Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Ağustos '10

 
Kategori
Futbol
 

İşte şimdi saçmaladınız!

İşte şimdi saçmaladınız!
 

Özellikle internet medyasındaki haber sitelerini ve futbol bloglarını yakından takip ediyorum. Fenerbahçeli taraftar ve yorumcuların bu sitelere bıraktıkları mesajları, yorumları, kişisel görüş ve önerileri genel olarak okumaya çalışıyorum. Şu an Young Boys maçının faturası Aykut Kocaman' a kesilmeye çalışılıyor. Aykut bir maçla değerlendiriliyor ve bu işi götüremez yorumları yapılıyor. Alex' i oyundan alması da her yerde eleştirilmiş. Hatta öyle şuursuz yorumlar var ki, insana el insaf, hatta yazıklar olsun dedirtiyor. Örnek olarak bir yorumcu (ismi lazım değil) Alex ve Aykut' u karşılaştırarak, Alex' in Fenerbahçe' ye katkılarını övmüş, Aykut' u ise acımasızca eleştirmiş." Futbolculuğunda ne verdi ki" demiş.

Hele yorumlardan bir tanesi içler acısı. Diyor ki Aykut' u eleştiren arkadaş; "Hocam sen geçmiş 5 yıldaki başarısızlığı, 120 gol atan, 125 asist yapan, Hooijdonk’un deyimiyle “uzaylı Alex”e bağlarsan daha başlamadan bitmişsin demektir"

Kişisel olarak son beş senedir başarısızlığı sadece ve her zaman iki şeye bağladım:

1) Aziz Yıldırım ve yönetim ekibinin başarısız yönetim stratejileri,

2) Alex de Souza.

Her iki sebeple de son derece ciddi eleştiriler aldım. Başkan' ın Başkan, Alex' in Alex olduğu yıllarda ben bu ikiliyi eleştirdim ve yuhalanan Alex' i başkan' ın ayakta alkışlaması üzerine şu söz söyledim: "Kaderleri birbirine bağlı olacaktır. Bu kulüpten beraber gidecekler!". Hala aynı görüşteyim. Tek farkla; beni o yıllarda anlamayıp şimdi anlamaya başlamış bazı futbolseverler var.

Çok söyledim ama tekrar edeyim, Fenerbahçe Alex' den ve Alex' e dayalı futbol felsefesinden kurtulmadan istikrarlı bir başarı yakalayamayacaktır. Şimdi düşünün, son 5 senedir fenerbahçe' de oynayan Alex bu kadar iyi futbolcuysa neden dünyanın önemli hiçbir takımında futbol oynamamıştır? Neden dünyanın hiçbir ülkesinin, hiçbir takımından (Katar dahil) transfer teklifi almamıştır. Neden kendi milli takımında bu kadar eksik varken yedeğin yedeği olarak bile kadroya alınmamıştır? Dünyada bu kadar çok parayı bu kadar rahat kazanan kaç futbolcu vardır?

Şimdi soru şu: Evet Alex son 5 yılda 120 gol atmış ve 125 asist yapmıştır ama Fenerbahçe neden sadece 1 kere şampiyon olabilmiştir? Bu soruya cevap verin Alex' i destekleyen arkadaşlar. Neden? Çok basit bir soru değil mi? Aslında cevabı da basit. Alex bir yıldız olsa da, takım oyuncusu değildir. Çok asist yapmak takım oyuncusu olmayı sağlamaz. Alex bencildir. Koşmayı sevmez. Defans yapmaz. Önünde geçen topa bile zahmet edip dokunmaz. Hücumda belki Selçuk kadar top kaptırır, hatalı pas yapar ama bu taraftarın dikkatini çekmez. Kaçak güreşir. Maç biter, onun forması hep kurudur. Diyeceksiniz ki o general, generaller savaşmaz. Hayır arkadaşlar, artık modern futbolda bu tür oyunculara yer yok. Sizin 1 numaranız da 10 numaranız da sahada aslanlar gibi koşacak mücadele edecek. Neden mi? "Çünkü takımınız ofansta da defansta da en zayıf halkası kadar güçlüdür". Yani hücumda Selçuk kadar, savunmada ise Alex kadar güçlüsünüz!

İspanya' ya, Hollanda' ya Almanya' ya, Manchester United' a, Barcelona' ya, kısaca total futbol devrimini en iyi şekilde gerçekleştirmiş takımlara bir bakın: hangisinde Alex tipi bir oyuncu var? Dünyanın en iyi iki orta saha oyuncusu kabul edilen Xavi ve Iniesa bile oyunu her iki yönde oynuyorlar. Koşuyorlar. "Biz koşmayız, bizi böyle kabul edin" demiyorlar. Çünkü kabul edilmezler (Türkiye gibi futbolla ilgili herkesin fikir sahibi olup, bilgi sahibi olmadığı ülkeler hariç).

Tabi Alex sevenler de haklı. Başkanları onlara kaliteli, oyunu her iki yönüyle oynayan yıldızlar izletemiyor. Her sezon bitmiş Alex' den medet uman, bu sezon bizi o kurtarır diyen bir futbol vizyonu var yönetimde. Alex' e alternatif transfer yapmayı dahi huzuru bozar diyerek reddeden bir zihniyet var yönetimde. İşte bu şartlar altında 100 gol, 125 asist öyle bir parlıyor, öyle bir beyin yıkıyor ki, gerçekler görülemiyor. Tek bir basit soru? Madem Alex süper ve ona dayalı sistemler mükemmel, neden 5 yılda 1 şampiyonluk.?

Gelelim Aykut Hocayı eleştiren ve Alex' e kıyasla Fenerbahçe' ye ne verdi ki diyen arkadaşlara? Belki yaşınız o günleri hatırlamaya yetmediğinden, belki de cahilliğinizden böyle konuşuyorsunuz ama ben yine de size cevap vermek zorunda kalıcam. Sizi muhattap kabul etmem dahi Aykut Kocaman' a haksızlık ama yine de bilmiyorsanız cahilliğinizi biraz kapatayım. Aykut Kocaman;

- Fenerbahçe tarihinin en başarılısezonu olan 88-89 ' un kadrosunda yer almış ve şampiyonluğa büyük katkı sağlamıştır.

- 1988-1989, 1991-1992 ve 1994-1995 sezonları gol kralıdır. (Sırasıyla 29, 25, 27 golle)

- 1983- 2000 yılları arasında 200 gol atmıştır.

- Super Lig 100' ler kulübü üyesidir.

- 1988-89 ve 1995-96'da Fenerbahçe formasıyla iki kez lig, 1988'de Sakaryaspor formasıyla bir kez Türkiye Kupası kazanmıştır.

- Fenerbahçe forması aşkıyla, bu formanın ağırlığını bilerek ve terini son damlasına kadar akıtarak görev yapmıştır.

Sizin beğenmediğiniz ve Alex ile karşılaştırdığınız bu adam bizim öz evladımızdır. Türk insanıdır. Fenerbahçe' nin efsane futbolcusudur. Biraz sabır gösterilirse bu kötü, yetersiz kadroya ve vizyon eksikliği içindeki yönetime rağmen başarılı olacaktır!

Yine hatırlatmak gerekirse; Ali Şen tarafından fenerbahçe' den gönderilme sebebi 1995-1996 sezonundaki kritik şampiyonluk maçı sonrası yaptığı konuşmadır. Şöyle demiştir:

<ı>"Bütün sezon uğraşıyorsunuz, bütün emekleriniz tek maçla heba oluyor. Kendi galibiyetimize seviniyorum, ama Trabzonlu arkadaşlarım için de üzülüyorum. Trabzonsporlu futbolcu arkadaşlarımın şu an yerinde olmak istemezdim. Hiçbir şampiyonluk insan hayatından daha değerli değildi. Türkiye'de başarının ölçüsü birinci olmak. Bu, yanlış. Şu anda yenildikleri için Trabzonsporlular aşağılanacak. Ama biliyoruz ki onların yerinde biz de olabilirdik".

İşte beğenmediğiniz ve Alex' i oyundan aldığı için dil uzattığınız adam böyle bir adamdır. Teknik direktörlüğüne saygı duymasanız da adamlığına duymalısınız. Haydi Fenerbahçeliler; Daum' u, Zico' yu ve Aragones' i Alex ve çetesine kurban ettiniz. Bari böylesi adam gibi bir adamı, kendi evladımızı bu yeniçeri kılıklı Brezilyalılara yedirmeyin!

 
Toplam blog
: 575
: 567
Kayıt tarihi
: 10.05.07
 
 

İlgi alanları ekonomi, para politikası, siyaset, edebiyat, futbol, Türk ve Ortadoğu Tarihi, AB ve..