- Kategori
- Futurizm
- Okunma Sayısı
- 532
İşinizi kim kapacak?

İşinizi kim kapacak?
Laptoplarımız, cep telefonlarımız, i podumuz, çamaşır makinemiz, bulaşık makinemiz, konuşan buzdolabımız, sensorlu arabamız, para çektiğimiz Atm’ ler, sinemalardaki bilet makineleri, restoranlar, fabrikalar, hastaneler santraller artık robotlarla doldu hızla taşıyor. İnsan yüzü taşımayan akıllı makineler her gün teknolojik gelişme adıyla yaşamımızı kolaylaştırıyor. Bu keyifli gelişme bir yandan da işimizi kaybetmemize yol açıyor. 2005 yılında ABD’ de çok sayıda Atm 1 gecede devreye sokulmuş ve bir gecede 5 milyon banka görevlisi işini kaybetmiş. Ülkemizde de iş yaşamının en robotik sektörü bankacılık ekonomik kriz nedeni ile en çok çalışan çıkaran sektör olarak bunu kanıtladı.
Geçen gün sinemada bilet satış bölümünde 1kişi vardı. Satışı yapan genç hanım beni bilet makinesine yönlendirdi. Akıllı makine bana her aşamada yardımcı oldu ve biletimi çok kolay bir şekilde kredi kartımla aldım. Çıkarken de “bu makinenin sizin işinizi elinizden alacağını” biliyor musunuz dedim. Şaka yaptığımı sanarak güldü. Ancak durum özellikle gençler açısından çok kritik. Mesleklerini seçerken yeni kriter rutin iş mi yaratıcılık gerektiren iş mi kararı olmalı. Rutin işlere artık emek ve umut bağlamak çok yanlış. Çünkü iş sahipleri gezdikleri her fuarda her gün sayıları hızla artan 24 saat x7 gün sorunsuz çalışan ve standart hizmet üreten akıllı makine/robotları satın almakla ve maliyetlerini düşürmekle meşguller. Bu da rutin işleri yapmakta olanların işlerini yeni rakipleri robotlara kaptıracaklarının işareti. Ancak yaratıcılık gerektiren işler için bir süre daha tehlike yok.
Bundan Sonra hiç kimse işini standart bir şekilde yaparak iyi noktalara geleceğini ya da işini garantiye alacağını beklememeli. Sadece yaratıcı, yaptığı işi aldığı noktadan ileriye taşıyabilen, yeni sistemler, düşünceler ve ürünler geliştirebilen insanlar bu lükse sahip olacaklar. Yaratıcılık hepimizde var. Geliştirerek kullanmak ise sadece farkındalık ve çaba gerektiriyor.
Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

Sevgili Psikolog Barçın Canbolat;dünyanın bir ucunda makineler bir gecede beş milyon insanı evine ekmek götürmekten mahrum bırakıyorsa buna uygarlık denemez. Belki teknolojik gelişme denebilir ama medeniyet denemez. Uygarlıkla medeniyet insani duyguları içerir.Dünyanın bir ucunda uygarlık(!)kitleleri işsiz bırakırken; o aynı dünya kendi halindeki mazlum milletlerin de tepelerine bomba yağdırıyor.Bu dünyanın bir de insanın elinde olmayan bir düzeni var.O zaman da uygarlık ve teknolojik gelişmeler vardı ama birinci ve ikinci dünya savaşları önlenemedi.Acılar kitaplarda kaldı,kimi de filmlerde...İşsizlik fena bir durum.İnsanlık ve insanın insanlaşması düşüncesi makinelerin büyüsünde zaafa uğruyor hızla.Makine paranın harcandığı işlere bakıyor sadece,yıkım da buradan başlıyor.Bill Gates(adını doğru yazdım mı?)geçtiğimiz yıllarda "İnsancıl Kapitalizm" lafını kullandı.Görünen o ki insancıllık hiçbir yerde yok ve sadece vahşilik var;icra,iflas,intihar,parçalanmışlık... Selam ve sevgilerimle..
Cemal Hüseyin Çağlar 26.03.2010 23:06En az on ayrı hizmeti sunabilecek süpermatların seslerini duyuyorum. Bu konuya farklı bakarsak örneğini verdiğiniz işlerin basitliği ve rutinliğinden kurtulan insanların şimdi net olarak göremediğimiz bir çok yeni meslek gruplarının ortaya çıkmasını da getiriyor olabilir. Ne dersiniz.
Özkan Salman 23.11.2009 17:39