Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Temmuz '14

 
Kategori
Kent Yaşamı
 

İşini bilip, işe gitmeme...

İşini bilip, işe gitmeme...
 

İŞTE ÖRNEK


- Arkadaşlar, ben havayı değiştireceğim bu kez… Ülke gündeminden ayrı bir konum var HOŞBEŞ ÇAYEVİ için… Aslında hepinizi ilgilendiriyor…

- Haydi ilgilenelim…

- ‘’İL PLANLAMA VE KOORDİNASYON KURULU’’ diye bir birim biliyor musunuz?

- !?

- Şaşırdınız… Ama hepiniz biliyorsunuzdur neredeyse… VALİ BAŞKANLIĞINDA HER AY TOPLANIR. İldeki devlet dairelerinin başındakiler, bulunmayanların yerine yardımcıları katılır… Ne yapar? BİRÇOK ŞEY (!) yapar… Birisinden söz edelim; KAMU KURUMLARI YILLIK PROGRAMLARINA İLİŞKİN İŞLERİ ORTAYA KOYARLAR… Geçen ay yapılanlar sorgulanır, programına göre gecikmiş olan kurumun amiri Vali Bey’ in kıymetlisiyse kibarca uyarılır, yardımlar önerilir, yardım etmediğinden yakınılan diğer amirelere çıkışılır, Vali Bey’ in gıcık kaptığı amirin işinde aksama varsa eyvah! Ona gürültülü bir fırça atılır… Kurumlar arası uyumsuzluklar giderilir, işler planlanır, bir dahaki toplantıya kadar yapılacaklar emirlenir… Kısacası, İLDE YAPILACAK ÇALIŞMALARIN EN KISA SÜREDE, EN AZ MASRAFLA, DÜZEN İÇİNDE YAPILMASI İÇİN KOORDİNE ETME VE DENETLEME GÖREVİ VARDIR. Valiler aslında bu iş için vardır, ile gelen giden başbakanları, bakanları, iktidar partisi vekillerini karşılama, onlara teşrifatçılık yapma, ağırlama, uğurlama görevleri yan işlerdir.

- Bunları neden anlatıyorsun? Çoğumuz biliyoruz bu görevleri, bir kısmımız da çalıştığı kurumun amiri olarak katılmıştır… Sadede gelir misin?

- Arkadaşlar, aslında on yıllardır hepimiz görürüz, görür de sinirleniriz, yakınırız, devletimize de acırız ama geçmişten geleceğe, değişmeksizin bulaşıp, süren bir hastalıktan söz edeceğim. ŞU FOTOĞRAFA BAKAR MISINIZ?

- Nerede bu? Ne zaman çekilmiş?

- Önemli değil… Say ki her zaman, say ki her yerde…

- Anlat bakalım…

- Pek çok sitenin ve konak gurubunun inşaatı bittikten sonra bu yol asfaltlandı. Paralelindeki ana bulvarda çok trafik ışığı olduğu için, kaçan trafik bu caddeden çalışır oldu. Tehlike görülünce hoppacık şeritleri kondu, boyandı, trafik yavaşlatıldı. Bir süre sonra yetmedi, minik ışık noktaları kondu ki gecenin karanlığında araçlar hoplayıp hasar görmesin… AYLAR GEÇTİ, boylu boyunca yarıldı bu cadde, kanalizasyon döşendi, kapatıldı, asfaltı kısmen yenilendi, bitti… AYLAR GEÇTİ, site duvarlarını takip eden kaldırımı yapıldı… AYLAR GEÇTİ, boylu boyunca, şerit halinde kesilerek fiber kablo döşemesi yapıldı, internet ağı geçirildi. AYLAR GEÇTİ, cadde boylu boyunca yeniden yarıldı, doğal gaz hatları döşendi, kapatıldı, asfaltlandı. AYLAR GEÇTİ, batı kenarından geçen dere, taş kanal haline getirilerek yağmur suyu drenajı sağlandı, o taraftaki kaldırım ve dereyle arasındaki bitki şeridi oluşturuldu, karşı sıradaki kaldırım da kilit taş döşenerek yenilendi, asfalt bir daha kaplandı. Artık bitti sanıyorduk, AYLAR GEÇTİ, kilit taşlar delinip oyularak ağaçlar dikildi, kaldırım yeşillendirilmesi sağlandı… Bitti mi? Hayır… Geceleri zifiri karanlık… AYLAR GEÇTİ, gıcır gıcır, renkli desenler de oluşturularak, engelli rampaları yapılarak tamamlanmış olan kaldırımın üzerine iş makineleri geldi, ne olacağını biz daha anlamadan, 60 cm eninde, 60-70 cm derinliğinde şerit açtı gitti… Ne oluyordu? Sokak aydınlatması için yer altı hatları döşenecekmiş… Yakında elektrik hattı çekilecek, örtülecek ve kilit taş yeniden döşenecek. Döşenecek ama TÜM KALDIRIMLARDA OLDUĞU GİBİ, O ŞERİDİN TOPRAĞI DA TAŞ KAPLAMASI DA ÇÖKECEK, DALGA DALGA OLACAK, ASLA DÜZ BİR ZEMİNDE, HUZURLA ÇOCUĞUNUN ARABASINI İTTİREREK YÜRÜYEMEYECEK ANA BABALAR, HANIMLAR BURKULACAKLARINI, TOPUKLARININ KIRILABİLECEĞİNİ DÜŞÜNEREK, KALDIRIM YERİNE, İNİP ASFALTTAN YÜRÜYECEK, YAŞLILAR ETRAFI İZLEYEREK YÜRÜYEMEYECEK, BASTONUNU DOKUNDURACAĞI NOKTALARI SEÇEREK GİTMEK ZORUNDA KALACAKLAR… Bu cadde tam altı yıldır ‘’Sonunda bitti!’’ dediğimizde yeniden kazıldı, deşelendi, yarıldı, kapatıldı, çalışanlar bir önceki yapılanları bozdu, kesti, onarıldı… Bu çalışmaları en çok 3-4 kurum ödenek getirterek, ihale ederek yaptırdı. BU KURUMLAR VALİLİK TARAFINDAN KOORDİNE EDİLEMEDİ. Neden?

- Ödenekler aynı yılda, aynı ayda gelmiyor ki…

- İş planını yaptırıp, ilgili kurumlardan ona göre ödenekleri getirtmek, işlere birlikte başlatıp, birlikte çalıştırmak bizim mahalledeki ‘’Yeşil Bakkal’’ ın mı göreviydi de yerine getirmedi?

- Benim bir bacanağım var, tüm dünyayı gezmiştir… Belki söz etmişimdir daha önce, benzer konuda tartışıyorduk, ‘’Az gelişmiş ülkelerde, iş yaratılıp, bir şekilde halka gelir sağlamak için, işler parça parça, kırk seferde yapılır…’’demişti…

- Hadi canım sen de… Başka iş yok mu yapılacak? Bu, MAKAMLARI ELE GEÇİRDİKTEN SONRA ‘’İŞİNİ BİLİP İŞE GİTMEME’’ HUYU… HASTALIĞI… BULAŞICIDIR… ÜSTÜNDEN ASTINA KADAR… ÇOK BULAŞICI VE KALICI…

- Devletin parasına da yazık, aylarca zulüm yaşayan halka da…

 

                                                                        Özcan ÇELTİK

                                                                          20.07.2014 

 
Toplam blog
: 237
: 361
Kayıt tarihi
: 22.11.06
 
 

1949 Antalya doğumlu, ANSAN üyesi Orman Yüksek Mühendisi, ressam ve öykü yazarıyım. KAKTÜS MEDYA ..