Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Kasım '21

 
Kategori
Öğretmenler Günü
 

İSRAF ETMEYEN MÜSRİF

İSRAF

İsraf; elindeki malı mülkü, olabilen her değeri boş yere harcayarak parayı pul etmektir.  Müsrif, israf edendir. İsraf etmeyen müsrif; kökleşmiş inanışlara aykırı bir düşünce, bir paradokstur. İsraf etmeyen müsrif kimdir?

Diyelim ki cebimizde üç adet madeni 1 TL var. Birini başkasına versek, bizim 1 liramız ekslirken; o kişinin 1 lirası olur. Beynimizdeki bilgiyi, cebimizdeki 1 lira gibi cebimizden eksilterek bir başkasına veremeyiz. Bilgimiz belleğimizdeki varlığını sürdürürken; bir başkasında da devam eder.

ÖĞRETMEN

Öğretmen; bilgisini öğreten birey olarak ilgisizler karşısında başarısız olsa bile, bilgisi eksilmeyeceği için müsrif olamaz. Müsrif  olanlar, çeşme akarken testisini doldurmayalardır. "Bilgi kudrettir" saptantgısını  yapmış Thomas Hobbes.  Kudret; güç, erk, iktidar, yetenek; maddi güç, zenginlik vb anlamlara geliyor.

TANRISAL GÜÇ

Dağıtıtıldıkça eksilmeyip artan güç; Tanrısal güçtür. Evrenin olağanüstü yapısının bilgisi ve bilinci olan Tanrı; öğretmedir. Tanrı Evren nesnesinde özne değil, kavramdır. Özne olmadığı için, beş duyumuzun kapsamı dışındadır. Görülmez, işitilmez, kokusu alınmaz, dokunulmaz, tadılmaz. Deney diliyle iletişim kurulur. Bilim ve teknolojimiz, deney sonuçları yanıtlarıdır.

ÖĞRETMENLİK TANRISAL MESLEKTİR

Öğretmen önce kendine öğretecek ve öğretebilme yeteneğini kazanarak, öğretmen olacak. Bilgi besinini aşama aşama, lokma lokma, kaşık kaşık ana baba şefkatiyle gencecik beyinlere sunacak; öğrencinin bilgiyi çiğneyerek analizleyip sentezleyerek özümlemesini sağlatacaktır. Öğretmen  bilgisiyle kişiliğini özdeşleştirecek; atalarımızın "Hocanın dediğini yap, yaptığını yapma" diyerek yakındıklarından olmayacaktır.

ÖĞRETMENLER GÜNÜ 

1981 Yılından başlayarak her yıl 24 Kasım Öğretmenler Günü;  Millet Mektepleri Başöğretmeni Atatürk anısına kutlanıyor. Millet Mektepleri Başöğretmeni öğretmenlere diyor ki:

"Yeni Türkiye'nin birkaç seneye sığdırdığı askeri, siyasi, idari inkılaplar, sizin muhterem muallimler, sizin içtimai ve fikri  inkılaptaki  muvaffakiyetlerinizle teyid olunacaktır. Hiçbir zaman hatırınızdan çıkmasın ki,  cumhuriyet sizden "Fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür" nesiller ister. (25 Temmuz 1924)

"Milletleri kurtaranlar yalnız ve ancak öğretmenlerdir. Öğretmenden, mürebbiden mahrum bir millet, henüz bir millet namını almak istidadını kesbetmemiştir" (14 Ekim 1925)

Öğretmenler Günü; öpretenlere ve öğrenenlere kutlu olsun.

 

 

 
Toplam blog
: 121
: 31
Kayıt tarihi
: 26.10.20
 
 

01 Şubat 1933 Tirebolu -Giresun- doğumluyum. İstanbul Üniversitesinde Halkla İlişkiler dalında li..