Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Aralık '17

 
Kategori
Tarih
 

Japon Mitolojisi

Japon Mitolojisi
 

japon yaratılış miti


 

Japon Mitolojisi Mezopotamya mitolojilerinden sonra en çok sevdiğim ve özgün bulduğum mitolojidir.

Oldukça zengin olan bu mitolojinin yaratılış açıklaması aslında bildiğimiz bir hikayenin uzak doğu versiyonu. Mısır ve Sümer panteonlarından bildiğimiz yarım kız kardeş miti burada tam kardeşlik olarak karşımıza çıkıyor.

Japon mitolojisine göre birbiriyle hem kardeş, hem karı-koca olan Gök (İnazagi) ile Yeryüzü (İnazami) gökyüzünün yüzen köprüsünden, tanrısal mücevherlerle süslü bir mızrakla okyanusu karıştırıp, ilk kara parçalarını yaratırlar. Daha sonra da panteonun diğer tanrılarını yani kamileri doğurmaya başlarlar.

Zaman zaman size bu çok sevdiğim mitolojiden az bilinen hikayeler anlatacağım ama öncelikle Japon mitolojisinin tanrılarınından bazıları ile tanışmaya ne dersiniz?

Amaterasu: Babası İnazagi'nin sol gözünden doğmuştur. Japon mitolojisinde cennetin yöneticisidir. Güneş tanrıçası olarak da bilinir. Japon imparator ailesinin soyunun ondan geldiğine inanılan bu tanrı birbirine eşit güçte olan tanrıların üstünde bulunan tek tanrıdır.Hala da Şintoizm dininin en büyük tanrısı olarak insanlar ona tapınmaya devam eder.

Tsukuyomi no Mikoto: Amaterasu nun kardeşi ay tanrısı (ya da tanrıçası) cinsiyeti hakkında kesin bir yargı yok nasıl doğduğu hakkında da oldukça fazla tartışma olan bu tanrı hakkında kesin diyebileceğimiz tek şey İnazagi'nin 3 çocuğundan biri olduğu.

Susanoo no Mikoto : Amaterasu'nun erkek kardeşi ve 3 çocuğunun sonuncusu. Babasının burnundan doğmuştur. Ablası güneşi diğer kardeşi ayı yönetirken bu tanrıya babası denizleri yönetmesi telkininde bulunmasına rağmen bu görevi kabul etmemiş hikayesi oldukça renkli bir tanrıdır.

Diğer Tanrılardan bazıları ise;

Ama-tsu Mikaboshi : Kaosun ve venüsün tanrısıdır. Acımasız ve kötücül bir tanrı olarak düşünülür.

İnari Okami : Bulmacalarda sıklıkla karşımıza çıkan, tilkilerin, bereketin, pirincin, çayın, sakenin tanrısıdır. Bu tanrı genel olarak tarım ve sanayi özelinde ekonomik başarıyı simgeler.

Yedi Şanslı Tanrısı; Japon mitolojisinde 7 farklı tanrı bir araya geldiğinde insanın talihi iyi olur.Bu yüzden sıklıkla bir arada gösterilen 7 tanrıdır

Ebisu (Hiroku) : Balıkçıların ya da tüccarların tanrısı. Genellikle bir morina balığı ya da levrek taşırken gösterilir. İnazagi'nin sakat olduğu için kabul etmediği oğlu

Daikokuten (Daikoku) : Servet ve ticaret tanrısı.

Bishamon : Savaşçıların koruyucu tanrısı aynı zamanda suçluları cezalandırır.

Benzaiten (Benten-sama) : Bilginlik, sanat ve güzelliğin tanrıçası.

Fukurokuju : Mutluluk ve sağlık tanrısı.

Hotei : Bereket ve iyi sağlığın şişman tanrısı.

 
Toplam blog
: 16
: 2691
Kayıt tarihi
: 23.11.17
 
 

Tarih mezunu...belkide bu yüzden manga okurken, anime izlerken dinlenen, bulunduğu coğrafyadan pe..