Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Nisan '11

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

İzmir Kitap Fuarı’nda dokuz gün Kitabı koklamak…

İzmir Kitap Fuarı’nda dokuz gün Kitabı koklamak…
 

Mine Ömer, A.N.Karahan, Ö.Özdamar,O.Tümbaş, İlyas Bayram, Özge Kocatürk


Nisan baharının dokuz gününü kitapla geçirmek, kitap kokusunu solumak, kitap dostlarıyla buluşmak gerçekten anlamlıydı benim için. Tüm kitap dostlarımın da aynı duyguları yaşadığını sanıyorum. On altıncı kez kapılarını açan ve Pazar günü sona eren İzmir Kitap Fuarı’nda dokuz gün boyunca heyecanım, sevincim eksik olmadı. 

Kurşun Kalem Dergisi’nin Standında, yeni şiir kitabım KÜŞÜM ÇINLAMASI’nın imza buluşması vardı her gün dostlarla, yeni okurlarla… Kurşun Kalem’in sorumlusu, sahibi Mine Ömer, Mehmet Ömer, Perihan Ömer ev sahibiydiler; ama ben, Fergun Özelli, Ahmet Günbaş, Burhan Günel, Bedri Karayağmurlar, Mehmet Sadık Kırımlı, Ayhan Can, Ömer Akşahan da konuk değil, ev sahibi gibi duyumsadık kendimizi. Öylesine sıcak, içten, dost bir havayı yaşattılar bize Ömer ailesi… 

Dokuz gün boyunca yazar, şair, çizer dostlarla buluşmak, söyleşmek, kucaklaşmak da bir başka anlamlı yanıydı fuarın. Kurşun Kalem’in yanı başında İzmir-İzmir ve Karşıyaka-Karşıyaka dergilerinin sahibi Tufan Atakişi eşi Asuman Atakişi ile her gün selamlaşmak, sohbet etmek keyifliydi doğrusu. 

Bitişik komşumuz Mustafa Gökçek, Sezer Odabaşıoğlu, Fatma Koştan günaydınlarıyla seslendiler gönlümüze. Sezer Odabaşıoğlu elinde fotoğraf makinesiyle dostlarla buluştuğumuz her anı belgelerken, yüzündeki sıcak gülüşü de eksik etmedi. 

İstanbul’dan şair dostum Nalan Çelik giyimi, rengi, sesi ve yeni şiir kitabı “Kasımda Çiçek Açmak”la mutluluğumuzu katladı. O Kurgu Merkezi Yayınları Standında kitaplarını imzaladı, arada hasta oldu, sigara kaçamakları yaptı genç şair Aydın Uysal’la. Daha uzun görüşme fırsatı bulamadık bu yüzden. Bir başka bahara ya da yaza belki İzmir’de, belki İstanbul’da… 

Atila Er, Ümit Yaşar Işıkhan, fuarın en genç (14 yaşında, iki kitaplı) şairi Cihan Barış Budak Uluslararası Aktivistler Derneği Standından şiirce bakışlarıyla yanımızdaydılar. Afrodisyas Sanat Dergisi’nin Standında kitapları, dergileri, söyleşileriyle Tahsin Şimşek, Ahmet Zeki Muslu, Talat Avcı, Mehmet Genç, Aydın’dan iyi dilekler, güzel sözlerle gelip geçtiler yanımızdan, içimizi ısıttılar. Didim’den gelen Kemal Gündüzalp’le de kısa süreliğine söyleşme ve kitabımı imzalama fırsatı buldum. Çoğu okurun, dostun sorduğu gibi Gündüzalp de “küşüm” sözcüğüne takılmıştı. Anlamını açıkladım; ama gene de “küşüm”le “çınlama” arasındaki bağlantıyı sorgulayıp durdu Gündüzalp, bakalım nasıl bir yorum getirecek? 

Blog arkadaşlarım İlyas Bayram, Mehmet Sağlam da Kurşun Kalem Standında buluştuğum, söyleştiğim, kitap imzaladığım iki dosttu. Kısa süreliğine de olsa yüzyüze buluşmak, söyleşmek güzeldi. Gözlerim İzmir'de bulunan birçok Blogdaşı, kitap dostunu da aramadı değil... 

Kırk yıllık dostlarım Abdullah Neyzar Karahan, Sıtkı Salih Gör, Mehmet Yaşar Bilen de Meltem, Çele Dergilerini yayımladığım 1960’lı yıllara götürdüler beni. Sibel Sevgener, Mehmet Sarsmaz, Baha Önem, Huriser Öztürk, Özge Kocatürk, Seçil Özcan, İbrahim Oluklu, Timuçin Özyürekli, Nail Uyar, Cebrail Sürücü, Halil İbrahim Özbay, Atalay Saraç, Ece Ürkmez, Salih Öztürk, Zübeyde Seven Turan, Recai Şeyhoğlu, Cem Seyhun Ünbay, Recai Atalay, Nesrin İnankul, Mazhar Alphan… değişik günlerde kitabın, dostluğun, şiirin sıcaklığını paylaştılar bizimle. 

Çok sayıda söyleşi, panel, şiir dinletisi vardı fuar süresince. Hepsine yetişme olanağı bulamadım doğrusu. Nevzat Süer Sezgin, Fergun Özelli ve Mine Ömer’in konuşmacı olarak katıldığı “Şiirin Efendisi Yok” konulu panelini yönetirken terlediğimi de fısıldamalıyım. Konu ve konuşmacılar usta olunca bana fazla iş düşmese de… 

Şair dostlarla katıldığım şiir dinletilerinde de şiirin aydınlık, özgür, evrensel sesini soludum bir güzel. Fuar’ın onur konuğu Refik Durbaş’ı 60’lı yılların duyarlığı, yaşanmış güzelliği içinde dinledim. 

Zühal İzmirli - Yücel İzmirli… Dostluklarını, içtenliklerini hep yakınımda duyduğum iki insan… Kırmızı Kedi Yayınları arasında yeni çıkan romanları “İzmir’in İncisi”ni kardeş duygularla imzaladıklarında bu kardeş duyguyu yeniden yaşadım. Kalemleri açık, romanları bol olsun… 

Heyemola Yayınları’nın İzmir’im serisinden çıkan 41 kitaptan ilk başta üç dostumdan imzalatarak aldım: Okan Yüksel Kahramanlar’ı, Avram Ventura Karataş’ı, Hidayet Karakuş Kemeraltı’nı yazmışlar. Geri kalanları da zaman içinde alacağım elbette. İzmir’de olup İzmir’in eski semtlerini yazarların, şairlerin kaleminden okumak bir başka tat veriyor insana. 

Batı Söz dergisi’nin Genel Yayın Yönetmeni Cengiz Koyuncuoğlu da standın önünden her geçişimde güleryüzüyle, içtenliği, kardeş duygularıyla duyumsattı kendini. 

Eğitimci Yazar ve karikatürist Hasan Efe, eşi öykü yazarı Vicdan Efe aydınlık ve sıcak gülümsemeleriyle, Turgutlu’da çıkan Kasaba Sanat Dergisi’nin sahibi Emine Yıldırım Kuşoğlu ve eşi, Yayın Kurulu Üyesi yazar kardeşim Mehmet Gökyayla ve eşi de dost sesleri ve yüzleriyle konuk oldular Kurşun Kalem’e. Efe'lerin Şakran'dan getirdikleri yeşil zeytinin tadını, lezzetini unutmam olası değil. Ağızları hep tatlı olsun. 

Kadın Yazarlar Derneği ve Egeli Kadın Yazarlar Platformu üyeleri fuar süresince standlarını boş bırakmadılar; Hüsnan Şeker, Buket Akkaya, Sevim Korkmaz Dinç, Gönül Çatalcalı, Oya Uslu, Mine Ömer, Emel Kayın, Vicdan Efe, Sedef Kandemir hem nöbet tuttular hem kitap imzaladılar okurlarına. 

TRT’den eski dostlarım ressam Zekeriya Okulu, kütüphanesini kıskandığım Uluhan Hasdal, şiir tutkunu Faruk İlerialkan da kitabımı paylaşırken, mutluluğumu katladılar. Şiirleriyle gelecek günlerde adından çok söz ettirecek dostum Zekeriya Okulu’nun kızı Gizem Okulu’yu da anmadan geçemem. O da Fuar’da dolaştığı zamanlarda Kurşun Kalem’e uğradı, hatırımı sordu. 

Kitap Fuarı’nda Türkiye Yazarlar Sendikası Standında şair Mehmet Rayman yeni çıkan Güz Güneşi kitabıyla bir başına savaşım veriyordu! Ne duvarlarda bir tanıtım yazısı, ne TYS amblemi… Rayman da olmasa TYS bomboş bir odacık olarak kalakalacaktı orada! Neden bu ilgisizlik, vurdumduymazlık, anlayamadım… Bir kitap fuarı daha kokusu, kalabalığı, eksiği, dost buluşmaları, söyleşileri, dinletileri, dedi koduları, şiiri, öyküsüyle daha kapattı kapılarını… Adını unuttuğum, anamadığım dostları, yazarları, şairleri. 

Gelecek yıla değin özleyeceğiz hepsini. Gelecek yıl daha çok okurla, dostlarla, kitaplarla, sevgilerle buluşmak üzere… 

 
Toplam blog
: 178
: 1483
Kayıt tarihi
: 01.06.08
 
 

1946 yılında Gaziantep’in Oğuzeli ilçesinde doğdum. İlkokulu aynı ilçede, ortaokulu Ceyhan’da, li..