Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Eylül '21

 
Kategori
Beslenme / Diyet
Okunma Sayısı
35
 

Izgara Zeytin Nedir

Zeytin… Kahvaltılarımızın vazgeçilmezi. Siyah, yeşil, kırma, çizme… Her haliyle şifa ve doğanın bize sunduğu en güzel meyvelerden sadece biri… Zeytin de ne kadar kıymetli olduğunun farkında aslında. Üzerine kitaplar yazılıyor, araştırmalar yapılıyor, kongreler düzenleniyor.  Sadece yağı bile hayatımızın önemli bir parçası. Zeytin işlenirken, onunla bir bebek gibi ilgilenmek ve özen göstermek gerekiyor. Bu sadece onda değil birçok gıda işlemesinde geçerli aslında, zeytinde biraz daha ön plana çıkıyor diyebilirim. Bu hafta zeytine farklı bir açıdan bakacağımız bir durum söz konusu. Bakalım daha önce duydunuz mu? Yoksa yine “Şimdi senden duydum özgecim.” iç seslerini mi duyuyorum?

Izgara Zeytin!

Aslında mantığı basit, adından da anlaşıldığı gibi. Mantığı basit olsa da özen isteyen bir üretim az önce de bahsettiğim gibi. Izgara zeytin üretimi yeni yeni hayatımıza dahil oluyor… Şimdilik hayranları çok fakat hiç duymayan bir kesim de mevcut. Izgara zeytin üretiminde, belli bir çeşit yeşil zeytin kullanılıyor ve zeytinlerin çekirdekleri çıkartılıyor. Ardından zeytinlere hafif bir kurutma işlemi uygulanıyor. Zeytinlere tahmin ettiğiniz gibi alttan ve üstten olmak üzere ızgara telleri ile ısı uygulanıyor. Zeytinin üzerindeki çizgiler ve hafif hissedilen bir tat değişimi ızgaraya ait…  Üreticinin tercihine göre ise farklı baharatlar ve yağlı salamura ile karşınıza çıkıyor.  “Grilled Olives” olarak dünya genelinde gerçekleşen bir üretim bu…

İnsan şöyle düşünüyor: “Neden bunca zaman birinin aklına bu gelmemiş?”  İşte hep böyle zaten… Yeni bir ürünün oluşumu ve geliştirilmesi hep bu soruyla başlar. Limon dolgulu yeşil zeytin? Sarımsak dolgulu yeşil zeytin? Bunları da daha önce duymadım, itiraf etmeliyim ki ızgara zeytin hepsinden daha ilginç geldi. Diğer ülkelerde yapılan bu üretimlerin ülkemizde de olması güzel. Bu tarz üretimleri daha da geliştirip fark yaratmanız ise çok daha güzel…

Not: “Izgara zeytin yazıyı okusa mest olur, salamuranın içine bayılır.”

Sağlıkla Kalın!

Gıda Yüksek Mühendisi

Nermin Özge Çağlar

 

 

ETEM SEVİK bu blog'u önerdi.

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
Toplam blog
: 344
Toplam yorum
: 43
Toplam mesaj
: 0
Ort. okunma sayısı
: 309
Kayıt tarihi
: 20.02.15
 
 

Gıda Yüksek Mühendisi  ..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster