takdirine bırakmakta fayda var. Ya da, gerçekten başarılı bir araştırma ile, mevcut işin sizin özelliklerinizde bir çalışan için ücretlendirmesini öğrenerek, bilerek görüşmeye gitmeniz, sizin hak ettiğiniz yada edeceğinizden daha fazla ücret talep etmenize engel olacak ve makul beklentiniz sebebi ile diğer adaylardan öne geçerek işe sahip olacaksınız. Kabul etmek zorunda olunan gerçek şu ki, yeni mezun bir aday, dört haneli rakamların büyükleri ile beklentilerini ifade ettiği noktada, iş görüşmesi fiziki olarak devam etse bile, kâğıt üzerinde sona ermektedir. Beklentinizin yüksek olması demek, o iş yerine yüksek beklenti vermeniz demektir. O ücret değerinde hizmet vermeniz demektir ki, öncelikle, o işi öğrenmeden bunun gerçekleşmeyeceğini işverenler bilmektedirler. Bu ifadeler elbette ki, sizlerin sosyal yaşam standartlarınız altında bir ücret de olsa yeter ki işiniz olsun anlamına gelmiyor. Bunun değerlendirmesini önceden kendiniz yaparak, bilinçli olarak görüşmelere gitmeniz size fayda sağlayacaktır. Ücret konusu gündeme geldiği görüşmelerde adayın düşünerek bir rakam söylemesi en büyük kayıplarındandır. Kendinden ve ne istediğinden emin olmayan bir profil sergilemekten öteye gitmeyen bir aday halini alabilirsiniz. Görüşme esnasında mutlaka düşünmeniz gerekecek bir rakam ile karşı karşıya kaldığınızda da, kararınızı o anda vermek için düşünmekten öte, bunu düşünerek kendilerine geri dönüş yapacağınızı belirtmeniz ve mutlaka bir tarih koymanız, size güven duyulmasını, prensip sahibi olduğunuzu işaret eder. Bu da sizin için olumlu bir bakıştır. Buna şu açıdan bakabilirsiniz; talep ettiğiniz bir rakamın neredeyse yarısı ile karşı karşıya geldiniz, işi kaçırmamak için kabul etmiş olmanız veya orada birkaç dakika düşünerek kabul etmiş olmanız hakkınızda önyargıya neden olur. Ve orada düşünmek istediğiniz kısacık sürede hiçbir şey düşünemeyeceğinizi aslında onlarda bilirler.

Diğer bir konu ise, mutlaka ben kendi işimi yapacağım hırsı ile iş ilanlarında sadece kendi odağınızı seçmeye çalışmamaktır. Sabitlendiğiniz sürece, sizin için uygun olacak bir ilanı kaçırma riskiniz yüksek. Mutlaka yetiştirilmek üzere, asistan, yönetici adayı ifadelerini değerlendirin. Bu ifadelerle verilmiş bir gizli ilan için gittiğiniz iş yeri, belki Türkiye ekonomisini canlı tutan büyük kurumlardan biri olabilir ve sizin ilk iş deneyiminiz burada başlayacaktır.

Devam edecek…

www.feyhanaras.com

info@feyhanaras.com

 
Toplam blog
: 20
: 1392
Kayıt tarihi
: 02.06.08
 
 

Profesyonel İnsan Kaynakları Danışmanı, Eğitmen, Kendi halinde yazar-çizer... ..