Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Nisan '08

 
Kategori
Müzik
 

Jethro Tull

Jethro Tull
 

IAN ANDERSON


Ünlü rock grubu Jethro Tull, 40. yılını deviriyor. Bu bağlamda birçok kez geldikleri ülkemize önümüzdeki haziran ayında yine geliyorlar. Ünlü grubun ülkemize ( İstanbul, Ankara, İzmir-Efes ) sıkca gelmesi sevindirici. Ian Anderson İstanbul trafiğini unutmamış. Seksenli yıllarda bende bir konserlerine gitmiştim. Performansları mükemmel idi. Ian Anderson'ın tek ayak üzerinde flüt çalışı, seyirci üzerine büyük top atması klasikleşmiş.
Evet, bizde blog sayfalarımızda Jethro Tull'u anmadan geçemedik.
Ansiklopediler grubun 1968 de iki blues kökenli yerel İngiliz grubu olan John Evan Band ve McGregor's Engine'nin birleşmesiyle İngiltere'de kurulduğunu yazıyor. Kariyerlerinde Jethro Tull'ın toplam 30 albüm çıkardığını ve Londra'nın meşhur Marquee klubündeki ilk performanslarından bu yana 70 milyon albüm sattıklarını 30 yılda 40 ülkede 2500 den fazla konser verdiklerini belirtiyorlar.
Grup adını 18. yüzyılda yaşamış olan, tarımda en çok ihtiyaç duyulan tarım makinesini yaratan İngiliz bir çiftçinin isminden almış. Grubun kurucusu ve solisti Ian Anderson 1947 İskoçya doğumlu aynı zamanda flüt çalmaktadır.Ian çoğu Tull performansının ayrılmaz parçası olan akustik dokuları sağlayan etnik flüt ve akustik gitar ve mandolin türevi enstrümanlar çalıyor. Grubun gitaristliğini Martin Barre yapmakta.
Ian Anderson önderliğinde blues ağırlıklı folk-rock yapmak üzere yola çıkan grup, bugün progressive müziğin de öncülerinden kabul ediliyor. Adını 1971 tarihli 'Aqualung' albümü ile duyuran grup, en önemli çıkışlarını 1972 yılındaki 'Thick As A Brick' adlı konsept albümleri ile yapmış ve hemen arkasından gelen ve yine bir konsept albüm olan 'Passion Play' ile başarılarını perçinlemişler. 1987 tarihli 'Crest Of A Knave' albümü ile "En iyi Haevy Metal Albüm dalında" Grammy ödülü de alan Jethro Tull'un diğer albümleri şöyle;
1968 This Was, 1969 Stand up, 1970 Benefit, 1974 War Child, 1975 Minstrel in the Gallery, 1976 Too Old to Rock 'n' Roll: Too Young to Die!, 1977 Songs from the Wood, 1978 Heavy Horses, 1979 Stormwatch, 1980 A, 1982 Broadsword and the Beast, 1984 Under Wraps
Rock tarihinin bu unutulmayacak grubunun çalışmaları arşivinizde yok ise hemen edinin derim. Bu grupların yeri doldurulamayacağına inananlardanım.

Son olarak Ian Anderson ile ilgili küçük bir not verelim, Anderson'ın 43 adet somon çifliği sahibi imiş, 1990'larda çoğunu satmış. Anderson hiçbir zaman sürücü ehliyeti almamış.

Bir damar hastalığı geçirmiş, hayatta kalmayı başarmış ve halka hizmet için bu hastalık hakkında duyurular yaparak haberdar etmiş.


müzik ile kalın....



 
Toplam blog
: 487
: 1730
Kayıt tarihi
: 01.04.07
 
 

1965 İstanbul doğumluyum. İTÜ Elektrik mühendisliğinden mezun oldum. Özel sektörde Kalite Bölümünde..