Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Nisan '11

 
Kategori
Spor
 

ITU I. Triatlon Bilimi Dünya Konferansı Alicante - İspanya

ITU I. Triatlon Bilimi Dünya Konferansı Alicante - İspanya
 

ITU I. Triatlon Bilimi Dünya Konferansı Alicante - İspanya


Geçtiğimiz hafta sonu, kısa adıyla ITU olarak bilinen “Uluslararası Triatlon Birliği" tarafından ilk defa organize edilen “ ITU I. Triatlon Bilimi Dünya Konferansı” 24-26 Mart 2011 tarihleri arasında İspanya’nın Alicante şehrindeki Alicante Üniversitesi'nde gerçekleştirildi.

Alicante Üniversitesi’nde 3 gün süren konferans, bilim adamları, fizyolog, doktorlar, akademisyenler, triatlon antrenörleri ve yöneticilerine ev sahipliği yapmasının yanında dünyanın çeşitli ülkelerinden katılan ve kendi alanlarında uzman olan 9 bilim adamı ve uzman, toplam 100 sayfa belge ve bilimsel afişle "Ana Tema Konferansı"nı sundu.

Ağırlıklı olarak ITU üyelerinden oluşan 8 kişilik organizasyonun ekibinin başkanlığını Uluslararası Triatlon Birliği’nden Sergio Migliorini’nin yaptığı konferansın, 16 uzmandan oluşan Bilim Kurulu Başkanlığını da Alicante Üniversitesi’nden Doktor (PhD.) Roberto Cejuela yaptı.

Konferans, Alicante Üniversitesi Spor Yüksek Lisans Programı ve Fiziksel Aktivite Bilimleri (GCAFD) ile ITU arasında yürütülen ortak bir proje. Triatlon Trisense ve Sportraining gibi özel kuruluşların, Alicante Belediye Turizm Kurulu ile işbirliği yaptığı konferansın sponsorları arasında Playas de Alicante Öğrenci Konseyi, Villauniversitaria, Compex, Tecnosport, Power Plate ve Maxifuel gibi kurum ve kuruluşlar bulunmakta.

Ana tema konuşmacıları konferans boyunca, triatlon, fizyolojik gereksinimler, anti doping, antrenman mesafesi, uzun mesafe triatlonları için yüzme ve bacak çalışmaları, yüksek seviyeli antrenman ve zirve dönemi (Taper), olimpik ve sprint triatlon arasındaki farklılıklar gibi konularda hakkında sunumlar yaptılar.

Ayrıca, Triatlon Bilim Konferansında, dünyanın dört bir yerinden gelen ve spor hekimliği, psikoloji, sosyoloji, antropometri (insan vücudunu ölçme bilimi) gibi konularda 66 bilimsel çalışma makalesi ve 27 bilimsel afişle sunum yapıldı. Seçilecek olan en iyi bilimsel çalışmalardan biri, “Journal of Human Sport and Exercise” İnsan Spor ve Egzersiz Dergisi’ de yayınlanacak.

Uzun zamandır sporun gelişimi adına triatlon ile bilimin beraber çalışması fikrini destekleyen, ITU Başkanı Marisol Casado’nun konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, "ITU’nün kuruluşundan buna yana geçen 30 yıl içerisinde, her zaman çok önemli olduğuna inandığım bir rüya gerçek oldu" ifadesini kullandı.

Alicante Üniversitesi’nde bir araya gelen “Ana Tema” konuşmacıları, yanlarında getirdikleri toplam 100 bilimsel makale, inceleme yazısı ve afişleri 3 gün boyunca kredili ders olarak sunumda bulundular. Aynı zamanda triatlonun geleceğinin, bilimsel manada şekillendirilmeye çalışıldığı tarihi konferansta, bilim adamları, akademisyenler, antrenör, öğrenci ve alanında uzman olan kişiler tarafından, “Sporun geleceği ve bilimin etkileri” konusu tartışıldı.

Kapanış konuşmasını yapan ITU Genel Sekreteri Loreen Barnett, “Komite, Ailcante’deki yapıyı koruyarak, 2013 yılında yeni olimpiyat döngüsü ile birlikte yeni konferans planlarını gerçekleştirecektir” şeklinde açıklama yaptı.

Konferansta işlenen konulara kısaca göz atıldığı zaman karşımıza çıkan konuların atletler için çok önemli olduğunu düşünüyorum. İşte bu konu başlıklarından birkaçı:

Farklı triatlon mesafelerindeki fizyolojik gereksinimler.
• Triatlonda etkili bir yüzme tekniğine nasıl sahip olunur?
• Tecrübeli triatletlerin deneyimleri - Açık kaynak etkinliği.
• Triatletlerde koşu tekniği.
• Triatlonda sakatlanma ve bilmemiz gerekenler.
• Triatlonda sakatlanma ve risk faktörleri.
• Yüzme yoğunluğunun elastik patlayıcı kuvvete etkisi ve ilişkisi.
• Sub maximal yüzmenin kanda oluşturduğu laktat ve sprint yarışlar sonrasında giderilmesi.

Bu ve benzeri konu başlıklarına bakıldığında, eminim benim gibi birçok sporcu böylesine önemli bir bilimsel konferansın ülkemizde de olmasını arzu etmiştir. Elbette bu türden organizasyonların büyük bir bütçeye ihtiyaç duyduğu açık bir gerçek, ama en azından konferansa konuyla alakalı Türk yetkililerin katılması çok büyük bir bütçe gerektirmeyecektir. Bu sayede bilimsel makale ve konferans notlarının temini ve paylaşımı mümkün olabilir. Triatlona gönül vermiş sporcuların bu türden resmi ve bilimsel dökümanlara ulaşabilmesi, triatlon konusunda okuyacak bilimsel kaynak sıkıntısı çeken sporcular için çok faydalı olacaktır, diye düşünüyorum.

Kaynakça: www.triathlon.org 

 
Toplam blog
: 180
: 4439
Kayıt tarihi
: 01.08.08
 
 

Kısaca -Yaş Grubu Türkiye Triatlon Şampiyonu, Vegan Triatlet, Türkiye Triatlon Federasyonu Eski B..