Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Eylül '07

 
Kategori
Güncel
 

İşi şakaya vurmak..

İşi şakaya vurmak..
 

İnsan kendin de kaygı uyandıran duygu ve düşünceleri ciddiye almayarak en azından bir süreliğine etkisiz hale getirmeye çabalıyor.. Bu ego savunma mekanizmasına psikoloji biliminde “Şakaya Vurma(Humor)” denmekte..

.....

“Dünyanın en tehlikeli insanlarını, dünyanın en tehlikeli silahlarından uzak tutmak için bir politikamız olmalı” Beyaz sarayın nükleer programı olmayan Suriye’yi “nükleer izleme listesi”ne dahil etmesi üzerine, Amerikan Dışişleri Bakanının 16.09.2007 tarihli gazetelerde yayınlan bu açıklamasının ben de yarattığı, “insanlık, içinde bulunduğumuz coğrafyada yeni acılarla karşılaşacak” şeklindeki kaygıyı, haberi espri ile tamamlayarak azaltmaya çalıştım; Bu beyanat üzerine G.W. Bush açıklama yapar; “Garajımda kesinlikle nükleer silah bulundurmuyorum, yalnız kırmızı düğmenin nerede olduğunu hep unuttuğum için garaja da bir tane yaptırdım”

.....

Hollywood filmi olan “Son Samuray” Amerikan silah sanayinin pazarlama teknikleri hakkında çok anlamlı bilgiler verir(bir de böyle bir, filmini çekerek günah çıkarma adetleri var); Önceki işi Kızılderilileri kesmek olan yüzbaşı rolündeki Tom Cruise Japonya’daki işbirlikçi sermayenin çağrısı üzerine bu ülkenin ordusunu ateşli silahlar konusunda eğitmek üzere görev alır.. Oluşturulan “Modern!! Japon Ordusunun” ilk işi de bir zamanlar imparatorluğun vazgeçilmez savaşçıları olan samurayları saf dışı bırakmaktır.. Böylece silah sektöründe egemen olan Amerikan şirketleri için yeni bir pazar kapısı açılmış olur..

.....

Tüm dünyada, ülkelerin askeri araştırma-geliştirme için ayırdıkları bütçeler içinde ABD’nin payı yüzde 78 civarındadır.. Bush yönetiminin 2007 yılı için onayladığı askeri bütçe 470 milyar dolardır.. Ekonomisinin önemli bir kısmı silah yatırımı ve üretimi üzerine kurulu ABD’nin elbette bir tüketim alanı bulması gerekmektedir.. Coğrafyamızdaki savaş Amerikan silah şirketleri için vazgeçilmez bir gelir kapısıdır bu nedenle.. Amerika'nın ilk körfez savaşı öncesi Irak’ı Kuveyt’e karşı kışkırtması, 19. yy.’ın sonunda Japonya’da uyguladığı pazarlama yönteminin bir başka şeklidir.. Vietnam’ın, Afganistan’ın, Irak’ın olduğu gibi kuvvetle muhtemel sıradaki Suriye ve İran’da bu pazarın yeni tüketim alanları olacaktır.. Amerikan tehdidini iliklerine kadar hisseden dünyanın diğer ülkeleri de yine Amerikan silah sanayi ile savunma sistemlerini güçlendirmeye çalışacaklardır.. Pazarlama bir taşla bir kaç kuş vurmak üzerine kurgulanmıştır yani.. Ve kim bilir belki Bin-Ladin de bu pazarlamanın ögelerinden biridir..

.....

Michael Moore “Benim Cici Silahım” adlı belgeselinde Amerikan toplumundaki bir paranoyadan bahseder.. Gündüzleri bile Amerikalılar evlerinde kapıları kilitli yaşarlar.. Moore, bu paranoyanın bilinçli olarak yaratıldığını anlatmaya çalışır.. Olmayan bir “yabancı”lar, “kötü”ler, “öteki”ler paranoyası.. Böylece Amerikan toplumu silahlanmaya bilinç altı dürtülerle teşvik edilir.. Moore, en iyi belgesel oskarını aldığı 2003 "Oscar" töreninde yaptığı konuşmada Irak savaşı öncesinde savaşın gereksizliğini ve Saddam Hüseyin'in Amerikalılar için tehdit olduğu iddiasının kurmacadan ibaret olduğunu söyleyerek “bu yaptıklarından utan, Bush, utan!” demişti..

.....

Şu günler itibari ile Irak’ta ölen sivillerin sayısı 500 bin’i geçmiş durumda(ilk körfez savaşı hariç).. Bush insanlığından utanıyor mudur bilmiyorum.. Ya da Amerikan toplumu yönetimlerinin bu icraatlarından kaygı duyuyor mudur? Belki de Bush’un 88 IQ su ile bu kadar çok dalga geçmeleri, işi “şakaya vurarak” kaygılarından kurtulmak içindir.. Kimbilir..

 
Toplam blog
: 48
: 1573
Kayıt tarihi
: 17.11.06
 
 

Konuştuğum gibi yazmamalıyım... Yazmak, konuşmaktan farklı ve her zaman onun önünde benim için.....