Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Mayıs '09

 
Kategori
Pratik Bilgiler
 

Izgara yapmanın püf noktaları

Izgara yapmanın püf noktaları
 

Bu yazıyı okudun mu?


Malumunuz olduğu üzere bizim yemek kültürümüzde Izgaranın çok büyük önemi vardır.

Her bölgemizin kendine has ızgaraları meşhurdur. Örneğin; Adana Kebabı, Urfa, Gaziantep gibi illerimizin de kendilerine has kebap çeşitleri vardır.

Hafta sonları pikniğe giden halk da piknik alanında mangal yakmayı sever!

Herkese çok kolay gibi gelen bu mangalda pişirmek, aslında kolay olduğu kadar zordur da. Eğer kıvamını tutturamazsan, yaptığın ızgaranın hiçbir önemi kalmaz!

O nedenle Izgara yaparken nelere dikkat edilmesi gerektiğini bilimsel verilere dayanarak sizlerle paylaşmak istiyorum.

Izgarada pişen yiyecekler diyet yapanlar için ve şeker hastalığı olan kişiler için faydalı olduğu uzman görüşüdür.

Izgara, sağlıklı bir pişirme yöntemi olmasının yanı sıra yiyeceğe pişme sırasında özel bir lezzet katar. İşte o pişirme ve lezzet katmanın püf noktalar:

1- Yağlı et ve köftelerden kaçınmak gerekir. Izgaramızı deniz ürünleri ve yağsız et parçalarıyla doldurmak en iyisi. Özellikle yağlı köfteler ve sucukları yemek zorunda değilsiniz, (kendinizi o tür ürünleri yemek zorunda hissetmiyorsanız) Tavuk, balık, sığır filetosu ya da bonfile gibi daha sağlıklı seçenekleri tercih edebilirsiniz.(Tabi bu birde cüzdan sorunu!)

2- Tavuğun derisini yüzmek en mantıklısı. Böylece kalori ve doymuş yağdan kurtulabilirsiniz. Bildiğiniz gibi (Uzmanların söylemlerine göre) doymuş yağ kalp hastalığı riskini artırıyor.

3- Etlerinizi, kasaptan aldıktan sonra sirkeli suda dinlendirin. Et dinlendikten sonra sirke, zeytinyağı, limon suyu, sarımsak, ezilmiş Kekik ve Biberiye koyarak yapacağınız karışım, etinize ayrı bir lezzet katar...

4- Izgara dışarıdan bakılınca kolay görünebilir. Ancak, ızgaranın nasıl yapıldığını biliyorsanız kolaydır. Bir parça eti ne sıklıkta çevireceğinizi ve bunu ne zaman yapacağınızı biliyor musunuz? Buna benzer basit ızgara sırlarını sizin için aşağıda yazdım. Bunları öğrenerek, daha eğlenceli, sağlıklı ve güzel ızgaralar yapabilirsiniz.

5- Biraz biber, domates, patlıcan ve mantarı da şişe dizebilirsiniz.

* Bu zevk anında, kömürlü ızgaralar kullanılacaksa meşe odununun kömürü kullanılmalıdır. Çünkü meşe kömürünün kalorisi yüksek olduğu için uzun süre ısı verir. Ayrıca yiyeceğe pişme sırasında özel bir lezzet katar.

* Izgarada et ile ateş arasında en az 10 cm mesafe olmalıdır. Daha yakın olursa yüksek ısı etin dışındaki proteinleri katılaştırır ve ısının içeri girmesini engelleyerek, dışının pişmesine rağmen içinin çiğ kalmasına, aynı zamanda kanserojen maddelerin oluşmasına neden olur. Mesafe fazla olursa ısı et ulaşamaz. Etin içindeki su buharlaşırken et pişeceği için haşlama et tadı oluşur. Izgaranın üzerinde Et, Tavuk, Balık için ayrı ayrı bölümler bulundurulmalıdır. Aksi takdirde koku ve lezzetler birbirine karışır.

* İyi bir ızgara yapabilmenin ilk şartı ızgaranın ısı derecesinin iyi ayarlanmasıdır. Etler Mutlaka önceden ısıtılmış ızgaraya konulmalıdır. Soğuk ızgara teli üzerinde başlayan ve giderek ısınan bir ızgarada et asla istenildiği gibi pişmez. Izgaranın ısısı 250 0C civarında olmalıdır.


* Büyük parçalı etlerin yavaş yavaş pişmesi gerekir. Bu nedenle büyük etler 150 0C’de pişirilir. Küçük parçalı etler ise 250 0C’de pişirilir. Etler ızgarada pişerken sık çevrilmemeli. Bir tarafı piştikten sonra diğer tarafı çevrilmeli. Izgarada pişen etlerin pişmişlik derecesi kişinin isteğine göre ayarlanabilir.

Izgarada pişen etleri çevirmek için mutlaka maşa kullanılmalıdır.

Haydi, kolay gelsin. Ve de Afiyet olsun…

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..