Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Ekim '14

 
Kategori
Futbol
 

İyi Futbolcu ve Teknik Direktör nasıl olur ?

İyi Futbolcu ve Teknik Direktör nasıl olur ?
 

TEKNİK DİREKTÖR VEYA FUTBOLCU OLMAK MARİFET İSTER ANCAK MARİFET İLTİFATA TABİİDİR.


Futbol oynamak öncelikle bir yetenek ve teknik gerektiren özel bir sanattır.        Bu sanatı eğer tam olarak benimseyen bir kişi, elbette futbol hayatında çok güzel neticelere imza atar. Futbol çok ciddiyet gerektiren, kendine has özellikler içeren özel bir merhaledir. Herkes futbolcu olamaz. Futbol oynamak yürek ister. Futbolu çok ama çok iyi benimseyerek onu max. seviyede oynamaya gayret etmek gerekir. Futbolcu  kendini her zaman geliştirmeye ve yenilemeye hazır hissetmelidir.

Futbolda öncelikle kale çok önem arz eder. Kalede bulunan kişi; çok özel yeteneklere sahip, kendini yetiştirmiş, bulunduğu kaleye hakim, çok iyi bir kaleci olması gerekir. Kaleci her zaman topa odaklanmalı ve her zaman konsantre seviyesi max. düzeyde olmalıdır. Bazı durumları önceden tahmin edebilme kabiliyetine sahip olmalıdır. Fırsatları her zaman takip etmeli ve takımını her şekilde, her şart altında sırtlamayı çok iyi bilmelidir. Örneğin penaltı durumunda, özellikle topa çok iyi odaklanmalı ve topun karşı takım oyuncusunun ayağından çıkışını, çok ama çok iyi takip etmeli ve acele sağa sola yatmamalıdır. Birde penaltı atışını kullanan karşı takım oyuncusunun el kol ve yüz mimik hareketlerini  çok iyi takip etmeli ve  nereye vuracağını, üç aşağı beş yukarı tahmin edebilmelidir. Özellikle; o oyuncunun nasıl penaltı kullandığını, önceden muhakkak izlemeli, hemen hemen tüm takım oyuncuları hakkında bilgi sahibi olmalıdır. Bu bilgiler kalecinin işini yüzde 60 oranında kolaylaştıracaktır. Birde özellikle gelmiş geçmiş kalecilerin kaset ve videolarını çok iyi izlemeleli onlardan kendine güzel dersler çıkarmalıdır. Kendini yetiştirecek her programı muhakkak takip etmeli ve kendine değişik yetenekler kazandırmaya çalışmalıdır. Yani sürekli değişim ve gelişim içinde olmalıdır.

İkinci önemli görev ise; defans oyuncularına düşmekle birlikte, defans oyuncuları, karşı takım forvet oyuncularını, adam adama tam olarak marke etmeli, onları yerlerinden bile oynatmamalıdır. Topa her şekilde sahip olmaya gayret etmelidir. Karşı takımın özellikle forvet oyuncularının, daha önceki maç kasetlerini çok iyi analiz edip, o oyuncuları tam manasıyla, ne şekilde bir hareket yapacağını, önceden çok ama çok  iyi tahlil etmelidir. Çünkü bazı oyuncuların stili muhakkak bellidir. genelde belirli bir kalıp içinde olurlar. Yani değişiklik çok az olur. O durumada futbolcu her zaman kendini hazır hissetmelidir. Ona göre davranmalı ve onları çok iyi bir marke veya kıskaç altına almalıdır. Onlara adım atacak yer bırakmamlıdır.

Gelelim orta saha oyuncularına; orta saha oyuncuları takımın beynidir. Bunlar arı gibi veya karınca gibi çok çalışkan olmalıdırlar. Çok iyi top dağıtmalı ve forvet oyuncularını çok iyi beslemelidirler. Orta yapmayı çok ama çok iyi çalışmalıdırlar veya çok iyi öğrenmelidirler. Özellikle serbest vuruşları çok ama çok yi bir şekilde değerlendirerek, takımı her zaman domine etmeyi çok iyi bilmelidirler. Serbest vuruş demişken; bunu da takımın çok ama çok iyi çalışması ve bu konuda yetenek gösteren oyuncuları, bu yönde çok iyi eğitmeli, onları her zaman şut çalışması yapmaya teşvik etmelidir. Kaleyi gördükleri yerden çok ama çok şut atmalarını, özellikle istemelidirler. Ne olursa olsun, maç içinde ne kadar şut atarsan, kazanma şansın o derece yükselmiş olur. Birde, futbolda pres çok önemlidir. Her zaman pres yapacak bir çok oyuncu takım için çok ama çok gereklidir. Karşı takımın hareket etmesini tam manasıyla sıfıra indirir.

Son olarak forvet oyuncularını ele aldığımız da ise;  bu oyuncular gol koklamayı çok ama çok iyi bilmelidirler. Bunlar özellikle, gol yollarında çok iyi vuruşlar çıkarmaya, gayret etmelidirler. Her şutu gole çevirebilecek, seviyeye gelmelidirler. Özellikle ortalarda, çok iyi yer tutarak, takımın gol yolunda başarı sağlamasını hızlandırmalıdırlar. Kafa toplarını, çok ama çok iyi değerlendirerek, gol vuruşunu, tam olarak yerine getirmelidirler. Gol atmak ustalık gerektiren bir özellik olmakla birlikte, gelmiş geçmiş büyük golcülerin, kaset ve videolarını iyi irdeleyerek onlardan birşeyler kapmaları ve kendilerini sürekli yenilemeye ve geliştirmeye çalışmalıdırlar. Gol yollarında nasıl bir değişik hareketle, başarılı olabilirim düşüncesi içinde  olmaları her zaman kendilerinde hakim olmalıdır.

Burada özellikle vurgulanması gereken bir durum da; kenardaki Teknik Direktölük yapan kişinin kendini gerçekten bir takıma kabul ettirmesi ve gereken tüm bilimsel ve teknolojik bilgilere sahip olarak, dünya futbolunu çok iyi analiz etme yeteneğine sahip olması gerekir. Maçları; özellikle çok iyi analiz ederek, futbolcuların genel durumunu, sürekli  ama sürekli takip etme yolunda olmalı ve özellikle maçları  canlı canlı izlemeye gayret etmelidir. Futbolcuları açık seçik tam olarak analiz etmelidir. Elindeki futbolcunun yeteneklerini iyi tespit ederek, onu en iyi  yerde oynatmaya çalışmalıdır. Futbolcuyu küstürmemeli ve onu her zaman başarıya aç bir hale getirmelidir. Onun yeteneklerini, sahaya yansıtması için gereken psikolojik ve moral yöntemlerini veya her türlü çalışmayı, kendisine çok iyi sunarak, onu her zaman adeta  savaşa hazır, bir asker haline getirmelidir. Sürekli yenilik içeren antreman programları ortaya koymalı ve futbolcuların gelişimini sağlayan yöntemleri, her zaman uygulamaya çalışmalıdır. Bu yöntemi özellikle ama özellikle, çok iyi benimsemelidir. Yöntem; kazanamıyorsan kaybetmeyeceksin. Karşı takımı resmen kilitleyeceksin. Onlara adım atacak yer bırakmayacaksın. Gerekirse maçın 0-0 bitmesini sağlayacaksın. Gol atamıyorsan, kesinlikle gol yemeyeceksin. Bu prensipleri tam olarak yerine getireceksin. Bir de teknik direktör kendine göre bir kadro oluşturmalı ve oynamak isteyenleri yani kendi ile maç kazanmak isteyenleri her zaman yanında bulundurmalıdır. Ülkenin her tarafını hızlı bir şekilde tarama yaparak, gerçekten futbola yatkın yetenekli oyuncuları keşfetme yolunu, her zaman uygulamaya devam etmelidir. Gençleri her zaman ön planda tutarak, onların gelişmelerine fayda sağlamalıdır. Onları sürekli oyunlarda oynatarak, durumlarını tam olarak analiz etmeli ve onları adeta  bir silah gibi kullanmayı çok ama çok iyi bilmelidir. Elindeki elmasların veya cevherin  değerini, çok ama çok iyi bilmelidir.               
   

 
Toplam blog
: 94
: 1680
Kayıt tarihi
: 20.06.14
 
 

Üniversite, Kamu Yönetimi, Yerel Yönetimler, Çalışan, İyi bir kariyer sahibi olmak, Kitap okuma, ..