Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Temmuz '09

 
Kategori
Haber
 

İyi ki doğdun Mandela !

İyi ki doğdun Mandela !
 

"Mücadele benim hayatımdır. Hayatımın sonuna kadar siyahların bağımsızlığı için mücadele edeceğim." Özgürlüğün ve insan haklarının modern savaşımcısı Nelson R. Mandela bugün 91. yaş gününü kutluyor. “İyi ki doğdun Mandela”.. Afrika ve Dünya halkları çileli ömrünü taçlandıran en büyük ödülünü seni daha iyi anlamaya ve her yerde içtenlikle anmaya çalışarak verecek.

1942 yılında ülkenin ilk siyahi avukatı unvanını alan Mandela, 1944 yılında katıldığı Afrika Milli Kongresi’nde gençlik başkanlığından liderliğe giden yolda yirmi yedi yılını hapislerde geçirmiştir. Esmer yakutundan bedeninde elmas kesmiş gözlerinde derin hüzünle bitmez umut katışalı belki de asırlar olmuştur.

Mandela, mücadele bayrağını “halkının büyük çoğunluğu siyahlara oy hakkı bile verilmeyen” dönemde yükseltmiş, nihayet, 1993'te Güney Afrika Devlet Başkanı De Klerk ile birlikte Nobel Barış Ödülü'nü kazanmıştır.

Mandela’nın savaşımı, Gandi’ye benzer yönler taşısa da, onunkinden farklı olarak yalnız barışçıl değil daha sert yöntemleri de içermiştir. Nasır’dan farklı olarak, eski sömüren ülkelerinde davasını anlatmak ve dayanışma sağlamak için dolaşmış ve uluslar arası destekle de hem kendini hem de halkını özgürlüğe kavuşturmuştur. 60’lı yıllarda İngiltere’de siyasal lobi yapabilmiş, sosyalist ülkelerden ise para ve silah yardımı alabilmiştir.

Güney Afrika 1990’ların ikinci yarısından itibaren eskisiyle kıyaslanmayacak bir kalkınma sürecine girmiştir. Bunda ırk ayrımcılığının sona erdirilmesinin, özgürleştirici siyasanın ve yaratılan iç barış ortamının katkısı diğer tüm etmenlerden daha fazladır. Şimdilerde Dünya Kupası düzenleyecek birikimin sahibidir. Halkının özgürlüğü genişledikçe, ülkenin saygınlığı da artmaktadır.

Mandela dünyanın en ünlü mahkumu ve en ünlü özgürlük savaşçılarından biridir. O’na en büyük ödülü verecek olan insanlığın ortak vicdanı ve tarihtir. Mandela, ülkemizde yeterince tanınmakta mıdır, bilemiyorum. Ancak, 8 Nisan 1992'de kendisine verilmesi kararlaştırılan ‘Uluslararası Atatürk Barış Ödülü’nü reddetmesi kuşkusuz Türk halkını üzmüştür. Mandela’nın bu tepkisi sanırım Atatürk’e değil, daha çok ödülün verildiği yıllara damgasını vuran siyasetçilerimize yönelikti.

Mandela’nın ülkesi ve Afrika’daki çocuk ve gençlerin, “özgürlüğü ve bağımsızlığı karakteri” bilen, anti-emperyalist savaşın kahramanı büyük kurucuyu daha yakından tanımaları kadar, bizlerin de Afrika’yı daha yakından tanıma olanaklarımızın artması çok yerinde olur.

Evet, iyi ki doğdun Mandela! "Mandela ... Afrika!"

 
Toplam blog
: 374
: 491
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Merhaba! Toplumsal, siyasal, ekonomik ve kültürel olgularla ulusal ve evrensel düzlemde ilgilenme..