Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Ocak '09

 
Kategori
Sinema
 

İyi, kötü, acaip

İyi, kötü, acaip
 

Google görsel


Bir Kore yapımı, kovboy filmi: Kulağa ne denli acaip geliyor, değil mi?


Bir ‘hommage’ filmi (film klasiklerini anmak için yapılan yeniden çevrim ve yorumlar, örneğin ‘7 Samuray’ ve ‘7 Cesur Adam’ gibi), ‘İyi, Kötü ve Çirkin’ için.


Japonlar’ın ‘Cango’su (Django) iyi değildi, çünkü tersine çevrim katalizörü olarak, kendisi bir çalıntıcı olan, Batılı Tarantino’yu seçmişlerdi (filmdeki tek beyaz kovboy odur ve gerisi Japon’dur). Bu örnek ise mükemmel.


Bir aşırı yorum ama bu denli mükemmel bir hermenötik olabilir.


‘İyi Kötü ve Çirkin’de de triello (düellonun 3 kişiliği) vardır ve yalnızca 1 kişi kazanır ama 2 kişi sağ kalır. (Bakınız ‘Oyun Kuramı ve Triello’ metnim, blog no: 10997.)


Buradaki finaldeki trielloda ise, hazine olarak buldukları petrolün değerini anlamadan, kuyusunu havaya uçuran, 3 tane gelecekbilmez vardır ki bu bir Doğulu / Asyalı için inanılmaz Batılı bir ironi / ‘sence of humor’.


Finalden önce ise, tam acaip ve absürd bir çok uzun plan vardır: Acaip olan, en önde hazineye yol alır, onun peşinden sırayla, hepsi atlı 1. kötü ordu (bozkır çetesi), 2. kötü ordu (profesyonel katiller) ve 3. kötü ordu (Japonlar) gelir. Tam bir curcuna kopar ve ardından nefis bir plan gelir: İyi, bir ordunun içine dalar ve onları teker teker vurmaya başlar, onlar ise dost ateşi yaratmamak için hiçbirşey yapamaz.


Bu arada yabancılaştırma efekti olarak motorlu araçlar da vardır, çünkü öykü 1930’larda geçer.


Bölge olarak ise, Çin, Japonya ve Rusya’nın paylaşamadıkları ama aslında tek dünya fatihi Cengiz Han’ın ülkesi olan Moğolistan’ın bir bölgesi olan Mançurya’da geçer. Buradaki espri ise, bütün sarı ırkın (Çinliler’in, Japonlar’ın ve Koreliler’in) arasında, yabancılaştırma esprisi diye arada bir sarı kafa Ruslar’ın geçmesidir, bir de İngiliz centilmeni tipli takım elbiseliler vardı (yani, Batılılar taa o zamanlar oralarda petrol arıyorlardı, iması).


Sonuç: Çok başarılı bir çokkültürlülük aşısı ve melezlemesi: Çok ender raslanır böylesine.


Ayrıca, çok eğlenceli. Oldukça kanlı bir film olmasına karşın (100 kişiden fazla ölüm vakası var), espriler oldukça sık sıralanmışlardı. Esprinin gelişini kestirebiliyorsunuz ama cuk oturuyor ve yine gülüyorsunuz.


Dipnot: ABD’de İç Savaş’ın zenci köleleri çok ucuza pamuk tarlalarında çalıştırmak için yapıldığı için söylenir ama aslında petrol için yapılmıştır, bir tür ‘iktisadi kaynakların zorbalıkla yeniden dağıtımı’ vakası. Bunu da, bu film gösterdi.


Filmin bilgileri:


http://www.imdb.com/title/tt0901487/

 
Toplam blog
: 2216
: 514
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Serbest yazarım. 1960 doğumluyum. BÜ İşletme mezunuyum. ..