Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Ağustos '06

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

İyi espri nasıl yapılır?

İyi espri nasıl yapılır?
 

İnsanlar düzeyli espiri yapan insanlara güvenirler. Böyle bir mizah anlayışına sahip insanların mutlu olduğu ve işini severek yaptığı kolaylıkla anlaşılır. Espiri gücünü artırmak yada geliştirmek ise zaman ister. Peki ne yapmak lazım?

1. Karşınızdakinin mizah anlayışını inceleyin. Bazıları belden aşağı bazıları karadeniz fıkraları severler. Bazıları kıssadan hisseli, bazılarıda Amerikan espirilerini severler. Karşınızdaki neye güler? Ne tür espiriler yapar? Sadece gülümsediği şeyler nelerdir? Bazıları sadece espirilere gülerler bazıları ise gerçekten espiriyi yaratırlar. Karşınızdaki hangi tarafta? Unutmayın herkesin espiri anlayışı farklıdır. Karşınızdaki belden aşağı fıkra anlatmayı seviyorsada kimsenin onu belden aşağı fıkra anlatan bir adam olarak tanımasını istemez. İnsanların espiri anlayışlarının reklamını yapmayın.

2. Doğru espiriyi yakalamak. Espiri yapacaksanız sonunda güçlü bir etki bırakmasını istersiniz. Espirilerde doğru kelime kahkahayı tetikleyen kelimedir ve muhtemelen en son söylenen kelimedir. Ancak unutmamanız gereken şey bir espiriye “çok komik olan bu espiriyi dinle” başlamamaktır.

İyi bir mizah anlayışı birbirinden farklı iki görüşü bir araya getirmeye dayanır. Yani bir devlet adamı ve beberon çizildiğinde birbirinden çok farklı ortamlarda bir araya gelecek iki objeyi bir espiride yan yana getirirsiniz.

3. Şekle girin. Espiri yeteneği egzersiz ile gelişir. Ütü yapmayı öğrenmek gibi , gittikçe hangi ayarda ne kadar süre ile yapacağınızı öğrenirsiniz.

4. Hafızanızı Dinlendirin. Siz mutluyken güldürürsünüz ve güldürdüğünüz insan rahatlar. Stresli iken komik olmak zordur. İğneleyici espiriler ise tersine döner ve size zarar verebilir. Kendinizi pozitif tutabilmeniz için birkaç öneri;

a. Sizi güldürecek yada neşelendirecek bir şeyi hep telefonunuzun yanında tutun

b. Masanızda size güzel şeyleri hatırlatacak bir fotoğraf tutun.

c. Değişik bir şey yapın – oturuyorsanız kalkın, kalabaklıksa yalnız kalın, müziği açın vb.

d. Birileriyle sohbet edin.

5. Fizik duyguyu yönlendirir. Fiziksel olarak rahatsızsanız keyifli olmanız zorlaşır. Fiziksel egzersiz ve beslenmenize dikkat etmenizde fayda var.

İyi bir gülümseme yaratmanın en iyi yollarından biri ayna çalışmasıdır. Aynada gülümsediğinizde neye benzediğinize bakın. Beğendiğiniz gülümsemeye ilişkin kas hareketini ezberleyin ve daha sonra yapın.

6. Hikaye Gücü. Karşınızdakini etkilemenin en önemli yollarından biri şahsınıza ait hikayeler anlatmaktır. Bu birebir ilişki kurmanın ve canlı bir sohbetin en iyi yoludur. Başınıza gelen komik olaylarla başlayın. Sık sık başınıza gelen komik olayları anlatın. Kendi hikayelerinizi başkalarına anlatmak çok iyi bir egzersizdir. Bu hikayeleri anlatırken size ilişkin güvenli geçmişi kullanın, her zaman orijinal, farklı ve keyifli olanları seçin.

7. Parti planlayın. Bu uç bir öneri. Herkesin birbiri ile espirilerini paylaştıkarı küçük bir oyun oynayın.

8. Kısa espiriler yapan olmak. Kendinize hedef koyun. Her toplantının sonunda yada konferans konuşmasının başında bir espiri yapın.

9. Espiriyi anlatmamak Espiri yapmıyorsanız bile masanızın üstündeki bir biblo, arabanızdaki bir çıkartma espiriyi içeriyor olabilir. Önemli olan mizaha yada espirilere olan ilginizdir.

10. Çok zorlamayın Komik olmak için kndinizi ne kadar çok zorlarsanız o kadar az komik olursunuz.

 
Toplam blog
: 578
: 5372
Kayıt tarihi
: 23.06.06
 
 

Superonline danışmanlık, İktisat Bankası' nda ilk palm bankacılığı uygulaması, 5 yıl Garanti E-Ticar..