Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Mart '12

 
Kategori
Dünya
 

İslam ülkeleri Amerika hakkında ne düşünüyor- araştırma sonucu

İslam ülkeleri Amerika hakkında ne düşünüyor- araştırma sonucu
 

11Eylül, 2001 olayı ile  Amerika’nın bazı İslam ülkelerine karşı kendince silahlı çözüm arayışları, Amerika’ya karşı İslam ülkelerinde düşmanca fikirlerin gelişmesine neden oldu.

Amerika’nın Afganistan ve Irak’ta operasyonlar yapması, El Kaide yanlılarına karşı mücadeleye girmesi, Amerika düşmanlığının El-kaide grubu içinden geniş bir alana yayılmasına yol açtı.

Farklı ülkelerden büyük bir Müslüman nüfusu içine alan ve yüz yüze yapılan anketli çalışma ortaya ilginç sonuçlar koydu:

Araştırma yapılan İslam ülkeleri; Mısır, Pakistan, Endonezya, Fas, Ürdün, İran, Irak, Filistin toprakları, Bangladeş, Türkiye ve Azerbaycan’dı.

Araştırmada, Müslüman nüfustan Amerika’ya karşı gittikçe genişleyen negatif tutumların hakim olmaya başladığı görüldü. Bu çalışmadan elde edilen sonuç, Bush zamanında başlayan negatif düşüncenin, Obama ile kaybolmaya başladığı görüşünü doğrulamadı.

Başka bir sonuç,  El Kaide gibi şiddet kullanan radikal İslam’ın Müslümanlar arasında geniş bir popülerliğinin olmadığını gösterdi. Amerikalılar da olsa siviller üzerine yapılan terör saldırıları kesin ve ezici bir çoğunluk  ifadesi ile reddedildi.

Anketten çıkan birinci şikayet, Amerika’nın askeri güç kullanarak İslam dünyasına zorla hakim olması ve sömürmesi.

Sonuçların bazı satırbaşları şöyle;

Amerika liderleri dünyaya kurallar koyan-getiren insanlar olarak tanınıyor.

Amerika, İslam ülkeleri içinden güçlü bir ülke görmeyi arzulamıyor ve Ortadoğu’da  petrol yataklarına hakim olmak istiyor.

Amerika askeri gücü, her bir Müslüman başında duran bir silah olarak tanımlanıyor. Bu bağlamda Müslümanlar, Amerika’ya meydan okuyan El- Kaide gibi grupları desteklemekten başka seçeneklerinin olmadığını da düşünüyorlar. Büyük bir çoğunluk,  El-Kaide’nin varoluş amacını ve eylemlerini Amerika’yı bölgeden söküp atmak olduğunu sanıyor.

Müslümanlar, Amerika’nın bir gün kendi prensiplerini hatırlayacağını ve uluslar arası kurallara uyarak, zorla baskın olma huyundan  vazgeçeceğini umuyorlar.

Amerika İsrail ilişkisi, İsrail- Filistin savaşlarının da değerlendirildiği ankette, Amerika’nın bazı Arap ülkelerindeki şiddete yönelik demokrasi hareketlerini desteklemesini de onaylanmıyor.

Kamuoyu düşüncesi önemli. Bu anlamda kamuoyu en gelişmiş silahtan da kuvvetli. Devlet politikalarını etkiliyor. Anında sonuç alamıyor ama süreç içinde kendini gösteriyor.Hüseyin Seyfi 

Kay; The Faculty Voice-  Steven KULL 

 
Toplam blog
: 498
: 1546
Kayıt tarihi
: 12.08.07
 
 

Öğretmen Okulunu ve İktisat Fakültesi Kamu yönetimi bölümünü bitirdim, eğitimciyim, İyi derecede ..