Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Ağustos '11

 
Kategori
İzmir
 

İzmir Enternasyonal Fuarı 80 yaşında

İzmir Enternasyonal Fuarı 80 yaşında
 

Uluslararası İzmir Fuarı 80 Yaşında.


İzmir Enternasyonal Fuarı 80 yaşında.  

Ne güzel ve unutulmaz koskoca bir ay. İple çekerdik 20 Ağustosu. Basmane (yada 9 Eylül) kapısından girince sağda fuarın kurucusu Dr. Behçet Uz'un yeşillikler içindeki heykeli karşılardı konukları. Hemen ardında Manolya. Zeki Müren'i dinlemek için sevenleri evlerinden getirdikleri kilimleri sermişler çimenlere, bekliyorlar Sanat Güneşimizi... saatlerce.  

Malûm, fuar kapanınca okullar açılacak. Her türlü kırtasiye, defter, kalem, silgi, kaplama kağıt çeşitleri... neye ihtiyacınız varsa bu alanda bulabilirsiniz. Ekici Över çay bahçesi girişte solda. Fasıl başlamış, solistler daha sonra çıkacak.Bu yıl Barış Manço'mu var yoksa Cem Karaca mı? Bu sene daha kimler geldi acaba, insan merak ediyor. Gazetelerde boy boy reklamları görmediyseniz afişler burada. Bakabilirsiniz.  

Lunapark. Çocuklar için fuar burası. Bütün oyuncaklara defalarca binmek isteyen çocuklara bi de uçan balon alırsanız onların ne kadar mutlu olduğunu görürsünüz. Ancak.. fuarın içinde tur atan minyatür trene bindiklerinde mutlulukları daha da artacak. TCDD'den daha çok yolcu taşıyor minyatür tren. 15-20 dakikada bir tüm vagonlar doluyor. Binemeyenler sonraki sefere. Çocuklarla birlikte anneler-babalar ve tren özlemini gidermek isteyen herkes bu treni seviyor.  

Daha girişte bu kadar hareketlilik sizi yormuşsa Villa çay, Menekşe çay bahçelerinde kısa bir soluk alabilirsiniz. Meşhur Kemeraltı turşularının tadına muhakkak bakmalısınız.  

Her yerden bir ses, her yerden bir müzik. Çamlık Senar'da tiyatro olabilir. Ya Gazanfer Özcan-Gönül Ülkü var ya da Ali Poyrazoğlu.  

Dosdoğru giderseniz Göl Gazinosu ve deniz bisikletlerinin önünden 26 Ağustos kapısına ulaşırsınız. Herhalde çıkacak değilsiniz. İyisi mi sola dönün, Dağ gazinosunun önünden Montrö kapısına kadar yürüyün. Sağa bakın, biraz yukarı. Paraşütle atlayanları gördünüz mü? Cesaretiniz varsa... buyrun! Kulenin etrafında küçük küçük hediyelik eşya standları da var. Türk Hava Kurumu'nun standındaki çekilişe katılın, muhakkak küçük bir armağan kazanırsınız. Siz de kazanırsınız, Türk Hava Kurumu da. Göl Gazinosu ve göl hemen yolun karşısında. Deniz bisikletlerine binmek için biraz beklemeniz gerekiyor. Ailece binebilirsiniz, idmansızsanız vay halinize...Göl Gazinosunun bu yılki assolisti Muazzez Abacı'ymış. Program henüz başlamamış. Ada Gazinosunun altından geçerek turu tamamlayın.  

Fuara gelip de hayvanat bahçesini ziyaret etmeden dönülür mü? Deniz bisikletinden inince gölün etrafından Golf Restoran veKübana'nın yanından (onlar için de program başlamaz, çünkü daha erken sayılır) Palmiye restoranın önünden... (geçerken gelen enfesmakarna kokuları açlığınızı pekiştirebilir) hayvanat bahçesine ulaşır ve kafeslere hapsolunmuş doğanın özgür hayvanlarını ziyaret edebilirsiniz.  

Özgürce yaşamayı seven bunca hayvan bu kafeslere neden tıkılır ki? Umarız ki Sasalı'da onların daha özgürce yaşamaları için 'Doğal Yaşam Parkı' projesi hayata geçirilir.  

Fuarın klasikleri arasındadır Açık Hava Tiyatrosu. Bugün de ünlü bir sanatçının konseri olabilir. Akasyalar çay bahçesinde de program başlamış. Orada da önce fasıl var. Oldukça yoruldunuz. Hayvanat bahçesinin önündeki banklara oturup havuz başında biraz dinlenebilirsiniz...(Tabii ki yer bulabilirseniz)  

Çocuklar mızmızlaya başladı. Haklı olarak yoruldular. Onlar için fuar bu kadar, balonları da var, dönüş yolunuz zahmetli olacaktır. 26 Ağustos kapısı önünde Karşıyaka yönüne gidecek belediye otobüsleri var. Yok Alsancak'tan vapura binerim derseniz Lozan kapısından çıkıp biraz daha yürümeniz gerekir. En iyisi mi Cumhuriyet (Kahramanlar) kapısından çıkın, taksi dolmuş veya otobüse binip Konak'a gidin, oradan her yere daha kolay gidersiniz.  

Fuarı gezmeyi bitiremedik. Konuk ülkelerin pavyonları, ülkemizin sanayi ve diğer kuruluşlarının kapalı ve açık hava standları, Almanya'nın bu seneki otomobil ve otobüsleri, Tariş'ta şıranın tadı...  

İzmir fuarı bu. Bir günde gezmekle biter mi, en iyisi önümüzdeki günlerde bir fırsat yaratın. Futbolsever beylere tavsiyem arkadaşlarınızla gelin, Pirelli'de maçları izleyin. Orhan Ayhan anlatıyor maçları. Hem de sinema perdesinde izliyorsunuz dünya kupası ve bizim maçlarımızı. Acıktığınızda Palmiye restorana gidin. Makarnanın yanında bira da var. Belli olmaz Mogambo veya Kervansaray'a da uğrayabilirsiniz (!)  

Bu yıl sekseninci yaşına basacak İzmir Fuarını 08 - 18 Eylül tarihleri arasında ziyaret edebilirsiniz. 

İzmir ekonomisine her yönüyle farklılık getiren İzmir Fuarı uzun bir süredir eski kimliğinden uzak. Yazımda anlattıklarımı bir çok fuar ziyaretçisi yaşımıştır mutlaka. Ben de bir İzmirli olarak eski fuarları özlüyorum.  

 

 
Toplam blog
: 240
: 2494
Kayıt tarihi
: 13.04.07
 
 

6 Mayıs, bir Hıdırellez günü "Merhaba dünya" demişim. Geçen elli küsur yıl. Bir şarkı vardır Osma..