Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Ocak '12

 
Kategori
Güncel
 

İstanbul boğazına metro geçişi için tüpgeçiş şart artık...

İstanbul boğazına metro geçişi için tüpgeçiş şart artık...
 

Dünkü haberlerde şöyle yazıyordu.

"Metrobüs seferleri yoğun kar nedeniyle durdu. Metrobüsten inen İstanbullular, Boğaziçi Köprüsü'nü yürüyerek geçtiler."

Bu insanlar için çok büyük bir emniyet riski. Bu metrobüs konusuna acilen bir çözüm veya alternatif bulunması gerekiyor artık.

***

3. köprü ihalesine çıkıldı biliyorsunuz ama hiç bir babayiğit teklif dahi veremedi. Köprüyü devlet yapacakmış. Yine Japonlara filan yaptırırz herhalde. Bence bu ülkemiz için bir utanç. Nasıl olur da bu memlekette köprü yapamayız? Nasıl olur da Türk mimar ve mühendisleri kendi bilgi, tecrübe ve görgüleri ile bir boğaz köprüsü yapamaz?

***

Bence 3. köprü yapılmalı. Bu köprü sadece ağır vasıtalara tahsis edilmeli ve sadece transit geçiş sağlamalı. Ancak en önemlisi 4. köprü yapılmalı ve başka da bir köprü yapılmamalı.

Köprüyü en çok kullanan insanlar karşı tarafta işe gidip-gelen insanlar ve çoğunluğu da kendi aracı ile işe gidip geliyor. Bu resmen çılgınlık. Bunun yerine boğaza sadece metro/trenin geçeceği üsten tüp geçit yapılmalı. Bu sayede binlerce insan sorunsuz bir şekilde karşı tarafa geçebilir. Trafik rahatlar. Hatta boğaz metro geçişi, diğer metrolarla entegre edilerek İstanbul'un bir ucundan diğer ucuna sorunsuz bir geçiş sağlanabilir. İnsanlar da kent de rahatlar.

Bence İstanbul Büyükşehir Belediyesinin en önemli işi bu olmalı.

Metrobüs'ün bile ne kadar rahatlık sağladığı ortadayken böyle bir çözümü görmemek olmaz. Zaten deniz altından Marmaray boğaz geçişi de böyle bir proje. Bu proje 2013 sonunda bitecekmiş. Bence buna da üsten bir alternatif olursa daha iyi olur. Kente bir B planı da kazandırılmış olur.

Tabii inşallah bir gün bu tüp geçişini de Türk mimar mühendisler yapabilirler.

 
Toplam blog
: 648
: 2341
Kayıt tarihi
: 13.09.11
 
 

1995 ODTU Fizik Lisans, 1998 ODTU Fizik Yüksek Lisans (Biyofizik)  mezunuyum. Özel sektörde kalit..