Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Haziran '09

 
Kategori
Sınavlar
 

İşlem hataları

Birçok öğrencinin yakındığı konuların başında gelen bir sorun da deneme sınavlarında işlem hatası yapmaktır. Bu virüs herkesi değişik çapta etkilemektedir. 20-30 puana kadar etkilediği öğrenciler bile olur.

İşlem hatası sınav sonucunda öğrencinin yaptıklarını kontrol ederken ortaya çıkmaktadır. Gerçekle karşılaşılınca sudan çıkmış balığa (öğrenci ağzıyla sazanlık oluyor) dönülmüş olunuyor.

Aslında yabana atılamayacak bu hastalık, çalışma eksikliğinden ve ruhsal bütünlüğün olmamasından kaynaklanmaktadır. Öğrenciler az çalışıp yeterince birikim sahibi olamayınca kazanamayacağım (başaramayacağım) korkusuna kapılıyorlar. Ayrıca öğrenci bir soruyu çözerken bir önceki soruyu veya bir sonraki soruyu düşünüyor. Bundan dolayı dikkat dağılması oluyor. Sonuç olarak da işlem hataları ortaya çıkıyor.

Bu durum salt bilgisizlikten kaynaklanmamaktadır. Çünkü bu hataların bir kısmı dört işlemle ilgili hatalardır. Dört işlemi yapamayacak SBS ve ÖSS öğrencisi olamaz. Bu tamamen korku ve endişenin doğurduğu bir durumdur. Bunun giderilmesi öğrencinin elinde olan bir şeydir. Test çözerek bu hastalıktan kurtulmak mümkündür.

Ancak sadece soru çözmek (bugünün işini bitirmek) için soru çözerseniz bu yanlışlığın önüne geçemezsiniz.

Test çözümünü üç amaç için yapmalısınız.

1. Öğrendiklerinizi pekiştirmek için:

Derste ve evde konular teorik olarak öğreniliyor. Atladığımız ayrıntılar olabiliyor. Hem ayrıntıları kaçırmamak hem de öğrendiklerinizi teste uygulayabilmek için test çözmelisiniz.

2. Hız kazanmak için test ve deneme sınavı çözmelisiniz:

Burada belirli süre içerisinde belirli miktar soruyu çözmeye çalışmalısınız. Burada yaptığınız yanlışların nedenlerini araştırmalı ve hataları giderici tedbirleri almalısınız.

3. İşlem hatalarını gidermek için test veya deneme çözmelisiniz:

Burada zaman sınırlamasına gidilmemeli; ancak çok uzun süre de kullanılmamalı. Çoğunlukla hata yapmama üzerine odaklanmalı. Bu uygulama gerektiği kadar yapılırsa hata oranı azalacaktır.

Frikik veya penaltı atışı çalışması yapar gibi işlem hatasını gidermek için bol test çözülmeli. Unutmayın çok iyi frikik golü atan topçular, normal antrenman dışında ilave çalışma yapan topçulardır. Kas güçlenmesi, topa teknik vurma gibi özellikler, kendi kendine uzun süreli çalışmayla elde edilir.

Sevgili gençler belirtmem gereken bir husus da deneneme sınavlarında A1, A2, B1, B2 gibi kitapçıklarla karşılaşmıyorsanız gerçek ÖSS’de zorlukla karşılaşacaksınız. Çünkü gerçek sınavda önünüze 10 kitapçıktan biri konacak. Mutlaka bazılarınıza zor sorularla başlayan kitapçık düşecektir. Oysa normal sınavlarınızda bir konu sıralaması vardır. Buna alışmak için bazı deneme sınavlarında özellikle matematik ve Türkçe branşlarında denemenin ortasından başlayabilirsiniz. Böylece gerçek sınavda zor sorularla başlayan bir kitapçık karşınıza çıktığında önceden alışmış olursunuz.

Sınavla ilgili bir taktik daha

Bir öğrenci için sorular üç kısma ayrılır.

-Normal çözülecek sorular,

-Hiç çözülemeyecek sorular,

-O anda çözülemeyecek sorular.

Öğrenci bu hiç çözülemeyecek soru ve daha sonra çözülebilecek sorularla ilgili iki ayrı kod geliştirebilir. Hiç çözülemeyecek soruların önüne üç yıldız (***) ve geri dönüp daha sonra çözülebilecek sorunun önüne ise tek yıldız (*) atabilir. Ancak bu işaretler kitapçık üzerine değil de optik kağıttaki o soru önüne konursa daha verimli olur. Çünkü hem kaydırma riski ortadan kalkar hem de sınav sonunda kitapçık üzerinde soru aramada geçen zamanı azaltmış olursunuz. Optik kağıdında bu tür sorulara kolaylıkla ulaşırsınız. Ancak tekrar bu sorular gözden geçirildiğinde optik kağıdındaki bu işaretleri silmeyi de unutmayın.

Genelde en çok hata yapılan sorular ilk sorulardır. Çünkü sınava konsantre olunamaz ve sınava heyecanla başlanır. Rakibi tanıdıkça açılırsınız. Bu yüzden ilk 10 soruyu sınavdan sonra tekrar gözden geçirebilirsiniz.

Doğru çözdüğünüzden emin olmadığınız bir soruyu sınav sonunda tekrar çözecekseniz soru üzerinde önceden yaptığınız işlemleri mutlaka silmelisiniz. Çünkü o işlemler aynı yanlışı size yine yaptırır.

 
Toplam blog
: 137
: 1557
Kayıt tarihi
: 23.06.08
 
 

1963 yılı Trabzon Of doğumluyu. Emekli Öğretmenim Eğitimle ilgili konulara ilgim uzun yıllar önce..