Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Mayıs '11

 
Kategori
Blog
 

İstanbul, Yıldız Parkı toplantısı

İstanbul, Yıldız Parkı toplantısı
 

14.05.2011 de bluştuğumuz YILDIZ PARKI, ÇADIR KÖŞKÜNDEN İST BOGAZI


İstanbul denince sırasıyla insan aklına boğaz gelir, martılar gelir, tarihi yarım ada gelir, adalar gelir, vapur gelir, Çamlıca tepesi gelir, son dönem yükselen gökdelenler gelir ve gözle berrak görünmeyen ama bilenler için korular da gelir.

Anadolu yakasından başlarsak; Yakacık, Beykoz, Kandilli Cemile Sultan, Kuleli Adile Sultan, Üsküdar Fethi paşa koruları...

Avrupa yakasına geçersek; Bakırköy, Gülhane, Emirgan, Bebek ve YILDIZ koruları gelir...

Her birinde özgün anılarım olan bu koruların ambiyanslarını yazmayı bir bloga sıgdırmam mümkün değil, sadece bu hafta buluşacağımız için Yıldız Korusunu yazmak geldi içimden...

Yıldız korusu; İsmini II. Abdulhamit'in (meftun olduğu) cariyesi Yıldız'dan alan Yıldız Sarayının bahçesiyken cumhuriyet döneminde saraydan ayrıştırılarak bağımsız bir koru (milli park) haline getirilerek kamunun hizmetine açılmıştır.

Yıldız korusuna ana kapsınıdan girdiğinizde ortadan bir yol tırmanır, sağ yükseltide (ismi sürgünleri hatırlattığı için benimsemediğim Malta, yolun en sonunda tavanı altın varakalarla süslü Şale ve yolun sol yükseltisindeki ismine nispet içi muhteşem olan ÇADIR KÖŞKÜ; II Abdulhamit'in Yıldız'dan (korkusundan) gizli havlet olmak amacıyla yaptırdığı köşklerdir.

Yaptırılış amacından anlaşılacağı gibi muhabbet mekanlarını bilen her insanın gençlikten bir Yıldız Korusu anısı mutlaka vardır.

İşte bu korunun boğaza en hakim yükseltisindeki ÇADIR KÖŞKÜ bu hafta sonu 14 Mayıs Cumartesi sabah 10:00-14:00 arasında Sayın Yılmaz ÇETİNGÖZ'ÜN açık büfe kahvaltı organizasyonun da bizleri buluşturacak.

Ben Milliyet Blogu "Gel gel her zaman gel tövbeni 100 kere bozsanda gel" çağrısında bulunan yüce Mevlanan'ın dergahına benzeterek içimden ismin ne olursa olsun MB de yazan bloggersan ve programına uyuyor ise bu davete gel demek için bu blogu yazıyorum...

Kadri KANPAK 

 
Toplam blog
: 617
: 1221
Kayıt tarihi
: 03.12.07
 
 

Her kesimi anlama ve kabullenme bilincimle; her kişinin asgari yaşam şartlarına sahip olabildiği,..