Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Aralık '07

 
Kategori
Güncel
 

Japonya "elma " ihraç ediyor

Japonya "elma " ihraç ediyor
 

Iki gun oncesi Yomiuri gazetesinde okuduklarim. Japonya ozellikle yakindaki ulkelere elma ihrac ediyormus ve ozellikle TAIWAN da cok ilgi goruyormus pahali olmasina ragmen . Tadi daha guzelmis . Kutur kutur ses cikariyormus yerken !

Supermarkette tanesini en ucuz oldugunda elli yene aldigmiz o tatli elmalar ...Ikiye bolundugunde cekirdeklerin etrafinda yildiz seklinde olusan sari bolge, bal tadindaki elmalar .

Sony si Toyotasi vb teknoljik urunleri ile dunya pazarinda yeri olan ulke tarim urunleri ile de dunyaya kendini tanitacak gibi . Cay icmeye aliskin olmayan Belcikalilar burada SENCHA dedigimiz yesil cay turunu su gibi tuketiyorlarmis .

Tarim ulkesi degil Japonya . Cografik konumu ve kosullari nedeniyle tarim icin ayrilan alani az . En kuzeydeki adasi Hokkaido bizim orta Anadolu gibi . Dumduz goz alabildigine acik alanlar . Patates, sogan misir ve diger tarim urunleri orada bol miktarda yetisiyor . Diger bolgelerde topragin her bolumu degerlendilirip pirinc ve diger tarim urunleri sebze ve meyve uretiliyor , bizim Akdeniz iklimine benzeyen yerlerde dag tas mandalin agaci .

Ama 125 milyonu asan nufusu doyurmak kolay degil . Ithal edilen urun sayisi o kadar cok ki . Cocuklara ilkokulda ogle yemegi okul tarafindan saglanir tabi parasini veli oder . Yemek yerken yediklerinin hangi ulkelerden geldigi aciklanir . Yiyecek konusunda disa bagimli olundugu kucuk yasta beyinlere islenir . Ama yine de tarimla ugrasanlarin sayisinda artis saglanamaz nedense . Bazi yerel yonetimler ilan verip gelin bizim koye yerlesin , size toprak verelim kira da istemiyoruz , tek uretimde bulunun diye . Bazi ilanlar o kadar cazip oluyor ki bazan benim bile gidesim geliyor . Ama insanlari buyuk kentin yasamindan uzaklastirmak zor .

Bu kez devlet hali hazirda ureticilik yapanlari ozendiriyor . Kaliteli mal uretip onlari yurt disinda pazarlamak .

Umarim basarili olurlar ...Bazi urunler hali hazirda dis pazarda .

Elma dedim de aklima geldi . Babam tarafi Nigdeli dir . Ben de orada dogmusum . Oranin bir TAVSAN BASI denilen bir elma turu vardir . Hic yediniz mi ? Mayhos tadi vardir . Sahi simdi aklima geldi burada eksi elma YOK !!!

Gene gece yarisini gecti burada . Yarin universitede dersim var . Erken kalkmam lazim ...
 
Toplam blog
: 397
: 1111
Kayıt tarihi
: 16.05.07
 
 

1955 Niğde doğumluyum. Ancak Japonya'ya gelene kadar yaşantımın büyük bir bölümü Ankara'da geçti. Ka..