Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Eylül '10

 
Kategori
Kent Yaşamı
 

Japon Elçisi Tanaka’dan, Vali Güzeloğlu’na ziyaret

Japon Elçisi Tanaka’dan, Vali Güzeloğlu’na ziyaret
 

Japon Yılı nedeniyle,Büyükelçi Tanaka,Mersin Valisi Güzeloğlu'nu ziyaret etti.


Mersin’de gerçekleştirilecek olan ‘Ertuğrul Şehitleri 120. Yıl Anma Töreni’programı kapsamında Japonya Büyükelçisi Nobuaki Tanaka, Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu’nu makamında ziyaret etti. Büyükelçi Tanaka ziyarette gerçekleştirdiği konuşmada, “Anma töreni için çok büyük bir hazırlık yapmışsınız. Bildiğiniz gibi Ertuğrul Fırkateyni faciası iki ülke ilişkilerinin başlaması için bir vesile olmuştur. Bu bakımdan da, Mersin bizim için çok önemli. Bu vesileyle Japonya’dan Wakayama Valisi ve Kushimoto Belediye Başkanı da geldiler. Onlar da şu an Sayın Kültür ve Turizm Bakanı ile birlikte görüşmedeler. Bu benim Mersin’e ikinci kez gelişim. Gerçekten de Mersin’in çok önemli bir şehir olduğunu düşünüyorum” şeklinde konuştu.

-KUSHİMOTO’DA ATATÜRK HEYKELİNİN BULUNMASI, BİZİM İLİŞKİLERİMİZİN ÇOK GÜÇLÜ OLDUĞUNUN GÖSTERGESİDİR-

Tanaka konuşmasına şöyle devam etti: “Daha önceki zamanlarda da, mesela Kushimoto Belediyesinde Atatürk’ün heykelinin olduğunu biliyorum ve Japonya’da Atatürk heykelinin bulunması çok nadir bir olay. Bizim için de, orada Atatürk heykelinin bulunması bizim ilişkilerimizin çok güçlü olduğunun göstergesidir. Temenni ediyorum ki, bu ilişkiler bundan sonra daha da büyür, daha da gelişir. Çünkü Mersin çok güzel bir şehir, çok beğeniyoruz burayı. O yüzden ikili ilişkilerin çok daha fazla gelişmesini umuyorum.”

-İLİŞKİLERİN GELİŞMESİNDE MERSİN’İN ÖNCÜ VE ÖNDER BİR KENT OLARAK ÖNEMLİ KATKILAR SAĞLAYACAĞINA İNANIYORUZ-

Vali Güzeloğlu ise ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Sayın Büyükelçi’ye hoş geldiniz diyoruz. Şahsında tüm Japon halkına Türk halkının ve Mersinlilerin sevgilerini, selamlarını ve dostluk dileklerini sunuyorum. Türk-Japon dostluğunun 120. yılı çerçevesinde ülkemizde gerçekleştirilecek en önemli etkinliğe Mersin olarak ev sahibi olmaktan duyduğumuz mutluluğu paylaşıyoruz. 120 yıl önce Ertuğrul Fırkateyni’nin çok acı bir olay sonucu Japonya’da Kushimoto açıklarında batmasıyla başlayan bu ilişkiler bugün çok köklü ve güçlü bir dostluğa dönüştü. İki ülke halkı arasında bir duygudaşlık ve o acı olay sonrasında duygusal anlamda bir buluşma yaşandı. Daha sonra ticari, ekonomik, siyasal ve sosyal ilişkilerle yakın zamanda güçlenerek gelişti. Bu ilişkilerimizin Türk ve Japon dostluğunu daha da güçlenerek geliştireceğine ve Mersin’in bu konuda öncü ve önder bir kent olarak önemli bir katkı sağlayacağına inanıyoruz” şeklinde konuştu.

-DÜNYA KENTİ MERSİN-

Mersin’i bir dünya kenti olarak tanımladıklarını ifade eden Güzeloğlu, “Bugün ve bugünden sonraki etkinliklerde de bunu destekleyen, güçlendiren ve Japon konuklarımızla birlikte zenginleştiren bir buluşma yaşayacağız ve bunu her yıl artarak yaşamayı, Japon dostlarımızı Mersin’de ağırlamayı, böylelikle hem Türk Japon dostluğunun, hem de özellikle Wakayama ile Mersin arasındaki bu ilişkilerin köklenerek gelişmesini arzu ediyoruz” dedi.

-AMACIMIZ, ARZUMUZ VE BEKLENTİMİZ BU DOSTLUĞUN HER YIL ARTARAK GELİŞMESİ VE GÜÇLENEREK BÜYÜMESİDİR-

Bu ilişkilerin gelişmesinde Sayın Büyükelçi’nin de büyük katkıları olduğunu söyleyen Güzeloğlu, “Bizim Mersin olarak şöyle bir amacımız, arzumuz ve beklentimiz var. Bu dostluğun ve buluşmanın her yıl artarak gelişmesi ve güçlenerek büyümesidir. Özellikle Mersin’in Türkiye ve Japonya arasındaki ilişkilerde bugün olduğu gibi öncü rolünde, kaynaştırıcı, yakınlaştırıcı, buluşturucu bir işlev ve rol sahibi olmasıdır. Türkiye’deki hiçbir kentte olmayan, Kushimoto’daki anıtın bir benzeri ilimizde. Kushimoto sokağı Mersin’de. Kültürel anlamda kardeşlik ilişkileri yine Mersin’de gerçekleştirilmiş durumda” diye konuştu. Konuşmasına Mersin’i tanıtarak devam eden Vali Güzeloğlu, “Mersin Sayın Büyükelçimizin de dediği gibi çok önemli bir kenttir. Özellikle ithalat ve ihracatta çok önemli bir liman kentidir. Ülkemizin aynı zamanda çok önemli tarım, sanayi ve ihracat kentidir” dedi.

Konuşmaların ardından şeref defterini imzalayan Büyükelçi’ye Vali Güzeloğlu tarafından günün anlam ve önemini belirten bir de hediye takdim edildi.

 
Toplam blog
: 775
: 835
Kayıt tarihi
: 20.06.08
 
 

1958 doğumluyum. Uzun yıllardır Mersin'de Gazeteci-Yazar olarak görev yapmaktayım. 1999 seçimleri..