Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Aralık '11

 
Kategori
Alternatif Enerji
 

ITÜ'nün Hidrojenle çalışan Martısı

ITÜ'nün Hidrojenle çalışan Martısı
 

Enerji günümüzün en sıcak konularından biri. Endüstrileşme, kentleşme ve nüfus artıkça enerjiye olan ihtiyaç da katlanarak arttı. Ancak fosil yakıtlara (petrol, kömür, odun vbg.) dayalı enerji üretimi de sınıra gelip dayandı. Bu nedenle günümüzde petrole dayalı fosil yakıtların dünya piyasalarına sunumu ve bunun garanti edilmesi çok stratejik bir konu. Petrolün %90’ı da Kuzey Afrika ve Ortadoğu’da bulunuyor. İşte bu nedenle bu bölgede bir istikrarsızlık dünya enerji dengesini, ticaretini ve yaşamını derinden etkileyecektir. Bölgedeki hareketliliğin ana kaynağının asıl bu durum olduğunu dünyada enerji ile ilgilenen uzmanlar gizlemiyorlar.

İşte yakın gelecekte oluşacak enerji açığını kapatmak için dünya ülkeleri güneş, rüzgar, hidrojen, jeotermal, su, LNG gibi global ısınmaya yol açmayan veya etkisi çok az olan alternatif enerjilere yönelmeye başladılar. Bu çabalar ilk başta küçük küçük sistemler üzerinde denendi. Küçük bir rüzgar tirbünü, maket hidrojenle çalışan çamaşır makineleri, güneşle çalışan hesap makineleri gibi. Bu konuda üniversiteler de, hatta bizim üniversitelerimiz bile güneş enerjisi üzerine epey çalıştılar. Hatta ülkemizde güneş enerjisi ile çalışan arabaların yarışları bile yapılmaya başladı. Tabii bunlar ufak ama bilinçlenmeye dönük çabalardı.

Dünyada ise iş, bu arada daha profesyonel yapılmaya başlandı. Rüzgar santralları, güneş enerji santralları kurulmaya başlandı. Buralardan bugünlerde ciddi ciddi enerji elde ediliyor. Güneş enerjisi ise bedava kaynak olarak hevesleri de artırıyor. Bugün artık trafik işaret lambaları, müstakil evlerin elektrik ihtiyacının karşılanması, cep telefonlarının şarj edilmesi, bahçe aydınlatması, sıcak su üretimi, sokak aydınlatması, güneş arabaları, uçaklar, hesap makinaları, saatler, yapay uydular, soğutma sistemleri, fırın, solar ısıtıcı vbg. alanlarda güneş enerjisi çok yaygın bir biçimde kullanılıyor. Belki de gelecekde en yaygın kullanım alanı güneş enerjisi olacak. Hem bedava, hem sağlıklı, hem doğayla uyumlu. Çok optimum bir çözüm yani.

Tabii bu olanakların ülkemizde yaygın kullanımı hem ekonomiye büyük katkı salayacak hem de temiz, sağlıklı bir çevreye ve geleceğe kavuşmuş olacağız. Bu mutluluk verici bir şey. Bugün çıkan güzel bir haber var gazetede. ITÜ hidrojen ile çalışan ufak bir tekne yapmış, adına da Martı demişler. Bu tekne 1 kaptan ve 1 mürettabattan başka 4 yolcu taşıyormuş ve bundan sonra Haliç'de çalışmaya başlayacakmış. Gerçekten hidrojen teknesi mutluluk verici bir gelişme. Hem sintinede slaç oluşturmayan ve temiz su bırakması ile çevreyi de koruyan, yolcu taşıyarak masarflarını da çıkaran, hem de topluma karşı güzel, anlamlı, olumlu bir örnek. ITÜ’luleri kutluyorum. Darısı diğer üniversitelerimizin ve sanayimizin başına. Kimbilir belki gelecekte bu sistemler daha da gelişecek ve yolcu hatları vapurlarında, belediye otobüslerinde çok sık rastlayacağız. Halkımız da temiz, ucuz ve sağlıklı olanaklara kavuşacak.

 

 
Toplam blog
: 648
: 2341
Kayıt tarihi
: 13.09.11
 
 

1995 ODTU Fizik Lisans, 1998 ODTU Fizik Yüksek Lisans (Biyofizik)  mezunuyum. Özel sektörde kalit..