Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Ağustos '19

 
Kategori
Kent Yaşamı
 

İzmir Büyükşehir'den Beklentilerim

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden Beklentilerim

Bu gün 3. İzmir buluşması var. Bende davetliydim. Ama dışarı çıktığımda kırılan elim sağa sola çarpınca acıyor. Rapor sürecim devam ediyor. Ve zorunlu olmadıkça dışarı çıkmıyorum.

Yerel seçimler yapıldı. Ve yeni bir Büyükşehir belediye başkanı göreve başladı. Geçen dönemde en büyük şikâyetlerden biri belediye başkanıyla birebir görüşememekti. Bence belediye başkanları ve yönetim halkla iç içe olmalı. İnsanlarla temas içinde olmak yerel yönetim için bir kazanımdır.

İzmir kent konseyine dair. İzmir kent konseyinin bir binası vardı. Kadın engelli çocuk ve gençlik meclisleri çalışma grupları ve ana yürütme kurulumuz vardı. Bu merkezde birçok Faaliyet yapılıyordu. Anlaşmazlıklar yüzünden binadan tahliye edilerek bir büroya hapsedildi. İlçe kent konseyleri, İzmir kent konseyinden daha fazla çalışıyor. Bu gidişle bizlerde ilçe kent konseylerine dâhil olarak yolumuza devam edeceğiz.

Engelli meclisine dair. Engelli meclisi şu an çalıştırılmıyor. Kente yönelik görüş alışverişlerinin yapıldığı ve birçok Faaliyet ve etkinliğin yapıldığı engelli dernekleri ve konuya ilgi duyanların bir araya geldiği bu yapı bilerek ve isteyerek yok edildi. İzmir kent konseyi ve engelli meclisleri seçimleri yenilenerek tekrar aktif hale getirilmeli. Mümkünse güzel ve yeni bir binada hizmetlerini sürdürmeli.

Engelliler şube müdürlüğü. Büyükşehir belediyesine bağlı engelliler şube müdürlüğü var. Faaliyetlerinin arttırılmasını öneriyorum. Hobi kursları güzel ama mesleki eğitim kursları rehabilitasyon bakım hizmetleri ve diğer konularda da Faaliyetler olmalı.

İzmir erişilebilir mi İzmir Ülkemizin önde gelen büyük şehirlerinden. Ne yazık ki engelliler için erişilebilir bir şehir değil. Bilgiye erişim. İnternet sitelerinin çoğu görmeyenlere uygun dizayn edilmemiş. Merkezi ve yerel idareler sosyal medya internet sitesi e-posta ve diğer gönderilerinde JPG'li duyurular değil de metin halinde duyurular göndermeliler. İzmir'de süreli yayınlar görmeyenlerinde ulaşabileceği formatlarda da hazırlanmalı. Hizmete erişim. Belediyelerde engellilere hizmet önceliği var. Bu güzel bir olay. Bazı Devlet hastanelerinde örnek Dokuz Eylül Üniversitesi ve Yeşil yurt devlet hastanesinde hizmet önceliği yok. Ve görmeyenlere refakatçi verilmiyor. Mekânsal erişilebilirlik. Evimizden çıktığımızda daha bina girişlerinde uygunsuzluklar buluyoruz. Kaldırımlar masalar sandalyeler ve arabalar tarafından işgal edilmiş. Belediyeler esnaftan işgaliye alıyor. İşgaliyeyi alan esnafta yayılabildiği kadar yayılıyor. Ya işgaliye alınmasın yâda denetimler arttırılsın.

Diğer bir önerimiz de farkındalık çalışmaları. Broşürler kısa film süreli yayınlar ve farklı etkinliklerle farkındalık çalışmaları arttırılabilinir. Engellilerle ilgili ve diğer çalışmalarda merkezi ve yerel idareler birlikte hareket etmezse istenilen başarı sağlanamaz. Ortak akıl süreçleri devam ederse engellilerle derneklerle düzenli toplantılar yapılırsa hızlı mesafe alınır.

Sosyal sorumluluk projeleri. Üniversiteler Büyükşehir ve dernekler engelliler ve aileleriyle birlikte etkinlik ve Faaliyetler yapmaları iyi olur. Engelli ve engelsiz birlikte yaşama kültürünü arttırıcı Faaliyetler harika olur. Geziler piknikler sanat ve spor etkinlikleri kent konseyi tekrar aktif hale gelirse projeler etkinlikler Faaliyetler daha planlı ve programlı yürür.

Salih Arıkan, Tel: 0506 514 96 93

 
Toplam blog
: 1156
: 67
Kayıt tarihi
: 17.11.16
 
 

1977 Manisa Akhisar'da doğdum. 1986 İzmir Bornova İzmir Körler Okulu'na başladım. 1997 İzmir Karaba..