Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Aralık '07

 
Kategori
Tiyatro
 

İstanbul'da bir kral dairesi

İstanbul'da bir kral dairesi
 

Dün akşam İstanbul Devlet Tiyatroları Şişli Cevahir Sahnesinde muhteşem bir oyun izledik... Bir tiyatro tutkunu olarak, bu sezon izlediğim ilk oyun maalesef.
İstanbul gibi bir metropolde yaşayıp bu tür etkinliklere zaman ayırmak maalesef çok güç...
Neyse gelelim uyuna...

Oyunun adı ‘’Kral Dairesi.’’Toby Wilsher’in bir oyunu.

Toby Wilsher ;vücut ve mask tiyatrosu üzerine yıllardır çalışmalarını sürdüren ve maskları, tiyatrosunda temel unsur olarak kullanan İngiliz

Tiyatro adamı.’’The Mask Handbook’’adlı kitabın yazarı.

Ayrıca yine İstanbul Devlet Tiyatrolarında dört sezondur kapalı gişe oynayan ve benimde keyifle izlemiş olduğum ‘’Sersemler Evi’’adlı oyununda yazarı ve yönetmeni.

Kral Dairesinin kurgusu ise şöyle:

Oyunda yeni bir İstanbul macerası anlatıyor. Otelin bilgisayarı bozulmuş, bu durum ciddi bir kargaşaya sebep olmuştur. Kral Dairesi`nde aynı anda üç yeni evli çiftin ağırlanması, onların davranış kalıpları ile de mümkün olamayacak bir şeydir. Üzerlerinde geline ait takılar ve damadın ceketine iliştirilmiş paralar olduğu halde Kral Dairesi`nin ilk çifti ve anne-babası göründüğünde şenlik başlar. Damat ve gelin çekinik, anne her gördüğünü aşırır cinsten, baba olgundur. Ardından üst gelir grubuna ait bir aile teşrif eder. Ve peşinden iki tuhaf çift gelir. Maksatlarının `tekin ` olmadığı ilk anda hissedilir. Bu üç çift birlikte geçirdiği bir gün onlar için olduğu kadar, kendilerine hizmet etmek durumunda olanlar için de hayli yorucu geçecektir. Balkon, oda , banyo ve genişçe bir salondan ibaret olan Kral Dairesi `ne üç çift taksim edilir. Servis aksamadan devam eder. Taa ki üçüncü `tuhaf` çiftin maksatlarını ortaya koyduğu ana kadar... Sonrası bir hırsızlık vakasının ardından gelişen olaylarla farklı bir seyre bürünür.

Kral Dairesi `nin finali, oyunun başında seyirciyle paylaşılıyor. Oyun, finalin gizemi üzerine devinmediğinden olacak, Wilsher bunu seyirciyle paylaşmakta bir sorun görmüyor. Üstelik final de oyunun içinde bir mizah öğesi olarak kullanılıyor.Kral Dairesi , kendi türünde sözü en aza indirgeyerek mizah anlayışını durumlardan, tavırlardan alan komedi türünün ilginç örneklerinden bir tanesi. Sadece oyunun girişinde bir miktar konuşan karakterler, ardından sözsüzlüğün evreninde bedenleri ile var olmaya başlıyorlar. Kuşkusuz bu serüvende, her biri belirli bir `tip`e denk gelen ve masklarla surete bürünen karakterlerin önemine işaret etmek gerekir. Söz devreden çıkınca, seyirciyi şaşırtmak için bulunan ilginç yollar devreye giriyor. Özellikle mekânın farklı kullanımları, altı kişinin perdenin ardından el fenerleri ile gerçekleştirdikleri gösteri, seyircinin algısından kaçmıyor ve hediyesini de bol kahkaha ile alıyor.

Kral Dairesi , sözü indirgenmiş, masklar ve beden devinimleri ile ilerleyen ve tiplerle yol alan bir tiyatro anlayışının iyi örneklerinden bir tanesi... Oyuncuları enerjisi, Wilsher `i ise zekâsından dolayı kutlamak gerek.

Kral Dairesi `nde kalmak için önceden yerinizi ayırtın...

 
Toplam blog
: 147
: 1030
Kayıt tarihi
: 01.07.07
 
 

14/02/1973 İstanbul doğumluyum.İstanbul Üniversitesi Turizm İşletme mezunuyum.İngiltere ye gittiğim ..