Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Kasım '07

 
Kategori
İzmir
 

İzmir'deki Orta Asya: Kımız Çiftliği

İzmir'deki Orta Asya: Kımız Çiftliği
 

Hani diyordu ya Şair: “<ı>Dört nala gelip Uzak Asya’dan Akdeniz’e; bir kısrak başı gibi uzanan bu memleket bizim.” İşte o Uzak Asya ile Akdeniz’e uzanan kısrak başının en uç burun noktası, güzel İzmir’i iç içe harman eden çok enteresan bir yer Kımız Çiftliği ya da nam-ı diğer Kazak Vadisi.


İzmir’e sadece yarım saat mesafede. İzmir-Ankara yolundan devam ederken Kemalpaşa ayrımından sağa kıvrılıyor ve bu şirin Batı Anadolu ilçesini de Torbalı-Selçuk istikametine doğru geçtikten yaklaşık dört kilometre sonra, yine sağdaki toprak yoldan sekiz yüz metre daha içeri girip Kazak Vadisi-Kımız Çiftliği’ne ulaşıyoruz. Bulabilir miyiz, yolu karıştırır mıyız diye hiç endişe etmeyiniz, yol üzerinde bol miktarda tabela-levha mevcut.


Çiftlik; zeytin, çam ve çok çeşitli meyve ağaçlarından oluşan yemyeşil bir ormanın yanı başında hemen. Coğrafi konumu itibarıyla, Nif Dağı’nın eteklerinde yerleşik.


İçerisinde, normalde kıl ya da keçe çadırdan olur ama turistik amaçlı ve sabit olarak düşünüldüğü için betonarme inşa edilen bir “otağ” mevcut. Tamamen Kazakistan Türkleri’nin yerel özelliklerine göre dizayn edilmiş içi. Yöresel el sanatı ürünlerinin tanıtımı ve satışı yapılıyor, Kazak kıyafetleri içindeki personel tarafından.


Ve tabi ki geleneksel Orta Asya mutfağı yemeklerinin servis edildiği bir lokanta mevcut çiftlikte. Kazak, Özbek ve Kırgız Türkleri mutfağından sunulan seçme örnekler içinde neler yok ki? Özbek pilavı, bavursak, kaz sucuğu, dana etli sebze, kavurdak, şaşlık, buharda pişmiş mantı, kömürde tavuk budu, çiğ börek, kespe köje çorbası hemen aklıma geliverenler.


Çiftlikte beslenen koyun ve keçilerin sütünden üretilen enfes yoğurt ve peynirler de alıcıları için bulunmaz nimet niteliğinde.


Orta Asya Türk kültürü içinde en baskın motif olan atlar, Kazak Vadisi’nin olmazsa olmazları. Orta Asya atları değil yalnız bunlar. Avusturya orijinli Haiflinger cinsi, oldukça uysal ve bol süt veren safkan kısraklar. Kımız Çiftliği’nin ziyaretçileri, ücreti karşılığı, isterlerse at binebilme imkanına da sahip oluyorlar. Manejde binilebildiği gibi geniş çiftlik arazisinde ve ormanda da rehber eşliğinde at binmenin keyfini çıkarabiliyorsunuz.


At binmekten ürken ziyaretçiler ise binlerce gelincik, papatya ve çeşitli çiçeklerle, yemyeşil çim ve ağaçlarla bezeli orman içerisinde, doğa yürüyüşleri yapabiliyorlar.


Burası minyatür bir Kazakistan. Ve bu Orta Asya köşesinin tartışmasız en orijinal figürü, çiftliğe adını da veren, Türklerin en eski milli içkisi “kımız”. Malum, at sütünden yapılıyor. Mayalı ve hafif alkollü bir içki. Sulu ayran kıvamında. Kafkas Türkleri’nin mucizevi içeceği kefiri andırıyor tadı. Ve kımızın onlarca, sağlığa faydalı yönü, bilimsel yayınlara geçmiş.


En iyi kımız, en az iki defa yavrulamış kısrağın sütünden elde edilebiliyor. Ve Kazak Vadisi-Kımız Çiftliği’nde bulunan Alaş Kımız Üretme Ünitesi, Türkiye’nin ilk ve tek kımız imalatı yapan birimi.


İzmir ve bölgesinde yaşayanlar ve burayı özellikle görmemiş olanlarımız için müthiş bir hafta sonu gezisi olabilecek özellikteki Kımız Çiftliği’ni en az bir kere ziyaret edin derim.


Not: Yazı fotoğrafı www.wowturkey.com adlı siteden alınmıştır.

@Geçen sene bugün “Aşk Oyunu 3-5-2 Sisteminde Oynanır - Defans”: http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=14719

 
Toplam blog
: 898
: 3759
Kayıt tarihi
: 09.06.06
 
 

İzmir'de yaşıyorum.    Çok uzun yıllar öncesinden başlayıp, hiç ara vermeden bugünlere kada..